Brém Zsuzsanna: A modern idők 10 legrejtélyesebb teremtménye – I. rész

Vannak lények, melyek a sötétben leselkednek, Földünk elszigetelt erdeiben kísértenek, vagy tavak jeges mélyén rejtőznek el. Felbukkanásuk váratlan és egyben megmagyarázhatatlan, s ugyanilyen rejtélyes módon válnak köddé, sajnos az esetek többségében bizonyítékot nem, csupán elképedt és riadt szemtanúkat hagyva maguk mögött. Számos beszámoló létezik ezen teremtményekről, melyek – akárcsak a képzeletünk – igyekszenek elűzni a teljes sötétséget. Az alábbi felsorolás minden idők 10 legrejtélyesebb élőlényét állítja a figyelem középpontjába (a sorrendet nem a különlegesség szabta meg). Néhányuk létezése sokkal valószínűbb, mint a többieké, azonban a döntés jogát rátok bízzuk, kedves olvasók!

1. Nagyláb / Sasquatch / JetiEz a szőrös majomember talán a leggyakrabban észlelt, ismeretlen teremtmény a világon. Akár Nagylábnak, Sasquatchnak („szőrös ember”), Jetinek, Skunk Ape-nek („bűzös majom”) vagy Yowie-nak nevezik, a Föld minden sarkán belül elszigetelt erdőségekben, illetve hegyvidéki területeken látták. Észak-Amerikától egészen Ausztráliáig, a leírások általában a következőket tartalmazzák:

 magasabb egy átlagos embernél (7 v. 8 láb)
 hosszú, barna vagy aranybarna szőrzet borítja (a Jeti esetében fehér)
 erős, visszataszító szagot áraszt
 hatalmas lábai vannak, ahogy azt a lábnyomok is bizonyítják
 idegenkedik az emberektől
 hátborzongatóan ordít

Az észlelések nagy száma s a „megbízhatónak számító szemtanúk”, véleményem szerint, valószínűsítik, hogy egy valóban létező, ám a tudomány számára eddig ismeretlen élőlényről lehet szó. De valójában mi ez? Egy hiányzó láncszem? Az ember ősi rokona, mely valahogyan képes volt a túlélésre a vadonban? Egy ismeretlen majomfaj?

Talán hamarosan megtudjuk. Ugyanis ahogyan az emberek egyre mélyebbre és mélyebbre hatolnak a vadonban, az észlelések száma is növekszik. A technológia pedig segítséget nyújthat a keresésben. A Nagyláb Terepkutatók Szervezete nemrégiben jelentette be szándékát, mely szerint mozgásérzékelő digitális webkamerákat helyeznének el az USA erdőségeinek azon területein, ahol a szőrös bestia eddig felbukkant. A 24 órás felügyelet és a feltételezhetően több ezer számítógépes szemtanú remélhetőleg drámaian megnöveli majd annak esélyét, hogy végre hitelt érdemlő bizonyítékra bukkanjunk.

Az eltántoríthatatlan szkeptikusokat valószínűleg csak egy fogságba ejtett példány győzné meg, vagy legalábbis valamilyen kézzel fogható bizonyíték. Nemrég napvilágra került egy minőségi bizonyíték: a Nagyláb fenekének lenyomata. Ez nem vicc! Kutatók találtak Amerika északnyugati térségében egy lenyomatot a földön, ahol korábban egy hatalmas, szőrös főemlős ülhetett. Elvégre aki ilyen nagy lábakon jár, időnként meg kell pihennie…

2. Loch Ness-i szörny (és egyéb tavi szörnyek)A kifinomult elektronikus felszerelésekkel végzett expedíciók ellenére a tavi szörnyeknek továbbra is sikerül kijátszaniuk a tudósokat. Azonban váratlan találkozások ezekkel a lényekkel – ha nem is gyakran – előfordulnak.

A Loch Ness-i szörny vagy Nessie kétségtelenül a legismertebb valamennyi vízi szörnyeteg közül. Ám a világ más részein lévő mély, hideg tavaknak is megvan a maguk legendás bestiája: többek között a Chesapeake-öbölben élő Chessie, a svéd Storsjön tóban tanyázó Storsie, a norvégiai Seljordsvatnet tóban rejtőző Selma, valamint a New York-i Champlain tó szörnyetege, „Champ”.

A lényről szóló beszámolók rendkívüli hasonlóságot mutatnak:
 hatalmas, hosszú nyakú állat
 a lóéhoz hasonló fej
 púpos hát

A leírások többsége a vízből kiemelkedő púpokról számol be (melyek – a szkeptikusok szerint – halrajok vagy úszó fahasábok is lehetnek), de talán egyszer egy szerencsés szemtanú látni fogja a lényt, amint nyakát magasan a víz fölé emeli, s körültekint egy kicsit, mielőtt lemerül a mélybe.

A fényképes bizonyíték vagy videofelvétel ritka. És bár néhány fotó rendkívüli (mindenekelőtt a Rines-féle expedíció által 1975-ben készített híres „uszony” fotó), a „bizonyítékok” legtöbbje mégis homályos vagy legalábbis nem túl meggyőző.

Amennyiben a lény valóban létezik, a tudósok többsége szerint csakis egy plesiosaurus lehet – egy olyan, a dinoszauruszok korában élt állat, melyről úgy hitték, 66 millió évvel ezelőtt kihalt. Vajon lehetséges, hogy ezen elképesztő teremtmények leszármazottjai még ma is élnek?

3. ChupacabraBár a legelső észlelések az 1970-es évekből származnak, a Chupacabra – „a kecskevérszívó” – elsősorban a 90-es évek jelensége, és híre viharos gyorsasággal terjedt el az internet segítségével.
Az észlelések 1995 elején kezdődtek: a Puerto Ricó-i hírek szerint egy különös állat tizedelte a farmerek lábasjószágait – tyúkokat, kacsákat, pulykákat, nyulakat és természetesen kecskéket, esetenként több száz állatot egyetlen éjszaka alatt. A farmerek, akik ismerték már a vadkutyák és más ragadozók ölési szokásait, állították, hogy az ismeretlen szörnyeteg módszerei minden eddigitől különböznek. Például meg sem próbálta elfogyasztani a megölt állatokat, s nem vonszolta el őket máshová, hogy ott falja fel őket. Ehelyett kiszívta áldozatai vérét, többnyire kis vágásokon keresztül.

Ezt követően egyre-másra érkeztek a szemtanúk bizarr beszámolói:
 mérete egy csimpánzéhoz hasonló
 úgy ugrál, akár egy kenguru
 hatalmas, vörösen izzó szemei vannak
 bőre szürkés árnyalatú, a karjait szőr borítja
 hosszú, kígyószerű nyelvvel rendelkezik
 éles agyarai vannak
 a hátgerincén végigfutó tüskéket képes legyezőszerűen ki-be csukogatni
 néhányan szárnyakat is látni véltek

A 90-es évek vége felé a Chupacabra észlelések száma megnövekedett. A lény számlájára írtak számos állatgyilkosságot Mexikóban, Dél-Texasban és néhány dél-amerikai országban is. 2000 májusában és júniusában számos helyi újság számolt be Chilében történt esetekről. Valójában a legmeghökkentőbb állítások némelyike is ezen észlelésekből származik: állítólag a helyi hatóságoknak legalább egy példányt sikerült élve elfogniuk, majd átadták az amerikai kormány hivatalos szerveinek.

Mi lehet ez a lény? Különféle teóriák kaptak szárnyra: némelyek szerint egy ismeretlen, de természetes ragadozófaj; tévesen azonosított, már ismert ragadozó; genetikai kísérlet eredménye, sőt, más vélemények szerint egy földönkívüli.
A legkomolyabb kutatók úgy vélik, a Chupacabra csupán mondabeli lény, melyet azok a túlontúl lelkes helyiek állandósítottak, akik belemerülnek a babonákba vagy a felnagyított történetek mesélésébe.

Egy dologban biztos lehetsz, kedves olvasó: eddig nem hallottunk az utolsó Chupacabraról.

4. A Jersey ördögAzt beszélik, létezik egy szörnyűséges teremtmény, mely New Jersey erdős területein, elsősorban Pine Barrens térségében kísért, s ijesztő megjelenése révén kapta a „Jersey ördög” nevet. A Jersey ördög legendája az 1700-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor is a katasztrófák vagy háborúk előjelének tartották, azonban az észlelések száma egészen az 1900-as évek elejéig nem növekedett. A kutatók állítása szerint több mint 2000 szemtanú számolt be a lénnyel való találkozásáról a századok folyamán. Habár ritkák, az észlelések napjainkban is folytatódnak.

A leírások változóak, de a leggyakrabban említett tulajdonságok a következők:
 kb. 3 és fél láb magas
 a feje, mint egy collie kutyáé és az arca, akár egy lóé
 hosszú nyaka van
 szárnyakkal rendelkezik, melyek két láb hosszúak
 a lábai a daruéhoz hasonlóak
 lovakra jellemző patái vannak
 a hátsó lábain sétál, és rövid elülső lábain áll, melyek mancszerűek

Érdekes, hogy több, szembetűnő hasonlóságot is mutat a Chupacabraval.

Sok megmagyarázhatatlan állati halálesetért és csonkításért hibáztatják a Jersey ördögöt. Szemtanúk tucatjai állítják, hogy a lény halálra rémisztette őket. Milyen lehetséges magyarázat van a létezésére? A teóriák hasonlóak a Chupacabranál említettekhez, de annyi mindenesetre bizonyos, hogy egy rémisztő élőlény bujkál New Jersey erdeiben.

5. MolyemberNyugat-Virginiában, Point Pleasant térségében 1966 novemberében kezdődött meg a különös észlelések sorozata, mely mintegy 13 hónapig tartott. A rengeteg UFO beszámoló és a kopogószellem tevékenységről szóló hírek révén számos szemtanú került elő, s mind egy megdöbbentő lényről számolt be, mely minden furcsa ügy gyújtópontja lehet. Ahogyan azt John Keel is részletezi, klasszikussá vált könyvében, mely „A Molyember próféciái” (magyarul Megszólít az éjszaka címmel jelent meg a belőle készült film – a ford.) címet viseli, állítólag sokan láttak egy hatalmas, szárnyas, emberszerű lényt.

Így jellemezték a szörnyet:
 hét láb magas
 szárnyfesztávolsága 10 láb
 szürkés, pikkelyes bőre van
 nagy, vörös, hipnotikus erővel bíró szemek
 100 mérföldet is képes repülni egy óra alatt
 szeret megcsonkítani vagy megenni nagyobb testű kutyákat
 rikoltása olyan, mint egy rágcsálóé vagy mint egy elektromos motoré
 vételi zavart idéz elő rádióknál és televízióknál
 képes befolyásolni az elmét is

Egy helyi újságíró szerint különös hatást gyakorol azokra, akik kapcsolatba lépnek vele: képesek lesznek „csatornázni” az információkat, amit Keel „földöntúli” dolognak nevezett. Keelre magára is ily módon gyakorolt hatást, így ismeretlen eredetű „jóslatokat” kapott, melyek azonban mindennek nevezhetőek, csak pontosnak nem…

Fordította: Brém Zsuzsanna

Forrás: http://paranormal.about.com/od/othercreatures/a/10-creatures.htm
A képek a Google keresőből származnak
230
Torma Zsuzsanna - 2011. szeptember 28. 19:55:12

Kedves Zsuzsanna!

Én is hallottam ezen lények egyikéről-másikáról, főleg a Jetiről és a "nessiről", és még az is lehet, hogy ezek valóságos élőlények. A többiről nem igen tudom elképzelni, hogy földi lények, bár csak a Jóisten tudhatja, mi ezekből az igazság!?
Annyi biztos, hogy egyikkel sem szeretnék este sötétben találkozni, de még napvilágnál sem!

Gratulálok fordításodhoz!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
Smile

277
farkas viola - 2011. szeptember 18. 21:59:56

Kedves Zsuzsanna!

Igen érdekes ez a fordításod is, örömmel olvastam és várom a következő részt is.
Szeretettel gratulálok: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.