Brém Zsuzsanna: 13 különös babonaBizarr hiedelmek a világ minden tájáról

Igyekszel elkerülni a létrákat, járdarepedéseket és fekete macskákat? Vagy túl racionálisnak tartod magad ahhoz, hogy elhidd a bölcs öregek meséit? Bárhogy vélekedsz is a babonákról, az eredetük lenyűgöző – így péntek 13-ra való tekintettel lássunk néhányat a világ legbizarrabb hiedelmei közül.

1. Örökké fiatalok maradhatunk, ha makkot cipelünk


Felejtsük el a fiatalító krémeket – a brit nők az ókorban mindig hordtak maguknál makkot, hogy fiatalos külsejük legyen. Richard Webster, a „Babonák enciklopédiája” írója szerint a tölgyfáról magas élettartama miatt úgy hitték, hosszú életet biztosít, és védelmet nyújt a betegségekkel szemben.

2. Ha gyereket akarunk, ne együnk salátát!


A 19. században az angolok messzire elkerülték a salátát a családalapítás előtt. A „The Oxford Dictionary of Superstitions” c. könyv leírja, hogy a salátának terhességre káros hatást tulajdonítottak, mert „terméketlen” növény, és „mivel a növények számos sajátosságot mutatnak működésük során, ezért feltételezték, hogy az emberre is ilyen hatást gyakorolnak.”

3. Ne rágózzunk éjjel! /Törökországban elterjedt babona/


Szeretnél különleges felfrissülést mielőtt az éjszaka véget ér? Törökországban inkább a szájvíznél maradnak. A „Fekete macskák és négylevelű lóherék” c. könyv szerzője, Harry Oliver leírja, hogy a törökök hite szerint „ha Törökországban az éjszaka folyamán rágózunk, valójában az elhunytak húsát rágjuk.”

4. Sose ajándékozzunk kesztyűt…


… nos, megtehetjük, hogy kesztyűt adunk ajándékba, azonban az illetőnek valamivel viszonoznia kell, máskülönben mindkettőnket balszerencse ér.

A kesztyűkhöz számos babona kapcsolódik, melyek a középkorig és a lovagiasság korszakáig nyúlnak vissza, amikor is a lovagok az imádott hölgytől kapott kesztyűt sisakjuk belsejében viselték. Az is balszerencsét hoz ránk, ha elhajítunk egy kesztyűt, utána pedig magunk szedjük fel – mindez a középkori hölgyek azon szokásából ered, akik abban a reményben ejtették le a kesztyűjüket, hogy jövendőbeli szerelmük felveszi.

5. Elkésünk egy fontos találkozóról? Keressünk egy kecskét!


A kecskét évezredek óta a csábítással, a bujasággal és az Ördöggel társítják – ezenkívül viszont úgy hiszik, minden, az utunkat keresztező gonosz vagy ártó akadályt elsöpör. Ezért terjedt el a babona, mely szerint szerencsét hoz, ha egy fontos találkozó előtt összefutunk egy kecskével.

6. Ha a szoknyánk felhajtódik, új ruhát kapunk


Előfordult már, hogy a szoknyád bosszantó módon felgyűrődött, miközben rajta ültél? A régi néphit szerint új öltözék áll a házhoz.

A „The Oxford Dictionary of Superstitions” c. könyvet idézve, 1914-ben „igen elterjedtté vált az a hiedelem, mely szerint ha egy nő szoknyájának alsó szegélye zseb formájában felgyűrődött, tulajdonosa jó szerencsében, például egy ajándékba kapott új ruhában részesült.”

7. A kínos csend arra utal, hogy éppen egy angyal suhan át


Ez a babona inkább hóbortos magyarázatnak tekinthető arra vonatkozóan, ha a társalgásban átmeneti csend áll be. Dylan Thomas „Portrait of the Artist” / A művész portréja – a ford./ c. könyvében a következőt vázolja fel: „Angyalok serege suhan el… Micsoda csend!”

8. Együnk szőlőt éjfélkor, és szerencsések leszünk


Spanyolországban, Szilveszter éjjelén nem mindenki ünnepli csókolózással, ha az óra tizenkettőt kongat. A babonás emberek inkább gyorsan bekapnak tizenkét szőlőszemet, hogy az elkövetkezendő tizenkét hónapra biztosítva legyen a szerencséjük.

9. Szerdán menjünk kórházba


A „The Encyclopedia of Superstitions” /”Babonák enciklopédiája” – a ford./ c. könyvben arról olvashatunk, hogy egy ősrégi, bölcs mese szerint, ha kórházba kell mennünk, a szerdai nap a legjobb választás. A hétfő a legjobb arra, hogy elhagyjuk a kórházat, a legrosszabb pedig a vasárnap – utóbbi ugyanis azt jelenti, hogy rövidesen visszatérünk.

10. Vidd át újszülött gyermeked a sajtkérgen


A középkori Angliában a várandós kismamák „Nyögő sajtot” készítettek – egy hatalmas sajtkereket, amely kilenc hónap alatt ért meg, vagyis a babával együtt fejlődött ki. Amikor a „nyögő idő”, vagy másnéven a szülés órája elérkezett, a sajtot szétosztották a család tagjai között – mikor már csak a külső kéreg maradt, a keresztelő napján átvitték a gyermeket a sajtkeréken, hogy áldásban részesüljön, és hosszú, sikeres élete legyen.

11. Ha temetőn haladsz keresztül, rejtsd el a hüvelykujjaidat!


A japánok abban az esetben, ha egy halottas furgon megy el mellettük vagy temetőn haladnak át, az öklükbe rejtik a hüvelykujjaikat, hogy megóvják a szüleiket. Ennek az az oka, hogy Japánban a hüvelykujjat „szülőujjnak” nevezik, így ha elrejtjük a „szülőujjainkat”, a szüleinket nem tudja elragadni a halál.

12. Ha egy madár a házunkra piszkít, gazdagok leszünk


Oroszországban úgy tartják, hogy ha egy madár ránk, a gépkocsinkra vagy a házunkra pottyant, jó szerencsét hoz nekünk, talán meg is gazdagodhatunk. Minél több madár teszi meg nekünk ezt a „szívességet”, annál gazdagabbá válunk!

13. Egy évig őrizzük meg a húsvéti zsemlét!A hagyomány szerint az esküvő után meg kell őrizni egy szeletet az esküvői tortából, a most következő, kissé bizarr babona azonban még ennél is nagyobb szerencsét hoz. A kis, keresztes süteményeket eredetileg az ókori pogány ünnepségeken fogyasztották – akkor még kereszt nélkül. A kereszt később a keresztények jóvoltából terjedt el, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. Nagypéntek reggelén sütötték meg a zsemléket, majd egyet kifüggesztettek a házban, hogy egy éven át kísérje őket a jó szerencse.


Fordította: Brém Zsuzsanna

Az eredeti angol nyelvű cikk: http://www.stylist.co.uk/life/13-strange-superstitions#image-rotator-1
1548
bzsuzsanna - 2012. július 29. 13:39:31

Sziasztok!

Mindannyiotoknak nagyon szépen köszönöm az értékes hozzászólásokat! Smile

katalinka: köszönöm az infókat, az angol nőkre vonatkozó megállapítás az újdonság erejével hatott, eddig nem is hallottam róla... Grin

Szerető üdvözlettel:
Zsuzsa

277
farkas viola - 2012. július 23. 22:29:43

Kedves Zsuzsanna!
Gratulálok a fordításaidhoz, nem kis munka volt. Érdekes látni, hogy különböző népek miben hisznek.
Én nem tartozom a hiszékenyek közé.
Szeretettel gratulálok: Viola

3300
kandracs roza - 2012. július 23. 20:57:11

Kedves Zsuzsa!!! érdekes dolgokat írtál...jó volt olvasni...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.