Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.12.16. 11:11
Szép napot mindenkinek. Smile

2018.12.16. 09:07
Jó reggelt mindenkinek! Smile

2018.12.16. 08:55
Szép havas Heart napot drága barátaim.

2018.12.16. 00:39
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.12.15. 19:45
Szép estét kivánok szeretettel ! Heart

2018.12.15. 18:46
Szép estét mindenkinek. Smile

2018.12.15. 16:58
Szép napot kívánok mindenkinek! HeartMiklós

2018.12.15. 14:32
Öröm! In Love Megjött a kötet. Gratulálok a szerzőknek, és köszönet a szerkesztőnek! Rose

2018.12.15. 10:56
Kellemes napot kivánok szeretettel ! Heart

2018.12.14. 22:43
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

Archívum
Felhasználók
» Legújabb tag: Zaria
» Online vendégek: 1
» Online tagok: 0
Cikk hierarchia
Németh Emília: Grillázscsodák Hajósról

Talán sokaknak nem mond semmit az a szó, hogy grillázstorta. Viszont ha pörkölt-, dió- vagy égetett cukortortának nevezem, akkor már többeknek ismerős lehet ez az édesség. Egyébként az égetett elnevezést sok készítő nem tartja találónak, hiszen a felhasznált cukrot csupán megolvasztani szükségeltetik, és nem égetni. Maga a grillázskészítési folyamat azt jelenti, hogy az olvasztott cukorba apróra tört mogyorót, mandulát, diót kevernek és alapesetben vékonyra kinyújtva, tetszőleges formákra vágva, szárítás után fogyasztható. Valódi gyógyszer is, amellett, hogy laktató és egy igazi cukorbomba. A népi gyógyászat szerint kiváló köhögés ellen, valamint serkenti az emésztést. Már Mátyás király idejében ismert volt ez az édesség, igaz akkoriban még a török papiros és a kriliás (valószínűleg ebből ered a grillázs szó) nevet viselte. Bár a grillázs egy francia eredetű szó, a grillázs szobrászat igazi hungarikum, amelynek sokan hódolnak hazánkban, s ráadásul igen magas színvonalon űzik ezt a mesterséget. Rangos díjak a bizonyítékai annak, hogy nagyon jó kezű és fantáziadús alkotók vannak kis hazánkban.



Egy aranyérmes grillázstorta készítőre bukkantam, aki a májusban megrendezett III. Grillázsmajálison megérdemelten vette át az első helyezettnek járó jutalmat az exkluzív szépségű alkotásával. Szabadi Jánosné Irénke nagyjából 20 éve ismerkedett meg a grillázstorta készítésével. Érthetjük ezt a megismerkedést szó szerint is, hiszen az igazi alkotást, a rejtelmeket, a praktikákat önállóan sajátította el. Mint mondja, kreativitás, kézügyesség és sok türelem dolga a szép torta elkészítése. Akár 10 órát is igénybe vehet egy mutatós darab megalkotása. Hiszen minden kézzel készül, minden darabot egyenként szükségeltetik egymásra, egymáshoz passzintani. És akkor még ott van a díszítés, amivel ugyan elfedhető a kisebb pontatlanság, de mégiscsak iszonyatos nagy odafigyelést igényel a hab felvitele, amivel teljessé és mutatóssá válik a torta.



Egyébként manapság semmit nem veszített népszerűségéből a grillázsból készült torta. Születésnap, keresztelő, leánybúcsú fényét emelheti egy grillázsalkotás. A legnagyobb szerepet az esküvőkön tölti be, ahol hagyományokat elevenít fel a grillázstorta felszolgálása. Az ifjú pár miután darabokra töri – fájó szívvel – a tortát, a vendégeket sorba kínálják a darabjaival. Állítólag ahány darabra hullik, annyi évig lesz tartós a házasság. Illik tehát jó apróra törni.

Irénke tortáinak híres szépsége már a határainkon túl is ismert. Németországba, Romániába, Angliába, az egykori Csehszlovákiába, de még Amerikába is készített tortát. 2005-től, amikor is egy Guinness-rekordban volt szerencséje részt venni, igyekszik minden évben megmérettetni a tortáit. Bronz és ezüstérmek után idén sikerült az aranyérmet elhódítani a csipkedíszes tortájával. Ezzel olyan önbizalmat és löketet kapott a folytatáshoz, hogy továbbra is zsűri elé kívánja tárni alkotásait. Sőt, megújításon, új irányzaton is dolgozik. A Németh Zoltán (Némó) által készített karamell cukoralkotásokhoz is kedvet kapott. Valamint Földi Lenke cukorvirágai szintén nagy hatással vannak rá, ezekkel Irénke is próbálkozik, egyre nagyobb elismeréseket bezsebelve.

A jövőt tekintve továbbra is azon dolgozik, hogy a legextrémebb kérésekre is igent tudjon mondani. Miközben gyártja a szebbnél szebb tortákat, családja buzgón népszerűsíti édesanyjuk munkáit. Nagyobbik fia jelenleg is azon dolgozik, hogy az internet adta lehetőségek segítségével a grillázstorták híre a világ bármely pontjára eljusson. Ehhez kívánok a családnak, Irénkének sok erőt és jobbnál jobb ötleteket, amivel még sokáig készítheti a meghökkentő alapossággal kidolgozott tortáit.

Németh Emília
3172
jemcsuska - 2012. augusztus 19. 13:33:05

Köszönöm a hozzászólásokat! Csodálója vagyok minden kézműves alkotásnak és bevallom nehéz rábukkanni az utánozhatatlan tehetségekre. Nos, Irénke tényleg egyedi dolgokat tud létrehozni. Nekem is öröm, hogy megismerhettem. Emília

2678
Emperor - 2012. augusztus 18. 22:40:05

Kedves Emília!
Ezekre a tortacsodákra már nem lehet nem rákattintani. Magam is imádom a grillázs tortát, no nem készíteni, én legfeljebb csak dobostortát készítek, azonban édesanyám fantasztikus grillázstortákat készített a maga idejében. Köszönöm, hogy bemutattad ezeket a tortacsodákat, Irénke néninek pedig további sok sikert kívánok!
Elárulom, hogy a nyálam is csorgott cikked olvasása közben. De jó, hogy ide is betértem. Köszönöm.
Szeretettel
Ida

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Holnap Magazin cookie-kat/sütiket használ, mint a legtöbb weboldal. Tovobbi információk a sütik kezeléséről..
Kattints a Megértettem gombra az elfogadáshoz és az információ sáv bezárásához. Amennyiben nem teszel semmit, automatikusan úgy tetekintjük, hogy elfogadod a sütik kezelését.