Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.04.22. 11:56
https://www.youtu...6C5C18
4318
Legyen szép napotok! Smile

2018.04.22. 11:55
Köszönöm szépen, Józsi! Janna... Grin Köszönöm! In Love

2018.04.22. 11:46

2018.04.22. 10:27
Szép napot mindenkinek. Smile

2018.04.22. 10:27
Boldog névnapot Zina! Rose

2018.04.22. 09:38
Nahát, Icusom! Cool Köszönöm, hogy eszedbe jutottam. Szívemből ölellek! Heart

2018.04.22. 08:16
Kellemes szép napot kedves Holnaposok .

2018.04.22. 07:51
Drága Zina! Isten éltessen sokáig névnapodon. Millió ölelés. Rose Heart Birthday

2018.04.22. 07:50
Kellemes vasárnapot mindannyiunknak! Rose

2018.04.22. 06:10
Szép vasárnapot - Mindenkinek !

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Tamás István: Guinness interjú - Winczheim Tiborral

Winczheim Tibor egyedülálló rekordkísérletbe kezdett, 2012 júniusában. 7 hónap alatt 7 könyvet állít össze, ír meg, ad ki és ad el, a Holnap Magazin támogatásával, segítségével.
A kötetek egyedi, sorszámozott kiadványként jelennek meg, kizárólag egyszeri kiadásban, összesen 100-100 példányban, a szerző által dedikálva. Az íróval Tamás István az Amerikai-Magyar Hírújság főszerkesztője beszélgetett.
- Nem mindennapi célt tűztél ki magad elé. Honnan jött az ötlet?
- Tavaly ősszel volt a bemutatója a Szél szárnyán antológiának, amelyben 10 oldal ingyenes megjelenési lehetőséget kaptam, mivel a Holnap Magazin által kiírt néhány pályázatát sikerült megnyernem. Ez a hirtelen jött siker sarkallt az irányba, hogy eljátszottam a gondolattal: mi lenne, ha saját könyvem lenne? Erre persze, megvolt a válaszom: Semmi! Ki az a ló, aki egy teljesen ismeretlen öregember novellás-kötetére szórná ki a pénzét? A lassú, biztonságos ismeretség útja ugyan járható, de időigényes: ha azt szeretném, hogy legalább a közvetlen környezetem megismerje írásaimat, türelemmel kellene várnom még 1-2 évtizedet. Én azonban 60 évesen kezdtem el írni. S bizony, a homokszemek gyorsan peregnek le az órában, így időm, az nincs! Tudtam, hogy a megszokott „kivárásnál” valami „ütősebb” elképzeléssel kell előrukkolnom. Kezemre játszott az a tény, hogy 2012 az olimpia éve, gondoltam, én is a rajtvonalhoz állok, de pennával a kézben, aztán én is megmérettetem magam. Nos, röviden ennyi az ötletről.- Miért pont „Mese a felnőtteknek” főcímet adtad a könyveidnek?
- Egy mesekönyvben számtalan írás van. Az én (még tervezés, és írás alatt álló) 7 könyvben is nagyon sok „mese” lesz. Csak győzze kapkodni a fejét az Olvasó. Miért éppen „mese?” Mert a csuda tudja, hogy a történetek mindegyike valóban megtörtént, vagy csak a képzelet szülöttei. Fel is hívtam a kedves Olvasó figyelmét minden Előszóban, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni! Nevek, helyszínek, időpontok lehetnek ugyan valósnak látszóak, de az egész egy csalás, szemfényvesztés, humbug. Biztos forrásból tudom, hiszen ezeket a történeteket én írtam.- Olvastam az első három, már megjelent kötetedet. Az alcímek nagyon figyelemfelkeltőek és találóak, de miért is 18 karikásak ezek a könyvek?
- Mit tud kezdeni egy kisgyerek, de akár egy suhanc is olyan szavakkal, mint pl. a Varsói Szerződés Egyesített Fegyveres Erői, az MSZMP.KB. PB-a, vagy a KISZ, esetleg a DDR? Semmit, mert legfeljebb hallott róla, de nem élte át. Jó, ez politika, de a gazdasági életben is vannak nekik fehér foltok: Dunaújváros (Dunapentele), Tiszaújváros (Tiszaszederkény), Közért, Patyolat, MÉH, kannás tej, UV-villamos, pótkocsis troli, TEFU, MASPED, kommunista szombat, és még sorolhatnám itt neked! De éppúgy nem tudják, mi volt a tea-délután, az Ifi-Park, a Gelázs, vagy a „sógorság”. Könyveimet a mostani 40-80 éveseknek írtam. Néha megmagyaráztam egy-egy szó értelmét, de mi, hasonszőrűek fél szavakból is értjük egymást. Aztán, van egy csomó frivol történet is a könyvekben, egyik-másik elég húzós, már-már a pornográfia határát súrolja. – Gondolhatod, hogy nem hiányzik nekem, hogy életem hátra lévő 4-5 hétvégéjét a börtönben töltsem ifjúság megrontásért? Mindent egybe vetve: Isten ments, hogy valamelyik szülő ebből próbáljon a gyerekének este felolvasni!
- Limitált példányszámban jelennek meg ezek a könyvek és a Holnap Magazin segítségével Guinness rekordok megpályázása a célotok. Látni már így közel a félidőben, hogy van rá esélyetek, hogy bekerüljetek a rekorderek könyvébe?
- Őszinte leszek veled. A Fúzió Rádió múlt havi műsorában is elhangzott egy hasonló kérdés Ferenczfy János főszerkesztő szájából. Akkor becsületesen bevallottam neki, hogy mélyponton vagyok, a mai eszemmel ekkora vállalkozásba nem kezdenék. Azt is elmondtam, hogy bizonyos fokig kényszerpályán járok. Ez azt jelenti, hogy bennem, mintegy 4, maximum 5 kötetnyi ötlet, élmény, elgondolás, mese van. Viszont, ezek nem meseszámok. Ezért MUSZÁJ vagyok, csupa naggyal írd, – de erre még alant visszatérek, – annyit írni, mert a mese, csakis meseszámmal együtt érvényes. Persze, joggal mondhatnák, hogy a hármas szám is az. Valóban. De hiányzik nekem az, hogy valamelyik írótársam a következő hónapokban írjon 4 kötetet, és elorozza a győzelmet? Ez a Guinness rekord amúgy is első sorban magyar, másodsorban Holnap Magazinos, és csak utoljára az enyém. Itt szeretném megjegyezni: ha a magazin nem vállalja fel a rengeteg szervezést, szponzor-keresést, én még ma is firkálgathatnék a fiókomnak. A Rekordok Könyvébe való bekerülés a mai napig még „kétesélyes”. Egyet azonban biztosan tudok: ha Joó Abigél cselgáncsozó nőnk sérülten is kiállt küzdeni, bennem is van annyi kurázsi, hogy már csak azért is megmutatom! Nem okozhatok csalódást sem azoknak, akik előre befizették a sorozat árát, sem családomnak, sem barátaimnak. Hőn áhítom a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokát, melyet úgy szeretnék elérni, hogy még véletlenül se holmi gagyival szúrjam ki kedves Olvasóim szemét! A quantum csak a felépítés miatt (22 novella + 2 novella ízelítőként a következő könyvből = 1 novelláskötet) kötött, a kvalitást nem befolyásolhatja!
- Mint író, tudom, hogy fontosnak tartod a kézzelfogható, nyomtatott formában történő könyvek megjelenését. A 21. században látsz arra esélyt, hogy a számítógépek világa mellett, írásaiddal maradandót alkotsz?
- Ha nem hinnék benne, nem is írnék könyvet! Amúgy kaptam már megkereséseket E-könyv szerkesztőktől, de nem is válaszoltam rájuk. Tudom, az elektromos könyvek most a módik, olcsóbb is, de a könyvek felütése, lapozgatása messze nagyobb élvezetet okoz, mint bámulni a monitort. A könyv mindig nagyobb eszmei értékkel fog bírni, mint egy internetes oldal. Viszont utóbbi nagyon jól betölti az újság szerepét: nem kell elmenni a standhoz, nem kerül pénzbe, és, – mivel több fajta található az interneten -, ezért sokszínűbb is. Adós vagyok a fent említett MUSZÁJ-t kifejtenem. Szerencsés ember vagyok: nem kell erőlködnöm, vért izzadni, ha írok. Jön magamból, szinte ömlik… Sokszor az a gondom, hogy mi legyen egy-egy írásom vége, mivel gyakran, több fajta befejezés is kínálkozik. Persze, van, amikor éppen nem jut eszembe semmi. Nem görcsölök, kimegyek a kertbe ültetni, gyomlálni, locsolni, mindig van, mit tennem. Vagy átmegyek valamelyik szomszédhoz, és dumálunk egy jót, miközben bedobunk egy sört, vagy egy-egy pohár bort. De nem ülök le, és nem erőltetem az írást. Ez olyan, mint a szex: ha feltöltődtem, megy, amúgy játszom a gondolattal, mi lenne, ha… S még valamit a MUSZÁJ-ról: nekem már nem, muszáj semmit sem bizonyítanom. Felépítettem egy szép családi házat, felneveltem három értelmes gyermeket. Ez többet ér bármiféle díjnál. A Guinness rekord-kísérlet csak hab lenne a tortán.
- Egy hónap alatt kell megírnod egy könyvet. Mint említettem az első három könyv címét témavilágát már ismerem. Tudhatunk már valamit a hátralévő 4 könyvről?
- Te ismered, de bizonyára az újságolvasók is kíváncsiak rá, ezért elmondom a már megjelenteket, kiadási sorrendjükben. Nos: 2012 júniusában jelent meg a „Mese a tortaevési versenyről.” Júliusában „Mese a nyári mikulásról.” Augusztusában „Mese a legkedvesebb szomszédról.” Szeptemberben fog kijönni a „Mese az ezermester szeretőről.” Az ötödik kötet címadó novellája a „Mese az elkótyavetélt évekről”, de maga a kötet még üres. Eddig tehát ennyi, minden egyéb még képlékeny.
- Kifogyhatatlan humorérzéked, jelen van a könyveidben is. Ez egy veled született adottság, vagy egy kicsit rá is dolgozol?
- Ha hiszed, ha nem, szomorú gyermekkorom volt. Nagyon szegények voltunk, sokat éheztünk. Édesapámat hamar elvesztettem, anyám, a „málenkij robot”-ból súlyos betegen jött vissza, nem is értem, hogy mert gyerekeket vállalni? De ezzel nem szeretném untatni a kedves Olvasókat. Mindenesetre a sok fájdalmat, kilátástalanságot csakis humorral lehetett átvészelni. Ha már sanyarú volt sorsom, próbáltam jópofát vágni hozzá. Tehát szó sincs természet adta tehetségről, inkább a túlélés érdekében felvett pózról, ami aztán az évek, évtizedek alatt rám kövesedett. De a legtöbb humoros történetet másoktól hallottam. Én csak leírom azokat.
- A 7 kötet elkészítése rengeteg idődbe, energiádba kerül. Tudom, hogy a családod tolerálja, segíti a munkádat, de mi újság az anyóssal?
- Anyósommal úgy vagyok, mint egy viperával: tudomásul veszem, hogy ő is Isten teremtménye, de nem szeretem, és akkor érzem jól magam, ha messze van tőlem. Amúgy, amikor műtéte után nálunk lábadozott, beleolvasott egyik-másik írásomba, és kölcsönös utálat ide, vagy oda, az elsők között fizetett be a sorozatra. Ez a tény sokkal többet jelent számomra, mint bármilyen pályázat megnyerése.
- Mikorra tervezed az utolsó, azaz a hetedik könyv megjelenését?
- December 15.-e táján kellene megjelenni a hetediknek. Pont Karácsony előtt, így, aki befizeti a sorozatot, nagyon értékes, és szép ajándékkal lepheti meg szeretteit.
- Mik a terveid a jövőre nézve. Mi az, amit el szeretnél még érni, mint író?
- Vannak terveim, miért is ne lennének. Már el is kezdtem a 8. könyvemet írni. Csak úgy, mellékesen, ha éppen eszembe jut valami. Ennek tematikája teljesen más, mint a mostani 7-nek lesz. De legyen ez meglepetés. Hogy mit szeretnék elérni? - kérdez vissza: – nem díjakat, kitüntetést, oklevelet, semmi ilyet. Ez engem nem érdekel. Csak az, hogy az Olvasó érezze jól magát, ha írásaimat olvassa, hívjanak író-olvasó találkozóra, és érezzük magunkat jól…

Tamás István
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
2603
orkutya - 2012. szeptember 02. 12:45:57

Katalinka!

Gyere a HM-bulira, és ott tovább dícsérheccc. Várlak!: Tibor
UI. És hozd magaddal a barátnőidet is! Surprised

2603
orkutya - 2012. augusztus 29. 20:29:28

MAMI drága!

Nem vagyok képben: mi ez a lista? És mire jó? És milyen tv ez? Sajnos, én megálltam a kőkorszakban, segíts az infókkal. Köszi/puszi: Én

2135
mami - 2012. augusztus 24. 00:35:01

Tibor! A MagTv címlistáját használom ebbe is. És működik. Időnként tájékoztatok mindenkit aki a címlistán van. Sajnálom, hogy "beteg" a géped.
Szeretettel: Jártó Róza

3300
kandracs roza - 2012. augusztus 21. 18:57:14

Kedves Tibor!!!Írj várjuk a könyveidet szeretettel..Lexirózsa

2603
orkutya - 2012. augusztus 21. 18:49:30

Kedves Lányok!

Örülök, hogy tetszett a riport, ez a Tamás István egy igazi profi, ez érződik is minden szaván. Ha túl leszek az 5.-6. könyvvel, újra lesz egy interjú (legalábbis így van betervezve). Közben a Józsi szervezi a következő élő műsort a Magyar Keresztények Rádiójában, hátha segít ez is a könyveink eladásában...
Róza drágám! Köszönöm, hogy száznál több barátodnak, ismerősödnek küldted el ezt a riportot. Akartam küldeni neked E-mailt, de a gépem megint vacakol, egyszerűen nem küldi el a leveleket, most így próbállak értesíteni.

Puszi Mindannyiótoknak: Tibor

230
Torma Zsuzsanna - 2012. augusztus 18. 12:31:16

Sok humorral átszőtt interjű!
Gratulálok a párbeszéd résztvevőinek!

Két kötet már a birtokomban van, ahogy időm lesz, olvasgatom őket!

Szeretettel: Torma Zsuzsanna
Smile

2135
mami - 2012. augusztus 17. 19:59:26

Kedves Tibor!

Örömmel olvastam ezt a riportot. Remélem ez csak a kezdett és még sok - sok ilyet és ehhez hasonló írást fogok olvasni. Tamás István főszerkesztőnek külön is gratulálok. Igazán szépem megírt riport, egy igazi egyéniséggel, evvel a nagyszerű íróval,Winczheim Tiborral. Kedves Tibor, örülök, hogy ismerhetlek, örülök, hogy a barátod lehetek.

Szeretettel: Jártó Róza

3300
kandracs roza - 2012. augusztus 09. 21:13:48

Remek-gratulálok.Jöhet a következő..Lexirózsa