Brém Zsuzsanna: A Föld 10 legszokatlanabb és legtitokzatosabb helye
1. „Mystery Spot” /”Rejtélyes helyiség”/A „Mystery Spot” a kaliforniai Santa Cruz melletti turista látványosság, mely arról híres, hogy ellentmond a fizika és a gravitáció törvényeinek. Bár úgy tűnik, hogy a faház szilárd talajon nyugszik, mégis olyan érzetet kelt a látogatókban, mintha folyamatosan inognának. A leghihetőbb elmélet szerint az egész nem több, mint „dőlés keltette vizuális illúzió. A látogatók által tapasztalt illúzió a szokatlan lejtésű környezetből, valamint a lejtős padlón álldogálásból ered.” A „Mystery Spot” billegő szobájában a tárgyak magasságával és irányával kapcsolatos érzékcsalódások tapasztalhatók. Hiába állunk egy külső, sík terepen, az épület dőléséből adódóan a háttérből is érzékszervi csalódásokat idéz elő, például a valódi horizont helyett a tetőhöz viszonyítjuk az emberek magasságát.

2. Bermuda háromszögA hajókat, repülőgépeket és a rajtuk utazó embereket elnyelő háromszöget övező kérdések máig megválaszolatlanok. Megszámlálhatatlan hajónak és repülőgépnek nyoma veszett, és számos katasztrófa történt a Bermuda, Puerto Rico és Miami közötti térségben, melyről különféle teóriák kaptak szárnyra: az iránytűk kilengésétől az örvényeken és szörnyhullámokon át egészen az emberi mulasztásig és az összeesküvés elméletekig – bármelyik lehetséges, egyelőre azonban egyik sem bizonyított.

3. SocotraSocotra egy Afrika és az Arab-félsziget között elhelyezkedő szigetvilág. A terület 95 %-át a fősziget, Socotra teszi ki, a további 5% kisebb szigetekből áll. A hely nem evilági külseje miatt kiérdemelte az UFO-sziget nevet. A sziget növény- és állatvilágának egyharmada a Jemeni Köztársaság nyilvántartása szerint egyedül itt található meg. Az esernyőalakú „vérfák”, az uborkafa, az óriás kaktuszfa, számos madár-, pók-, denevér- és macskafaj kizárólagos lakhelye Socotra.

4. Roraima hegységA Roraima hegység Brazília, Guyana és Venezuela hármas határpontján helyezkedik el. Alakja teszi igazán különlegessé, emellett a felhők miatt is rejtély övezi, melyek szüntelenül körülölelik a hegytetőt és a helyi faunát. A hegycsúcsot a világ legrégibb földtani képződményének tartják. Úgy vélik, a fennsíkot a víz és a szelek formálták, azonban máig megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy az itt élő fajok némelyike miért nem fordul elő sehol máshol a világon.

5. Rio Tinto /”A vörös folyó”/A Rio Tinto egy délnyugat spanyolországi folyó, mely az andalúziai Sierra Morena hegyekből ered. A folyó körüli területet az ősidők óta bányásszák, a vízben számos ásványt találtak már, elsősorban vasat, mely vörösre színezi a folyót. Néhány baktériumfaj is megtelepedett itt, „kiaknázva” a vasat. A folyó különlegességét magas savtartalmának köszönheti, számos tudós a Mars felszín alatti vizeihez hasonlítja.

6. Repülő GejzírA Nevada állambeli Gerlach közelében található „Repülő gejzír” azért különleges, mert csodával határos módon folyamatosan növekszik. Jelen pillanatban eléri a 3 méteres magasságot. Érdekesség még, hogy mivel a gejzír magánterületen fekszik, senki nem élvezheti közelről a látványt. A tulajdonos, Bill Spoo nem kíván előnyt kovácsolni a turistákból, és a fantasztikus kilátást megtartja magának. A csekély számú kutatónak és fényképésznek is hetekkel korábban be kell jelentkezniük.

7. McMurdo-szárazvölgyekA McMurdo-szárazvölgyek az Antarktiszon találhatóak, ám hiszik vagy sem, nem borítja őket hó. Ezáltal a térség sivataggá válik, a világ leghidegebb sivatagává. Azonban nem ez az egyetlen furcsaság. A völgyek a gejzírek miatt, a magas vaskoncentráció következtében „véreznek”, s így a Föld felszínétől teljesen eltérő képet mutatnak.

8. Húsvét-szigetA Húsvét-sziget jól ismert szobrai, a „rapa nui”, máig rejtélyt jelentenek a kutatók számára. A szobrok több mint 15,24 méter magasak, azonban senki sem talált arra utaló nyomot, hogy kik készítették őket, mi célból, hogyan szállították oda őket, és még folytathatnánk a sort. Az egyik elmélet szerint egy ősi kultúra élt a szigeten, azonban a lakosság minden ehetőt elfogyasztott, így vagy máshová költöztek, vagy kihaltak.

9. Vosztok-tóA Vosztok-tó a legmodernebb rejtély, mely az Antarktiszt, sőt talán az egész világot érinti, mivel forradalmi felfedezésekre nyújt lehetőséget. Tudósok szerint ugyanis a tóban, a jégfelszín alatt 15 milliárd éves fajok élnek. Azonban ezeket a fajokat sosem látta még a világ, mivel teljes sötétségben fejlődtek. A kutatóknak hamarosan sikerül vízmintát venniük, szóval már csak várnunk kell az eredményekre.

10. Racetrak Playa /”Versenypálya-síkság”/A kaliforniai Racetrack Playa vitorlázó köveiről vált híressé. Senki sem tudja, hogyan, de a kövek valamilyen módon változtatják pozíciójukat, ösvényt hagyva maguk után. Az okok egyelőre ismeretlenek, és kutatás tárgyát képezik. Feltételezések szerint a völgyben fújó szelek „felelősek” ezért.

Fordította: Brém Zsuzsanna

Az eredeti angol nyelvű cikk:
Eredeti cikk ITT
1548
bzsuzsanna - 2012. augusztus 23. 08:02:57

Kedves szusi!

Nagyon szépen köszi a videót, már meg is néztem! Smile Tényleg hihetetlen, hogy a sok rémtörténet mellett, amit a medúzákról hall az ember, létezik egyetlen olyan faj, amely mellett nyugodtan úszkálhatunk. A videó alapján nagyon aranyosak. Smile

Örülök, hogy ellátogattál ide, és ennyire tetszett a fordításom! Smile

Szerető üdvözlettel:
Zsuzsa

2274
szusi - 2012. augusztus 20. 20:58:43

Érdekes volt Zsuzsa. Köszönöm. Hálából én is megosztok veled egy csodát. Nem csípős meduza tó Palaun. Lenyűgöző látvány!

http://www.youtub...6lNUhBAS8U

1548
bzsuzsanna - 2012. augusztus 20. 10:27:34

Sziasztok!

Mindannyiotoknak nagyon köszönöm az értékes és megtisztelő hozzászólásaitokat! Smile

Fordítással időhiány miatt sajnos már csak jövőre jelentkezem, de könyvajánlóimat továbbra is olvashatjátok. Smile Heti két alkalommal kerülnek fel újak. Smile

Üdvözlettel:
Zsuzsa

3300
kandracs roza - 2012. augusztus 15. 20:43:53

Kedves Zsuzsa!!! csodálatos képeket tártál elénk...köszönöm szépen...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.