Brém Zsuzsanna: Könyvajánló : Neil Gaiman : Csillagpor


Gaiman neve nem ismeretlen azok számára, akik szeretnek elmerülni a fantasy és a sci-fi világában: olyan nagy sikerű művek szerzője, mint az Amerikai istenek vagy A temető könyve. Számtalan regénye közül azonban egyértelműen kiemelkedik a Csillagpor. Aki rászánja magát az elolvasására, minden idők egyik leghumorosabb és legbájosabb szerelmi történetét veszi kezébe.

A helyszín egy kis angliai település, Falva falva. Neve alapján teljesen szokványos falu is lehetne, azonban valami különlegességet mégis rejt magában: egy furcsa fal veszi körül, melyen egyetlen átjáró található. A falat szigorúan őrzik, mivel ez választja el a normálist a szokatlantól, a biztonságot a veszélytől, az átlagpolgárokat a mágia világától.
Egy nap azonban minden megváltozik. Az átjárón át valaki egy kisdedet csempész a faluba, s leteszi az egyik ház ajtaja elé. A kis Tristran Thorn békében és boldogságban nevelkedik fel, ám egész gyermekkorában érzi, hogy valami nem stimmel vele, más, mint a többiek. Nem igen érzi falubelinek magát, minduntalan elvágyódik onnan.
17 éves korában aztán megtörténik a csoda. Thristran reménytelenül szerelmes lesz a falu szépébe, Victoria-ba, aki azonban levegőnek nézi őt. Amikor egy hűvös októberi éjjelen egy hullócsillag zuhan le a fal túloldalán, Tristran – hogy elnyerje szíve választottjának kegyeit – átkel az átjárón, és elhatározza, hogy bármi áron elhozza a csillagot szerelme zálogaként.
Innen kezdődik élete nagy kalandja: sikerül megtalálnia a csillagot, egy gyönyörűséges leányt, akibe – bár magának is alig meri bevallani – szépen lassan beleszeret. Ám hosszú az út a pohártól az ajakig: ahhoz, hogy épségben hazatérhessenek, számos akadályon kell átverekedniük magukat. Az égi jövevényre ugyanis Tristran-on kívül mások is pályáznak: többek között egy mindenre elszánt boszorka, aki a csillag segítségével nyerheti vissza fiatalságát; valamint két herceg, akik a trón megszerzéséért semmilyen eszköztől nem riadnak vissza. Közben Tristran akarva akaratlanul felfedezi igazi énjét is…

Szerény véleményem szerint a Csillagpor a 21. század legjobb romantikus fantasy regénye. Egyszerre kacagtató és megríkató, könnyed és mégis mély érzésekkel teli. A mesék egyszerűségével vezet be minket egy varázslatos világba, és segít megérteni, hogy a plátói vonzódással szemben mit is jelent az igaz szerelem, melynek ereje minden gonoszt elsöpör az útból. Idejét sem tudom, mikor olvastam utoljára ilyen remekművet, amely gyermeteg mivoltában képes a legteljesebb mértékben felizzítani a felnőttek csodák iránt érzéketlenné vált, a valós világ borzalmaitól megkeményedett szívének parazsát.

Brém Zsuzsanna
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.