Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 8. Interjú - SZEPESSY GÁBOR
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

Én is köszöntelek, meg mindenkit, aki elolvassa! Csak megemlítem, hogy a sétapálcáról nekem mindig a Csinibaba c. film ugrik be, ahol Gálvölgyi elénekli és eltáncolja a „Fogj egy sétapálcát és légy vidám!” kezdetű dalt. Mivel a mottóm az „A vidám szív a legjobb orvosság” /Példabeszédek 17:22/, így ezt különösen kedvelem. Ja, és köszönöm Tépő Donátnak, akinek a Selyemsikátorát egyszer megnyertem, hogy most engem akart!
Amúgy Szepynek szólít még a feleségem is, hiszen 47 éve Szepessy Gábor vagyok, művésznévileg pedig kb. 7 éve Frady Endre. Budapesten születtem és egy év kötelező előfelvételis sorkatonaságot leszámítva, azóta is itt lakom. Jelenleg a XI. kerületben, Albertfalván.
Internetes címem: frady.endre@gmail.com

2. Mióta foglalkozol az írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Gyerekkoromban imádtam a Delfin könyveket. Ezek egyikében olvastam a „Fűben lépked Maris / Lábán piros haris- / -nya van.” két (és fél) sorost és úgy éreztem, hogy „ez az!” Ilyet én is tudnék és szeretnék is írni. Úgyhogy általános iskola felső tagozatában elkezdtem ontani a kétsoros verseket és máig sem hagytam abba. A különbség csak annyi, hogy a két-két sorok most más összeállnak egy versen belül és sok sorosakká lesznek.
Egyébként általában „csak” a szórakoztatás a célom.
Tollat különben már rég nem ragadok, mert amióta létezik szövegszerkesztő, azóta szinte csak a klaviatúrával írok.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Igen. A vers vagy a próza. Attól függ, éppen melyiket írom. Verset sokkal gyakrabban (szinte minden nap) írok, de szívesen prózázgatok is egy-egy blogkomment, novella, vagy színdarab erejéig. Fanni lányom osztályának is írtam már több darabot, de az egyházikónk színjátszói is elég gyakran előadják a teológiai vígjátékaimat. Néha-néha még én magam is szerepelek bennük. Épp a napokban fogjuk tévéjátékosítani a „Hol a Bódog?” című színdarabomat.
Versen belül különleges helyet foglalnak el a szívemben a dalszövegek, főleg azok, amiket nem csak én tartok annak, hanem egy-egy zenész is és tényleg dal lesz belőle. Zenésített meg már a verseimből az Alma együttes, Schmidt Vera, Bodroghalmi László és Pécsi Marcell is. Van, ami CD-n, van, ami a YouTube-on hallgatható meg.
Amúgy van egy saját blogom, ahol minden írásomat illusztrálom is a Paint nevű remek programmal: http://fradyendre.blogspot.hu/

4. A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

Statikus vagyok. Építőmérnök, azaz se nem statisztikus, se nem építész. Ezekkel szoktak ugyanis összekeverni. Főleg hidakat tervezek, de terveztem már metróállomást, támfalat és aluljárót is. Most meg pillanatnyilag éppen egy szennyvízaknát. Szakmánkat gyakran elmarasztalják, ám ha egy-egy beszélgetésben kapok pár perc figyelmet, akkor általában mindenki számára érthetően el tudom magyarázni, miért is kell adott esetben völgyhidat, vagy alagutat tervezni. A médiát ez sajnos sosem érdekli, mert nincs benne semmi szenzáció, csak szürke logika.
Egyébként a foglalkozásom csak másodlagos, mert elsődlegesen férj vagyok és kétlányos apuka. Ugyanakkor Jézus-követő, Biblia-hívő keresztény, és a feleségemet is a remek kis elkötelezett egyházikónkban ( www.krisztusegyhaza.hu ) ismertem meg. Már lassan 12 éve vagyunk házasok. Fanni lányom 10, Kincső pedig 5 éves. Eme gyülekezetben egyébként prédikálni is szoktam és a honlapon ezek némelyike is meghallgatható/megnézhető. Élőben persze jobb az egész, úgyhogy szívesen látunk ott minden Sétapálca olvasót egy remek, életváltoztató Istentiszteleten.
Persze nem hagyhatom ki nagy szerelmemet, a focit sem. Bő két évtizeden keresztül voltam alsóbb osztályú igazolt játékos. Mára a teremfoci maradt és a meccsnézés a tévében. Hajrá Fradi, Liverpool és Barcelona! És hajrá MAFC is persze-persze!

5. Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Farkas Viola

Kizárólag nyelvi szempontból egy szelíd lila ragadozó virág. Minden más, ennél fontosabb irányból tekintve viszont egy rendkívül szeretetreméltó hölgy, akivel már személyesen is találkoztam (egyszer eljött egy Istentiszteletünkre) és akinek egy kötetét egyszer egy Verselő Verseny győzelem után megnyertem. Tudom róla, hogy lokálisan világhírű balett táncosnő volt és imádja az idegenbe szakadt unokáit. Mit szeretnél még tudni?
Vicces egyébként, hogy még a legelején úgy gondoltam, hogy pont Farkas Violának adom tovább a Sétapálca stafétát, erre itt van ez a kérdés. Úgyhogy tényleg neki fogom, de ezt most még nem árulom el, mert majd a végére tartogatom meglepetésnek.

6. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

Kedvenc költőm egyértelműen József Attila. Nem értem, miért nincs még posztumusz irodalmi Nobel-díja. Őt olvasva fogalmazódott meg bennem, hogy ha ez a komoly költészet, akkor én csak a komolytalanra merek vállalkozni.
Egyébként imádom Rejtőt és Karinthyt, Wodehouse-t és Leacock-ot, Dan Brown-t és Ken Folett-et. Moldovát, Lázár Ervint, Csukás Istvánt. Petőfit no pláne! Romhányit sem hagyhatom ki persze. Időnként Tolsztoj is jól tud esni a lelkemnek, no meg Sienkiewicz.
A maiak közül Varró Dánielt, Stiller Krisztát és Jónás Tamást tartom nagyon jó költőnek. Az időnkénti trágárságaikat leszámítva, persze…

7. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és
hogyan lesz belőle teljes sztori?


A vers esetében általában beugrik egy rímpár és arra kényszerít, hogy köré írjak valamit. Van, hogy reggel zuhanyozás közben, fejben előáll a kész vers, amit már csak be kell írni, csinálni hozzá egy rajzot és mehet a blogra. Máskor megnyitom a Word-öt és munka közötti szünetekben (egy statikus esetében a munka nem egy futószalag) pötyögtetek bele sorokat. Hamar meg szokott lenni. Kedvencem a keresztrím, de a párosakkal gyorsabb a haladás. Verseknél a legtöbb esetben a kezdetkor még fogalmam sincs, mi lesz a vége. Visznek a rímek és legtöbbször magam is meglepődöm, hogy mi lett belőle. Szórakoztató!
Dalszöveg fordításkor sokszor meg kell hallgatnom a zenét, hogy a fülemben maradjon a dallam (mivel sajnos nincs zenei hallásom), és magamban dúdolgatva írok, hogy jó lehessen a prozódia. Na, az általában lassan megy.
Próza esetében mindig előre van egy téma, amiből egy lendülettel megírom a novellát. A színdaraboknál sokat gondolkozom, majd rászánok egy zavartalan fél éjszakát és megírom. Ezek persze nem több órás drámák, hanem negyed-félórás kis vígjátékok.

8. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Na, erre már nem emlékszem. Lehet, hogy az azóta megszűnt Virtus-on ajánlotta valaki? Talán Ferenczfi János? Az biztos, hogy valamelyik netes irodalmi honlap információja alapján…

9. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Írni, írni és írni… A bevételt pedig költeni, költeni és költeni (ami csak vicc, mert némi dalszöveg jogdíjon kívül nincs ebből bevételem, de jól hangzik…)
Tervem nincs, csak álmom, hogy egyszer majd lesz egy verseskötetem, amit nem én finanszírozok, hanem valami szponzor, aki üzletet lát benne, mert eladható, azaz van rám széles körű olvasói igény. Ezzel kapcsolatban szoktam azzal riogatni a környezetemet, hogy egyszer majd érettségi tétel leszek és belőlem buktatják majd meg a saját gyerekemet.
Amit viszont tényleg nagyon szeretnék, hogy minél több olyan dalszöveget írjak, amik előadókon keresztül sokakhoz eljutnak. Az egyházikónkban egyébként több olyan dicsőítő dalunk is van, amit én fordítottam le külországi nyelvből (azaz angolból).

10. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Jaj, most meglepett a kérdés! Nem is merek direktbe válaszolni. Inkább találd ki magad egy feleletválasztós rejtvény megfejtéseként!
a., Róka Voila
b., Medve Aloiv
c., Tigris Oilav
d., Farkas Viola
Ha végképp elakadnál, a kód az 5. kérdésben van! ;-)

SZEPESSY GÁBOR (FRADY ENDRE) írásai a Holnap Magazin oldalán itt olvashatók!

Kozák Gabriella
242
RRCs - 2012. december 11. 16:00:13

Kedves Gábor!
Örömmel látom, hogy nem tudod magadat meghazudtolni. A riportban is Frady Endre maradtál, akit nagyon szeretek és becsülök. A műveidet egy idézettel tudnám minősíteni:
"... a humorban nem ismerek tréfát..." (Karinthy Frigyes)
Bőséges alkotói kedvet kívánva, tisztelőd: Csaba

2175
hzsike - 2012. december 11. 13:58:47

Végig jól mulattam, nagyon szeretem a stílusodat kedves Gábor. Pfft
Persze komoly dolgokról olvastam, de ragyogóan tolmácsolva.
Sok mindent megtudhattam Rólad, ami még érdekesebbé tette személyiségedet. Ilyennek gondoltalak a munkáid kapcsán. Jóhumorú, "jóravaló" fiatalembernek.
Szeretettel gratulálok az eddig elért eredményeidhez és kívánom, hogy álmaid mielőbb váljanak valóra.
Köszönöm, hogy olvashattam Rólad.
Szeretettel voltam itt:ZsikePfft

2135
mami - 2012. december 11. 10:49:48

Na! Végre hétfő! Így olvashatom (kedden már) a kedvenc riportom! Köszönet Kozák Gabriellának a riporternek a kérdezést és Szepessy Gábornak a válaszokat. Gábor! További sikeres éveket.
Szeretettel: Jártó Róza

3300
kandracs roza - 2012. december 11. 08:57:57

Kedves Gábor!! érdeklődéssel olvastam riportod...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.