Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 17. Interjú - TORMA ZSUZSANNA
- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

- Forró Józsefné vagyok, leánykori nevem Torma Zsuzsanna, ezen a néven írom verseimet, és prózáimat. Bárdudvarnokon születtem 1953. március 17-én, ott jártam általános iskolába. 1974 novembere óta Kaposmérőben élek. Férjem, s két leánygyermekem van.

- Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

- Verseket már 14-15 éves koromban kezdtem írogatni, de azok még olyan kezdetlegesek voltak, hogy nem láttam értelmét megtartani őket.. A késztetés a versírásra onnan jött, hogy szerettem volna érzéseimet megírni a természet szépségéről, melyhez igen közel éreztem magamat, másrészt a családi körülmények is közrejátszottak. Mindig szeretetre és elismerésre éheztem, de nem mindig és mindenkitől kaptam meg.

- A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

- A versírás áll hozzám közelebb, hiszen annak idején ezzel próbálkoztam először, s később is több lett a verseimnek száma, mint a prózai írásaimé. Bár az is igaz, hogy prózánál nem kell keresgélni a megfelelő rímeket, csak arra kell figyelni, hogy jó legyen a fogalmazás.

- A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

- Az általános iskola elvégezése után 1 évvel sikerült felvételt nyernem a gyors- és gépíró szakiskolába, ahol 1970-ben végeztem, s e végzettségemnek megfelelő munkát végeztem egész aktív életemben. Ez nagy szerencse volt számomra, hiszen manapság igen kevesen végezhetnek szakmájuknak, ismereteiknek megfelelő munkát. Kezdetben gépíró-adminisztrátor, majd banki levelező, 1986-tól pedig titkárnőként dolgoztam. 2011 januárjában mentem nyugdíjba.

- Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Kohut Katalin?
- Kohut Katalin verseit írásait szeretem olvasni. Azt hiszem, közel áll hozzám egyéniségben, lelki adottságokban. Őszintén, szívvel, lélekkel ír, Ő is ugyanúgy keresi a megértést, óhajtja a baráti szeretetet és elismertséget.

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

- Nagyon szeretetem Petőfi Sándor, József Attila verseit, de Kosztolányi Dezsőnek is van néhány olyan nagyon szép verse, ami igen a szívemben nőtt. Írók közül nagyon szeretem Jókai Mór, Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán műveit, valamint nagyon kedvelem Gárdonyi Géza regényeit, akinek értékes, tanító jellegű novelláit is nagyon szívesen és örömmel olvastam, pld. (Szívlobbanás).
Amatőr íróink közül nagyon kedvelem Bakos József szívbe markoló és meghatóan szép emberi történeteit, továbbá Dr. Tóth A. Tamás (Tota), Dr. Dunai József (Leonardovics), Tépő Donát, Farkas Viola, H. Gábor Erzsébet, Kenéz István, Kőműves Ida, Bogárné Sárközi Ilona, Borsos Irén, Cobblah Ilona, Csató Gáborné, Györke Seres Klára, Jártó Róza, Maryam, Sólya Veronika, Tobai Rózsa, Tóth Sarolta, Pataki Katalin, Haász Irén, László Mária alkotásait; Szepessy Gábor (Frady Endre) különösen humoros és vidám verseit, továbbá Magyari Barna és Bíró László egyedi megfogalmazású verseit is. Nagyon sok új szerző is megjelent az utóbbi időben, s van, akiknek a verseit, írásait még nem annyira ismerem.. Ez talán azért van így, mert az utóbbi időben kevesebb időm jutott az alkotások olvasására, s ezeken keresztül az alkotók megismerésére.

-. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

- Amikor úgy érzem, hogy valamely örömömet, bánatomat, esetleg fájdalmamat kell megosztanom valakivel, valakikkel, akikről tudom, hogy megértik, hiszen hasonlóan éreznek és gondolkodnak. Ezek nem feltétlenül a családtagjaim közül kerültek és kerülnek ki. Ha nagyon foglalkoztat egy téma, rövid idő alatt sikerül megírnom egy-egy verset vagy prózát. Régebben papírra vetettem először, majd amikor már írógépen tudtam dolgozni, akkor már gépbe írtam. Amióta már van számítógépem, annak billentyűit használom alkotásaim megírására. Verseim és prózai írásaim nem mondhatók különösebben nagy sztorinak, legtöbbjüknek önéletrajzi alapja van, s inkább leíró (elbeszélő) jellegűek, mintsem párbeszédesek.

-. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

- A Holnap Magazin oldalára nem én találtam rá, hanem annak főszerkesztője (Bakos József) talált rám, s hívott meg az irodalmi honlapra. Akkor már egy másik irodalmi portálnak is tagja voltam, így azután már két helyen olvasgattam az alkotásokat.

-. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

- Különösebb nagy terveim és ötleteim nincsenek a távol jövőre nézve. Ha valamely téma nagyon foglalkoztat, akkor biztosan ezután is írásba foglalom. Az utóbbi időben kevesebb az alkotásaim száma. Mintha a nyugdíjazásom utáni időben az ihletem is nyugdíjba vonult volna. Sokszor éreztem már úgy, hogy helyettem sokan, sok mindent megírtak, nekem már csak gyönyörködnöm kell bennük.

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

- A riportsorozat következő részében szívesen olvasnék Tóth Saroltáról.

Torma Zsuzsanna írásai ITT OLVASHATÓK!

Kozák Gabriella
2135
mami - 2013. február 13. 11:10:58

Kedves Zsuzsa!
Meghatódtam, hogy engem is meg említettél a riportba. Olvastam, hogy egy barátnőmet is, aki mostanában nem ír ide a HM-be. Természetesen rögtön szóltam neki. Remélem, hogy sikerült, ha csak egy-két olvasás erejéig is, de visszacsalnom. Kedves Zsuzsa! Nálam nagyon fontos, hogy a megírt művek mögötti ember is "ember" legyen. Ha olyannal találkozom, hogy csak azért mert ő már abba a régi világban is futtatva lett és vagy/épp (vagylagos) gazdagabb és lenéz engem, onnantól az az ember megszűnik számomra létezni. Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy személyedben olyan emberi nagysággal találkoztam, akit tisztelhetek. Örülök, hogy megismertelek.
Szeretettel: Jártó Róza

2678
Emperor - 2013. február 12. 13:40:29

Kedves Zsuzsa!
Már nagyon vártam, s érdeklődéssel olvastam a Veled készült interjút. Örülök, hogy egy kis bepillantást engedtél a magánéletedbe, most úgy érzem, hogy ezáltal még közelebb kerültünk egymáshoz.
Bátorságra vall, hogy megnevezted, azokat az amatőr írókat, költőket, akiknek a műveit szereted, s hálásan köszönöm, hogy az én nevem is ott találtam közöttük.
Kívánok Neked kellemes, nyugdíjas éveket, sok ihletet (hidd el, jön az még!), hogy továbbra is gyönyörködhessünk verseidben, prózáidban egyaránt.
Szeretettel
Ida

3300
kandracs roza - 2013. február 12. 11:43:35

Kedves Zsuzsikám!! Szeretettel olvastam interjúd.Sok sikert kívánok a további íráshoz ...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.