Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 23. Interjú - LIGETI ÉVA
- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

- Köszöntöm a Sétapálca kedves olvasóit. Megtiszteltetésnek veszem a bemutatkozási lehetőséget - Lambrozett Évinek köszönöm, hogy engem választott.
(Kálmánné) Ligeti Éva vagyok, Budapesten születtem 1954-ben, gyermekkorom óta a Tisza fővárosban, Szolnokon élek.
A foglalkozásom pedagógus. Bár fél éve már nyugdíjas vagyok, lélekben még mindig fiatal, tettre kész embernek érzem magam, aki szereti a természetet, a mozgást, az alkotást, az emberekkel való együttgondolkodást. Érdekelnek a világ dolgai - múlt és jelen, a művészetek, az ezotéria...
Sokáig a sport töltötte ki az életem nagy részét. Kézilabdáztam NB II-ben, NB I/B-ben.
Jelenleg az olvasás és az írás, ami fontos szerepet kap életemben.

- Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

- Már általános iskolás koromban próbálgattam a szárnyaim. Iskolai versíró pályázatokra adtam be néhány versem. Később a középiskolában a szerelmes versek, a lázadó gondolatok sodortak. Persze ezek mind csak a fiók mélyén porosodtak, majd szélnek eresztettem őket.
Sokáig a csend vett körül, belemélyedtem a munkába.
Az ismert költők verseinek olvasgatása közben kezdtem nosztalgiázni.
Újra éledt bennem a vágy, hogy gondolataim, érzéseim a vers eszközeivel kifejezzem..
2004-től fedeztem fel az internet adta lehetőségeket és beküldtem néhány versem. Először az AMF, majd a Fullextra honlapján jelentek meg verseim.
A Holnap Magazin oldalán 2010 - óta vannak jelen írásaim.
Nyomtatásban megjelentek verseim: Napkút, Holnap Magazin, Líra oldalain és a Fullextra Antológiákban.
2005-ben az UNISHER könyvkiadónál jelent meg első verseskötetem: Bíborfényben égek címmel.
2013-ban jelent meg második kötetem: Holdfénykeringő címmel, szintén versválogatás.

- A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

- Egyelőre a verset érzem jobban magaménak, ez az igazi kifejező eszközöm, de nem kizárt, hogy a prózával is próbálkozom majd. Olvasni mindkettőt szeretem.

- A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

- Pedagógus pályám ívét óvónőként kezdtem. A kisgyermekekkel való foglalkozás sok örömet jelentett. A mindenre való rácsodálkozásuk, kíváncsiságuk, fogékonyságuk elragadó volt.
Amikor Szolnokon megépült a Gyermekváros, úgy éreztem ott a helyem. Óvónőként, óvodavezetőként próbáltam szebbé tenni a kicsik életét, pótolni a pótolhatatlant az anyai szeretetet. (Az élet fintora, hogy nincs gyermekem).
Közben pszichopedagógia szakos gyógypedagógiai tanári végzettséget szereztem. Ekkor már vegyes életkorú csoportban, általános iskolásokkal foglalkoztam. Majd huszonhárom évig a város egyik szakiskolájában kollégiumvezető voltam.
2012-ben mentálhigiénés szakemberként végeztem a SOTE-n.
Minden korosztályban örömem-leltem a munkában és úgy érzem, tudtam adni valami útravalót a rám bízott gyermekeknek, fiataloknak.
Férjem betegsége miatt kértem a nyugdíjazásom, hogy mellette legyek, amíg lehet.

- Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Balázsi Pál Etel?

- Sajnálom, de eddig nem figyeltem fel rá...
Most, hogy említetted, néhány versét elolvastam, de nem tudok megalapozott véleményt mondani. Számomra az a fontos, hogy egy alkotás hasson rám, legyen egyedi, és üzenjen valamit gondolataival, érzéseivel…

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

- Az elsőként Petőfi Sándor versei hatottak rám. Az egyszerűsége, a dallama, az érthetősége miatt. Ady Endre komolysága, eleganciája elkápráztatott. Mostanában Pilinszky, Márai Sándor gondolatai ragadnak el. A kortárs költők között is sok a tehetséges, de nem szeretnék senkit kiemelni, sem kihagyni bárkit is.

- Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

- Érzésből írok. Ha valami megfog, eláraszt, lüktet bennem, azt ki kell adnom magamból. Egy-egy foszlány felsejlik bennem, mely kiterebélyesedik, és amíg be nem fejezem, mellette maradok, s addig dédelgetem, amíg elégedetten tudok felállni mellőle. Verseim között vannak jobbak, kevésbé jók, és néhány csapnivaló is, de hogy melyik milyen, azt döntse el, ki-ki maga.

- Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

- 2010. júliusban volt a verselő versek pályázata, erre küldtem be: Szédült napraforgó című versem.

- A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

- Szeretem a gyermekverseket is. Lehet, hogy néhánnyal majd meglepem olvasóimat.

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

- Zsolcai Lyza bemutatkozását szeretném.

LIGETI ÉVA ÍRÁSAI ITT OLVASHATÓK!

Kozák Gabriella
1748
Ligeti Eva - 2013. március 26. 23:09:45

Kedves Évi! Köszönöm ezúton is a felkérésed, hogy kíváncsi voltál rám. Hasonlóan érzem én is, hogy van valami kapcsolódási pont kettőnk között.Grin
Köszönöm kedves szavaid, érdeklődésed, bíztatásodSmile
A könyvem bárki számára elérhető, megrendelhető: http://www.konyvm...nykeringok / vagy tőlem: 20% kedvezménnyel: 2000 Ft+500 Ft postaköltség - levélcímen.

3300
kandracs roza - 2013. március 26. 18:08:23

Kedves Éva!! Szeretettel olvastam bemutatkozásod. Sok sikert kívánok a verseidhez a további időkben is..Lexirózsa

2901
dudas1949 - 2013. március 26. 11:46:06

Kellemes olvasás volt bemutatkozásod, semmi felesleges szó... Ami kissé meglepett: én is Szolnokon élek... a párom óvónőSmile...

3392
lambrozett - 2013. március 26. 00:18:00

Drága Éva!
Napok óta el vagyok foglalva rendesen, de most (ezen az éji órán) be kellett lépnem, hogy elolvashassam a válaszaidat. Betekinthessek valamelyest az életedbe. Smile Egyáltalán nem csalódtam. Wink Sőt! Picit rokonlelkeknek érzem magunkat. Talán nem véletlenül voltam (valóban!) kíváncsi Rád. S velem együtt - remélem -, hogy még nagyon sokan. Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérést. Örülök annak, hogy nagyjából az újabb köteted megjelenésének időpontjára esik ez az interjú. Biztosan sok meghitt percet szerzel vele az embereknek. Én is szeretnék majd hozzájutni. Smile Kívánom, hogy még nagyon sokáig gazdagítsd az irodalmi palettát míves alkotásaiddal. Szeretettel zártalak szívembe. Éva

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.