Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 26. Interjú - KOZÁK VILMA (SZUSI)
- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

- Régóta abban a hitben élek, hogy engem már nem lehet meglepni, de úgy látszik, rendre tévedek, mert például, most is sikerült ez pipacskának. Köszönöm neki, hogy rám gondolt, bár személyesen nem ismerjük egymást, csak írásaink kapcsán.
A nevem Kozák Vilma. Szusi néven publikálok az interneten.
A szusi név magyarázata az, hogy a kezdet kezdetén csak haikukat írtam, és ehhez kerestem megfelelő írói nevet. Álnokul hozzá szoktam fűzni, hogy magam is kicsi vagyok, változatos, és milliók kedvelnek. (Bár azt is hozzáteszem, hogy az utóbbin még erősen dolgozom.) Budapest külső, ámde, nagyon barátságos külvárosában élek.

- Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

- 2010 nyarán ismerkedtem meg a haiku költészettel és azonnal halálosan beleszerettem. Elhatároztam, hogy meglepem a páromat a születésnapján egy verseskötettel, amelynek megírására, mindössze 9(?) hónapom volt. Ha figyelembe vesszük azt, hogy egy haiku 17 szótag, és címmel együtt 5 sor, akkor elképzelhető, hogy milyen nehéz fába vágtam a fejszémet. De, mit adhat jobbat-szebbet az egyik ember a másiknak, ha nem a gondolatait.

- A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

- Természetesen, ha nem fért bele egy gondolat egy haikuba, akkor rövidebb versben írtam meg. (Ez jót tett a verseskötet telítődésének is, és felszínre hozta a prózát, pontosabban a szatírácskákat.) A költészet komoly és szomorú műfaj, és mivel én alapvetően optimista ember vagyok, valamilyen formában ki kellett jönnie a „mosolynak” is belőlem. Tehát, ha rossz kedvem volt, akkor verseket írtam, ha pedig jó, akkor prózát. Így nem volt üresjárat.
9 hónapon keresztül, szinte folyamatosan „kopácsoltam”. A prózákat megméretettem az itteni pályázati alkotások között és érdekes módon, ismét 9 (?) hónap elteltével zsűri nyertes lettem, amit, egy külön kötetben, 10 oldalnyi publikálással jutalmazott a Holnap Magazin. (Éjszaka fényei 2012)
Újabban megpróbálkozom fantasy szerű írásokkal is.

- A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

- Szerencsés vagyok, mert immár azokkal a dolgokkal foglalkozhatok, amelyeket szeretek. Olvasás, írás, kertészkedés, utazás, hatha jóga, snorkel (szemüveggel és pipával a víz felszínén lebegve gyönyörködés a víz alatti világban)

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

- Én nem választom ketté az irodalom alkotóit, csak az írásokat. Vannak olyan írások, amelyek tetszenek nekem és vannak olyanok, amelyek nem. Szándékosan nem azt írtam, hogy jó, vagy rossz írások, hisz az, hogy kinek mi a jó, az ízlés dolga. Hála a művészetek hatalmas tárházának, mindenki ki tudja választani azt, amit örömmel olvas, hallgat, néz…

- Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

- Az első 9 hónapban hajtott az elhatározás, mert beszorítottam magam egy határidőbe, de most már nem sürget semmi. (Akkoriban már 17 szótagban kezdtem el gondolkodni és tán azért is írok prózában is röviden.) Fejben megszületik a gondolat, pörgetem bent egy kicsit, majd leülök a géphez és megírom. Dolgozásról szó sincs!
Élvezem, amit csinálok és remélem, hogy másnak is örömet tudok okozni vele.

- Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

- Kerestem egy olyan irodalmi oldalt, ahol publikálásra is van lehetőség. Miután láttam, hogy a Holnap Magazinnál több lehetőség is adódhat, gondoltam, megpróbálom.

- A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

- Mivel már elég sok versem és prózám van, az idei év elejétől, elkezdtem velük pályázgatni. A Napkút pályázatán nyertem egy publikálási lehetőséget a Napkút folyóirat márciusi számában haikukkal, és sikerült beverekedni magam az Ígéretek 9 antológiába is, a Megy ez nekem c. szatírámmal. Ez utóbbi a könyvhétre jelenik meg. Nagy megtiszteltetés, hogy Terebess Gábor 39 haikummal beválogatott a Magyar Haiku Költők közé, és az is, hogy a haiku.lap.hu első oldalán, immár több mint egy éve, az én haikum szerepel melynek a címe: az út
Józsi, valamilyen rejtélyes oknál fogva feltette az írásokhoz néhány haikumat, amit csak és kizárólag azzal a céllal küldtem el neki, hogy lássa, hogy ilyesmiket is írok. Teljesen véletlenül fedeztem fel őket az oldalon. Ami persze bajnak nem baj, csak én egyenként szeretném megmérettetni őket, hisz nézetem szerint mindegyik, teljes értékű, külön vers…

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

- Czövek Andreáról (MabTee-ről)

- Ezúton köszönöm meg Bakos Józsefnek és csapatának, hogy elkötelezett és áldozatos munkájuk által lehetőséget adnak nekünk arra, hogy megismerhessük egymás írásait és megmutathassuk a „világnak” a magunkét. Köszönöm nekik azt, hogy büszke lehetek arra a HM által kiadott 10 könyvre, amelyben az írásaim szerepelnek.

KOZÁK VILMA - SZUSI ÍRÁSAI ITT OLVASHATÓK
2274
szusi - 2013. május 12. 07:49:07

Zsuzsa, én is most a szabadidőm javát a kerti munkálatokkal töltöm, hisz kimaradt kb 6 hét tavasz, és most hirtelen minden meg kell csinálni. Hálás feladat, mert utána minden szebb lesz.Grin
Úgy látszik, hogy nálam minden 9 hónapra jön.Grin
Akkor, amikor a verseskötet készült, szinte 24 órában azon járt az eszem, de megérte, mert nekem remek szórakozás volt és nagy meglepetést okoztam vele.Grin

230
Torma Zsuzsanna - 2013. május 07. 18:29:57

Kedves Szusi!

Köszönöm, hogy Rólad is egy kicsit bővebbem hallhattam a riportmagazin jóvoltából.
Ha a tavaszi és a nyári kerti munkák már ritkulnak, több időm lesz az irodalmi portálokon is olvasgatni. Bevallom, most nagyon el vagyok maradva.

Örülök annak, hogy a haikukkal töltötted meg a verseskötetedet, amelynek oly kevés időt szántál a befejezésre (9 hónap), akár csak egy gyermek fogantatásától a születésig szóló idő!
Gratulálok!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

2274
szusi - 2013. április 17. 14:18:47

Pipacska! Igyekeztem a feltett kérdésekre válaszolni, de, ha kérdésed van, szívesen válaszolok.WinkGrin
Ami a legyőzhetetlen akadályokat illeti, mindig a saját magunk legyőzése a legnehezebb feladat, és persze vannak erők, amelyek ellen nem sok mindent tehetünk...
A jóga sokat segített, mind a testi, mind a szellemi helyretételemben, csak ajánlani tudom mindenki számára. Nagyon kevés, igazán fontos dolog van az ember életében. Igyekszem azokra koncentrálni.

2274
szusi - 2013. április 16. 19:02:50

Lányok!Grin
Kedves tőletek, hogy benéztetek. Köszönöm.Grin

3300
kandracs roza - 2013. április 16. 17:47:18

Kedves Szusi!! Örülök,hogy jobban is megismerhettelek...Szeretettel. Lexirózsa

2135
mami - 2013. április 16. 17:46:12

Kedves Szusi!
Örömmel olvastam a veled készült interjút.
Szeretettel: Jártó Róza

1543
Mab Tee - 2013. április 15. 18:46:02

Szusikám!

Örömmel olvastam rólad, és köszönöm, hogy rám gondoltál.
Továbbra is olvasód leszek, úgy mint sok más HM-os tagnak. Smile

Üdv: Mab Tee

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.