Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 27. interjú - CZÖVEK ANDREA (MAB TEE)
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?
Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy megkaphatom egy röpke bemutatkozás erejéig a Sétapálcát, és köszönöm Szusinak (Kozák Vilmának), hogy rám gondolt.
Czövek Andreának hívnak, a Holnap Magazin oldalán Mab Tee-ként ismernek, mely egyúttal egyik írói álnevem is. Két nyelven alkotok, magyarul és németül. Saját kötetem nincs, viszont sok helyen, kötetekben, újságokban, online felületeken jelentek meg német és magyar műveim. Jelenleg Pécsett lakom, 2006-ban itt szereztem mérnök-informatikus diplomámat.
2. Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
A Szerelem tizenhárom éves koromban kezdődött, azóta töretlen. Először magyarul, versben írtam meg a gondolataimat, majd a gimnázium utolsó évében, egy német nyelvű pályázatnak köszönhetően, németül kezdtem verseket, illetve prózai szövegeket írni egészen 2007-ig, aztán ismét nyelvet váltottam, azóta szinte csak magyarul írok, most már inkább prózai szövegeket. A nagy terv hosszú évek óta minimum egy saját magyar és egy saját német nyelvű kötet, természetesen örülök, ha ennél többet sikerül összehozni.
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Korábban verseket írtam, manapság inkább a próza áll hozzám közelebb, viszont verset szívesen illesztek prózai műbe, ha megy a szöveghez.
4. A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.
V. Kulcsár Ildikó frappáns megfogalmazását idézném, némileg átdolgozva: „Gyermekfejlődési és emberi kapcsolatok területén dolgozom társkutatóként. Folyamatos kutatási programban veszek részt laboratóriumban és terepen (bent és kint).
Dolgozom a felettesemnek, és van már két kreditem is.
A munkám szüntelen összpontosítást igényel, gyakran dolgozom tizennégy órát egy munkanapon (inkább huszonnégyet).
Szóval e tevékenységben jóval több a kihívás, mint más "átlagos" foglalkozásokban.” Azaz röviden Anya vagyok. Két gyönyörű gyermekem van: egy kisfiú és egy kislány.
5. Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Kondra Katalin?
Nem földi lény! Mármint a novellájának a címe, ami kapásból az eszembe jutott. Prózában és versben is megcsillantja a tehetségét, többnyire a prózáit kedvelem jobban, van érzéke a szálak csavarásához.
6. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
Tény, hogy vannak írók, költők, akiknek több művét is elolvasom, mert kedvelem a stílusukat, de fanatikusan egy szerzőért sem rajongok. Szeretek kortárs alkotóktól olvasni, és mindezt főleg tanulási célzattal teszem, ugyanis mindenkitől, legyen profi vagy amatőr, lehet valamit tanulni, apró fogásokat, nüanszokat, amiket később hasznosítani tudok. Mondhatnám úgy is, minden cikk, regény, novella vagy vers, amit olvasok, hatással van rám, nemcsak a szerzőre, hanem olykor az emberre is.
7. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Attól függ, mit írok. A versek és egyes szépirodalmi alkotások – nyelvtől függetlenül – bevillannak, némi átdolgozás után papírra vetem őket.
Krimit írni már nehezebb, mert ott már fontos szerepet kap a felépítés, az út a gyilkosságtól a gyilkosig. Előtte általában krimiket olvasok.
A fantasy történetek, főleg, ha más által megalkotott világban játszódnak, szintén sok körültekintést igényelnek, mert főhőseimnek egyrészt illeszkedniük kell az adott világba, másrészt hús-vér karakterekké kell válniuk, a kettő együtt nehéz feladat.
Nagy kihívás sci-fi történeteket írni, ugyanis egy történethez sok különböző írást, cikket, tanulmányt kell elolvasni, és nem elég az ötlet, azt alá is kell támasztani, valamint élvezhető formában kell visszaadni. Például a CT/MRI gépből készült teleportgép megalkotásához sokórányi olvasás társult, kezdve az agyi képalkotó eljárásoktól, a tér-idő kontinuumon át, a különböző teleportálási elméletekig, szinte mindent igyekeztem elolvasni.
8. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Egy pályázatfigyelő honlapon keresztül. Megtetszett az oldal, a sok pályázati, publikálási lehetőség, és nem utolsó sorban kipróbálhattam egy új dolgot, a cikkírást. Az utóbbi időben ugyan több nagyobb projektbe kezdtem, de szívesen veszek részt a Novellapályázaton, vagy a Tollforgatón, ha időm engedi.
Bakos Józsinak és csapatának sokat köszönhetek, a Holnap Magazin mindenképpen mérföldkőnek számít az írói pályafutásom (ha lehet így mondani) során.
9. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Jelenleg készül egy saját és egy eddig ismeretlen szerzővel közös fantasy regény. Emellett bármi várható tőlem, krimi, sci-fi, cikk, bármi. Hogy mikor készül el az első kötetem, még nem tudom megmondani, de remélem, hamarosan kezükben tarthatják az olvasók.
10. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Márffyné Horváth Henriettáról.

CZÖVEK ANDREA (MAB TEE) írásai itt olvashatóak!
czovekandrea@gmail.com
http://www.czovekandrea.hu
277
farkas viola - 2013. április 23. 23:37:04

kedves Andrea!
Örülök, hogy olvashattam Rólad. Te egy sokrétű, nagy tudású és nagyon erős ember vagy, aki ennyi helyen helyáll és még a családban is. Kívánom, hogy sokáig bírd ezt az iramot jó egészséggel és boldogságban.
További eredményes alkotásokat, sok sikert és jó egészséget kívánok szeretettel: Viola SmilePfftSmile

1543
Mab Tee - 2013. április 23. 22:55:04

Kedves Katalin!
Köszönöm szépen szavaid. Vannak műfajok, melyeknél nem tudnám elképzelni, hogy utánajárás nélkül tudnék bármit is az adott műfajban írni. Sőt, most már lassan nincs olyan műfaj, aminél nem olvasok el írásokat, esetleg szakirodalmat.
Köszönöm szépen jókívánságaid. Úgy legyen!
Üdv: Mab Tee

1543
Mab Tee - 2013. április 23. 22:48:38

Kedves Veronika!
Köszönöm, hogy olvastál. Szavadon foglak, ha lesz alkalmam olyan rendezvényen részt venni, ahol te is ott leszel, nem fogom felfedni kilétem. Leleplezel-e vagy sem, az lesz majd a kérdés. Smile
Üdv: Mab Tee

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.