Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 29. interjú - Sólya Veronika
- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

- Mielőtt bemutatkoznék, szeretném megköszönni Márffyné Horváth Henriettának kedvességét, hogy engem választott riportalanynak.
Molnár Gyuláné Sólya Veronikának hívnak, a Holnap Magazinban ronika néven szerepelek.
Tolna megyében Dunaszentgyörgyön lakom Pakstól délre a hatos út mellett. 1942-ben születtem, azóta itt élek, itt is dolgoztam a termelőszövetkezetben, végzettségem képesített könyvelő. A férjem a helyi általános iskolában volt tanár, de fiatalon meghalt, ennek már harminc éve. Én gyedül maradtam öt gyermekkel: két lánnyal és három fiúval. Időközben a család gyarapodott öt unokával - szintén három fiúval és két lánnyal - de már útban van a hatodik, jelek szerint kislány.

- Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

- Már nyugdíjas voltam, és sokat mentük kirándulni az érdekszövetség tagjaival. Valaki felvetette, milyen jó lenne ezekről a kirándulásokról olvasni az újságunkban. Gondoltam, majd én megírom. A gondolatomat tett követte, ennek már tizennégy éve. Később verssel is próbálkoztam, ami szűkebb körben sikert is aratott. Aztán megszülettek az első novelláim. Többnyire családi történetekről és falunkról szóltak és szólnak ma is.
2004-ben tagja lettem a Tolnai Tollforgatók Klubjának, és az évente megjelenő „Kézjegy” antológiában már olvasható volt két novellám.
A siker nagy késztetés volt számomra, újabb és újabb novellákat írtam. A mai napig hat alkalommal szerepelt művem az antológiában. Egy időre a versírást a klubtagok tanácsára abbahagytam.
Időközben szerkesztője lettem a Szentgyörgyi Hírhozónak, ami havonta megjelenő helyi lap. Több pályázaton is részt vettem, egyik ilyen a VOKE Vasútas Művelődési ház által Pécsett meghirdetett novella- majd meseíró pályázat volt. Itt különdíjban részesültem mindkét alkalommal. Ezen kívül a tatabányai Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon „Ősszel is nyílik még virág” nyugdíjas pályázatán indultam, ahol szintén különdíjat nyertem, majd ugyanitt az „Őszidő” antológiában is szerepelt egy versem. Még számos oklevelet és emléklapot kaptam különböző helyekről, és publikáltam egy Tolnában megjelenő magazinban is. Egy horvátországi község református évkönyvében szintén jelent meg tudósításom egy ottani eseményről.
A legnagyobb késztetést a Holnap Magazintól kaptam. A sok bíztató élmény hatására fogtam újra a versírásba, természetesen kaptam negatív kritikákat is, ami számomra nem volt sértő, inkább építő. A Holnap Magazin négy kötetében olvashatók verseim és novelláim A nyomtatott magazinban is időről időre megtalál az olvasó. Ma már büszkén elmondhatom: van saját verses- és novelláskötetem. Nemrégiben jelent meg Hazafelé címmel. A kötet kiadása gyermekeimtől születésnapi ajándék volt. Ezzel egy régen dédelgetett álmom teljesült.

- A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

- Talán a próza áll közelebb hozzám, egy vers megírására több időt kell fordítanom még akkor is, ha van ihletem. A prózát viszont - ha megvan a téma - gond nélkül megírom. De szeretem a verseket is, és amikor készen van egy, akkor boldog vagyok. Habár tudom, nem tökéletesek… A rímek miatt sok kritikát kaptam. Nem adom fel!

- A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

- A bemutatkozásomnál említettem, hogy nyugdíjas vagyok már tizenkilenc éve. Elég mozgalmasak a nyugdíjas napjaim, mivel több civil szervezetekben is tevékenykedem, valamint a községünkben működő két kórusnak is tagja vagyok. A kórusokkal a hazai szerepléseken túl külföldi fellépéseken is részt vettünk, felléptünk már Németországban, Erdélyben, Horvátországban és Szerbiában.
Nagy család vesz körül. Igaz, gyerekeim nem élnek már velem, de sokat megfordulnak nálam, és mindig alig várom azt a napot, amikor találkozhatom unokáimmal. Egy-egy családi összejövetel bizony nagy előkészülettel jár, noha sok segítséget kapok. Annak ellenére, hogy egyedül lakom egy kertes házban, nem érzem magam magányosnak. Sok virágom van, tele a kertem hatalmas leánderekkel. Kutyák és macskák vesznek körül, szeretem őket, mert nagy örömet tudunk egymásnak szerezni. Na persze gondot is okoz a sok állat néha.
Van még valami, amit el szeretnék mondani: a számítógép használatára lányom és két unokám tanított meg.
És van egy hobbim is, ami nagy örömömre szolgál: a fotózás. Ezt már-már profi szinten végzem, ezt a fotóriporter fiam is elismeri.
Az idős kor betegségei engem sem kerültek el, magas vérnyomás, glaukóma, pajzsmirigy problémák. Szerencsére gyógyszerrel ezek jó karban tarthatóak, így nem érzem betegnek magam.

- Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Tóth Sarolta?

- Őt egy okos és művelt embernek tartom, szívesen és örömmel olvasom szép tartalmas alkotásait.

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

- Az első Fekete István, kinek az írásait rajongással olvasom, egyébként nem válogatok, csak kedvemre való legyen, mint pld. Móricz Zsigmond, Szabó Magda, Márai Sándor. A versekkel szintén így állok, ami jó és elnyeri tetszésemet, az jöhet. Kimondottan kedvenc költőm nincsen, de a sorban megemlíteném József Attilát, Radnóti Miklóst, Dsida Jenőt és természetesen Petőfi Sándort.
Az amatőr irodalomban nagyon sok HM-es szerzőt fel tudnék sorolni, de nem teszem, mert ha valakit kihagyok, kellemetlen lenne mindenki számára, ezért kérem, fogadjátok szeretettel elismerésemet.

- Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

- A versek megszületésénél valamikor elég egy szép dallam, kedves szó, netán szomorú esemény. Pár mondatban leírom gondolataimat, aztán félre teszem, majd előveszem, ismét írok hozzá és javítgatom. Végül beírom a gépbe, naponta elolvasom, és újra javítok rajta. Ezután jöhet a kritika, ami sok esetben nagy segítség számomra.
Ami a prózákat illeti, egyszerűbb dolgom van, jön egy ötlet, vagy hallok valahol egy régi történetet, jó sztorit. Ezt már egyenesen a gépbe írom, természetesen többször is javítok rajta. Ha a történet megkívánja, felkeresek embereket és kérdezgetek az eseményekről, hogy hiteles legyen az alkotásom.
Novelláimban és verseimben sok személyes és családi történetet dolgozok fel. Az emberi kapcsolatok és érzések egyszerű, de élménnyel teli megfogalmazására törekszem. A természet szépségeit is igyekszem látványos képek leírásával az olvasó elé tárni. Írásaimba megpróbálom beleszőni a lelkem fájdalmát, a hallgatag csendet, a gyermeki kacajt, vagy éppen a felkelő nap ragyogását és a kiskutyám csínytevését.

- Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

- Nem én találtam rá, Bakos József, a magazin főszerkesztője keresett meg e-maiben 2010-ben. Azonnal el is fogadtam a felkérést, azóta rendszeresen olvashatóak alkotásaim a HM oldalán.

- A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

- Különös terveim nincsenek. Ahogy az időm engedi és lesznek ötleteim, úgy folytatom amatőr írói pályafutásomat. S ha egyszer összejön a második kötetre való írás, újra megpróbálkozom a kiadatással. Addig a magazin oldalát gyarapítom örömmel, és szerzek új ismerősöket, hogy tanuljunk egymástól.

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

- Örömmel és szeretettel olvasnék Tátos Gyöngyi tagunkról.

SÓLYA VERONIKA írásai ITT olvashatók!
1748
Ligeti Eva - 2013. június 23. 10:46:59

Kedves Veronika!

Nagyon tetszett a bemutatkozásod! A pozitív hozzáállásod, a tenni akarásod, a nyitottságod, aktív, kreatív hozzáállásod. Kívánom, hogy terveid mielőbb megvalósuljanak. Gratulálok a nagy családodhoz is.
Szeretettel: Éva

2678
Emperor - 2013. május 18. 21:52:12

Kedves Veronika!

De jó, hogy olvashattam rólad, csak éppen sokára értem ide. Örülök, hogy bekukkanthattam kicsit a mindennapjaidba, bár mi már nagyon jó ismerősök vagyunk, egymás műveit olvasva sok mindenbe bepillantást nyerhettünk már. Örülök, hogy a régen dédelgetett álmod teljesült. Remek ajándékkal leptek meg a gyermekeid, biztosan nagyon örültél neki. Magam is gratulálok ahhoz a kötethez, s veled vagyok örömödben. Kívánok jó egészséget, sok-sok ihletet a további íráshoz. Szeretném, ha még sok verssel, prózával lepnél meg bennünket.

Szeretettel!
Ida

1142
Amarilla - 2013. május 15. 08:11:44

Kedves Veronika!

Nagy érdeklődéssel olvastam az interjút Veled. Sok új dolgot megtudhattam Rólad. Mint három fiú gyermek anyukája mondhatom, hogy minden elismerésem a Tiéd az öt gyermeked egyedül történő felnevelése miatt. Smile
Sok erőt, jó egészséget kívánok Neked az íráshoz, fényképezéshez és legfőképpen az unokáid szeretgetéséhez!

Szeretettel:
Heni

1543
Mab Tee - 2013. május 14. 11:16:29

Kedves Veronika!

Érdekes információkat tudtam meg most rólad. Sok sikert kívánok, és írj, hogy én tudjak olvasni.

Üdv: Mab Tee

2135
mami - 2013. május 08. 12:39:26

Kedves Veronika!

Nagy öröm számomra soraid olvasása. Körülbelül egy időben kerültünk a Holnap Magazinhoz és az élet is hasonló terhet rót ránk. Veronika! Vigyázz magadra! Szeretettel: Jártó Róza

2175
hzsike - 2013. május 08. 10:21:34

Kedves Veronikám!

Nagy szeretettel és érdeklődéssel olvastam a Veled készült interjút.
Nagyon szeretem az írásaidat, szinte mindet elolvastam, ami ezen az oldalon megjelent. Sok új dolgot is megtudhattam Rólad, és ennek igazán örülök.
Gratulálok a köteteidhez, csodálatos gyermekeid vannak.
Kívánok Neked, sok-sok örömöt, egészséget, további gazdag alkotókedvet.
Szeretetteljes ölelésem:ZsikePfft

277
farkas viola - 2013. május 07. 20:06:08

Kedves Veronika!
Nagyon örülök, hogy olvashattam Rólad és jobban megismerhettelek. Hogy öt gyereked van, itt bizony felszisszentem.
Azután egyedül maradtál, hát le a kalappal Előtted. Tele vagy erővel - hála Istennek - ezért tudsz ennyi mindent végezni és még azért, mert sok szeretetet kapsz népes családodtól.
További sok boldogságot kívánok Mindnyájatoknak és sok sikeres alkotást.
Szeretettel gondolok Rátok: Viola SmilePfftSmile

230
Torma Zsuzsanna - 2013. május 07. 18:47:27

Kedves Veronika!

Örömmel olvastam Rólad is itt a Sétapálca riportsorozatban! Nagyon sok szép alkotásodat olvastam már eddig is és remélem, ezután is!
Most ugyan a tavaszi kerti munkák eléggé lefoglalnak, kevés a szabadidőm, de ha majd ismét felszabadulok egy kicsit, ismét megjelenek Nálad is.
Te, aki szintén olyan kertes házban élsz, ahol van kert, vannak kedvenc háziállatok, tudod, hogy mennyi sok a tennivaló.
Annak külön örülök, hogy személyesen is találkozhattunk már, s talán nem ez lesz az utolsó!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

1119
tatos - 2013. május 07. 12:28:04

Kedves Veronika!
Először is köszönöm szépen a bizalmad és a kedvességed, hogy engem választottál a következő riportalanynak. Nagy meglepetés és megtiszteltetés számomra.
Ami pedig a Te riportodat illeti, nagy örömmel olvastam, mint minden írásodat, amiben ott van az élet szépségének és sokoldalúságainak minden pillanata. Ezért szeretem olvasni a lelkedből eredő gondolatokat, mert annyira közeliek az érzéseimhez.
Sokoldalúságodat mindig csodáltam és ezútán is szeretettel figyellek, mert sok mindent tanulok Tőled. Sok további sikert kívánok Szeretettel Gyöngyi.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.