Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 30. interjú - Tátos Gyöngyi
Nagy szeretettel köszöntöm a Sétapálca olvasóit és meglepődött, hálás szívvel köszönöm Sólya Veronikának a felkérést, hogy engem választott a következő riport alanyának.

- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?

- Kerékgyártó Lászlóné született Tátos Gyöngyi vagyok. Budapesten születtem a Szent János Kórházban a háború legborzalmasabb éveiben. Szüleim nemsokára elváltak és felkerültem a városból Máriaremetére. Majd az igazán tudatos gyermekéveimet és további életemet Pesten éltem le, ami igen színes és helyenként küzdelmes volt. Szerelemből született két szép gyermekem megajándékoztak egy-egy csodálatos unokával. Harmincöt évesen, 15 évi házasságom véget ért és 55 éves koromban újra férjhez mentem. Párommal, a 91 éves nagynénémmel, a 82 éves félig vak édesapámmal 1993-ban elhagytuk az aszfaltos Budapestet, és leköltöztünk Áporkára, egy kicsi faluba, a” természet ölére.” Nagynéném halála után 2000-ben átköltöztünk Kiskunlacházára. Azóta is itt élünk.

- Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

- Mivel Édesanyám csecsemőkoromtól mesével és versekkel altatott, és később könyvekből olvasott fel belenőttem a mesék és történetek világába. Még írni sem tudtam, amikor Máriaremetei kisszobám ablakából néztem a hóesést, és észrevettem a fenyőfát, amit felöltöztetett subába és kucsmába a hó anyó. Akkor skandáltam első versemet, amit a bátyám jegyzett fel és véletlenül maradt meg. Mindig szerettem az irodalmat és utáltam a nyelvtant. Verseket és meséket, no meg naplót írtam. Kiírni magamból a bánatot, örömöt, szépséget és tanulságot. Kevesen tudták, hogy írok. Csak a fiókjaim laktak jól.

- A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

- Mind a kettő kedves számomra. Mindig a hangulatomtól függ, hogy milyen gondolat és érzés az, ami megszületni vágyik, és milyen formában? Szerintem minden témáról és érzésről lehet verset, vagy prózát írni.

- A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.

- Bár a sors úgy hozta, hogy a Képzőművészeti gimnáziumba helyhiány miatt nem vettek fel, mégis megmaradt a természet, színvilág és formák szeretete a számomra. Gimnáziumba tudtam csak pótlólag beiratkozni. Második elvégzése után, mint betanított varrónő kezdtem 16 éves koromban dolgozni. Az anyagi körülményeink nem engedték meg, hogy tovább tanulhassak. Miután az esti gimnáziumba beiratkoztam, egyműszakos munkahelyre volt szükségem így helyezkedtem el adminisztrátorként a Ganz-Mávagba, majd különböző tanfolyamok, érettségi, gyors és gépíró, műszaki-rajz iskolák elvégzése után műszaki-rajzoló szerkesztő, titkárnő lettem, majd varrónő, végül szülőápolóként mentem nyugdíjba.

- Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Winczheim Tibor?

- Winczheim Tibor , a kedves és közvetlen ember, aki nagy energiával, ötletes és humoros, fantáziadús gondolkodásával színessé teszi mindazok életét, akik Őt megismerik és írásait olvassák. Nincsen számára lehetetlenség, csak tehetetlenség. Lásd a Magyar Rekordkísérlet elérését. Amihez gratulálok.

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

- Á- Z-ig sorolhatnám. Minden vers és prózaíró, akik a természetről, szeretetről, kapcsolatról, szerelemről és bánatról úgy tudnak írni, hogy az tanulságos, szórakoztató, megkapó tartalommal bír. Legyen az profi, vagy amatőr író. Azért nem írok neveket, mert annyi jó írást, költeményt, regényt, cikket olvastam és tetszett, hogy senkit nem szeretnék kihagyni azok közül, akik írásaikkal, kellemes percekkel ajándékoztak meg, vagy tanulságos gondolataik segítették napjaimat.

- Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

- Koromnál és mozgalmas életemnél fogva tolakodnak a történések és sztorik az emlékezetemben. A habitusom, meg magával hozza a barátok és ismerősök által hallott jobbnál-jobb szomorú, vagy kedves történetek, érzések sorát.
Az, hogy melyikből születik egy ritmusos vers, vagy történet az mindig a hangulatom és időm függvénye.
Ha hosszabb lélegzetű írásról van szó az nálam kezdetekkor csak pár oldal, de ahogy készül úgy nő és terebélyesedik, mint egy csodálatos fa. Ahányszor elolvasom, annyiszor kívánkozik új meg új emlék betűsorrá válni. Lásd a Sisi, vagy a Légszomj írásaimat.
Ha olyasmiről írok, ami fantáziámból ered, ott vigyázok arra, hogy valóságosnak tűnjék, és sokszor olvasok utána dolgoknak, amikben nem vagyok biztos.
A vers, az érzékek és lélekhangulatom szüleménye. Csak egyszer lehet érezni, és ha azonnal nem ringatom betűsorokká, sohasem születik meg.

- Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

- Idegen világok között címmel megjelent könyvet kaptam meg a Fiamtól. Mivel tőle hallottam a Holnap Magazinról így bátorságot gyűjtöttem, hogy megmérettessem magam, vagyis írásaimat. 2010 óta vagyok a honlapon. Itt kaptam igazi kritikákat, bíztatást és elismerést és azóta nem sajnálom, hogy az életemből eltelt időt írással töltöttem.

- A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

- Szeretném befejezni Botond unokám által megismert Kikamó manó történetét Ez egy természet meseregény, aminek már a vége felé járok. Elkezdtem megírni a rákkal kapcsolatos élményeimet, ami sokak félelmét oldaná fel mivel élő példája vagyok azoknak, akik kétféle típusát is legyűrték az orvosok, a hit és a bizakodás segítségével. Azon kívül az olyan ember, mint én, akit mindenki és minden érdekel, naponta kap olyan ötleteket és indíttatást, ami érdemes arra, hogy mások is megismerjék. Csak az idő az, ami gátat vet sokszor ezeknek a történeteknek a megszületésére.

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

- Tara Scott riportját szeretném olvasni. Az Ő novelláit olvasva néha az az érzésem, mintha lelkileg teljesen egyformán éreznénk. A körülöttünk lévő történések őt is ugyan úgy megragadják és írásra késztetik mint engem. A természetszeretete, emberközeli és állatok iránti szeretete és gondoskodása tiszteletet ébreszt bennem. Remélem, hogy elfogadja a Sétapálcát és még jobban megismerhetjük azt az írót, aki kedvesebbnél-kedevesebb írásaival önvendeztet meg minket.

TÁTOS GYÖNGYI írásai ITT olvashatóak!
1119
tatos - 2013. május 15. 14:55:41

Kedves Rózsika!
Nagyon szépen köszönöm, hogy itt jártál és érdekelt a riport. Nagy szeretettel kívánok Neked is sok sikert és jó egészséget. Szeretettel Gyöngyi.

1119
tatos - 2013. május 15. 14:54:50

Drága Violkám!
Nagy örömmel olvastam kedves üzenetedet és boldog vagyok, hogy elolvastad a riportot.
Köszönöm a biztatást és Neked is szívből kívánok minden szépet és jót. Szeretettel Gyöngyi.

1119
tatos - 2013. május 15. 14:54:20

Kedves Henike!
Nagyon szépen köszönöm a látogatásodat és kedves szavaidat amit nagy szeretettel és örömmel olvastam.
Szeretettel Gyöngyi.

1119
tatos - 2013. május 15. 14:05:43

Kedves Andika!
Nagy öröm számomra, hogy elolvastad a riportot és köszönöm a biztatást.
Kisbarátomat és is ölelem és puszilom. Igyekszem befejezni a Kikamót, ami remélem elnyeri az Ő tetszését is.Szeretettel Gyöngyi.

1119
tatos - 2013. május 15. 14:04:37

Kedves Erzsike.
Nagy örömmel és szeretettel olvastam kedves üzenetedet, ami biztatást és büszkeséget adott. Én is örülök annak, hogy ilyen jó írótársaim vannak, és én is azért olvasom az írásaidat és verseidet, mert sokat tanitasz, szórakoztatsz velük. számomra kedvesek. Neked is sok további sikert kívánok sok szeretettel Gyöngyi.

2135
mami - 2013. május 15. 11:21:52

Kedves Gyöngyi!

Nagy szeretettel olvastam végig a veled készült riportot. Jó egészséget és sok erőt , kitartást a továbbiakhoz.
Szeretettel: Jártó Róza

277
farkas viola - 2013. május 15. 09:45:02

Kedves Gyöngyöm!
Örülök, hogy itt is megtaláltalak és jobban megismertelek. Neked is van egy eseménydús életed, van mit írnod, ha regényt akarsz.
További boldog életet és eredményes sikereket kívánok szeretettel: Viola SmilePfftSmile

1142
Amarilla - 2013. május 15. 08:21:43

Kedves Gyöngyi!

Örülök, hogy olvashattam a riportodat. Sok új dolgot tudtam meg az életedről. De alapjában véve, megerősítette az interjú, a bennem kialakult képet Rólad. Smile
Nagyon jó egészséget, örömteli alkotókedvet kívánok Neked! Smile

Szeretettel ölellek:
Heni

1543
Mab Tee - 2013. május 14. 11:23:12

Kedves Gyöngyi!

Életed eddig ismeretlen aspektusát ismertem most meg. Kívánom, hogy legyen elég erőd befejezni, amit elterveztél.
Fiam puszit küld az ő barátnőjének. Smile

Üdv: Mab Tee

2175
hzsike - 2013. május 13. 20:33:50

Kedves Gyöngyi!

Érdeklődéssel vártam, a Veled készült interjút, és örülök, hogy olvashattam Rólad is.
Sok mindent megtudhattam az életedről, munkádról, és arról, hogy, hogyan is viszonyulsz a "közös, nagy szerelmünkhöz", az irodalomhoz.
2010 óta vagyok tagja ennek a remek kis közösségnek, és arra emlékszem, hogy Te azóta, szinte folyamatosan kommentelsz a munkáim alá, amit most szeretnék megköszönni.
Továbbá, köszönöm azt is, hogy ilyen sok szépséggel ajándékoztál meg bennünket, mindig nagy örömmel olvastam emberközeli novelláidat, szép verseidet.
Örülök, hogy az alkotótársad lehetek.
Nagy szeretettel olvastam Rólad.
Kívánok a jövőt illetően; jó egészséget, sok örömöt, és sikeres magán-és irodalmi életet.
Ölellek:ZsikePfft

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.