Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 32. interjú - Pataki Katalin
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval. Hogy hívnak, hol laksz?
Pataki Katalin Glica a becsületes nevem.
„Mátra alján faluszélen…” ezt is válaszolhatnám. Gyöngyösön születtem, itt is élek, alig 58 éve. A Pataki család, legkisebb gyermekeként elindultam szerencsét próbálni…- A nagynénémig jutottam, aki Fajzatpusztán élt Perry Jean oldalán. Életem szép kincseit ott leltem meg!
2. Mióta foglalkozol az írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Engem az „álmok vezetnek:- Perry Jean arra kért, hogy Írjam meg Fajzat történetét…kapok Segítséget!” Igaza volt. A Millennium évében nyertem az első irodalmi pályázatot. „Fajzati tavasz” címmel. Az első önálló Fotó Kiállításomat is abban az esztendőben rendeztem meg: Pálosvörösmarton. „Vadvirágok” címmel. Ennek már 13 esztendeje!
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
A vers egy nagyon személyes dolog…a prózában eltudok „bújni”. A sorok között zúg az erdő…Az alkotások folyamatában rengeteget tanulok. Igyekszem hitelesen és őszintén írni…(dokumentumokat használok, és kutató munkákat is végzek).
4. A civil életben mivel foglalkozol? Kérlek, meséld el pár szóban, mondatban.
Számomra olyan, mint „civil élet” nem létezik. Életem van! A napokat igyekszem szépen és tartalmasan megélni. Tudásomhoz mérten segítem a gyermekeimet és a környezetemben élő emberek életét. A Kulturális eseményekből részt vállalok…az AmmE-egyesület aktív tagja vagyok (Szigethalom). Írok, fotózok, kézimunkázom. Nálam nincsenek üres járatok! Örömöt jelent, ha este úgy hajtom álomra fejem, hogy ma is sikerült szépet alkotni!
5. Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Vörös Judit?
…egy vörös hajú Judit…

6. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
A profi és amatőr irodalomban mind két fél írhat kiemelkedően, és csapni valóan rosszul! Nekem ez a magán véleményem. Gyönyörű dolgokat olvasok az irodalmi portálokon kortárs szerzőktől. Hiszek abban, hogy a könyvek gyógyítanak! Azzal sem értek egyet, ha egy szerző fejére 100 glóriát tesznek…(politika). Rengeteget tanultam: Széchenyi Zsigmond, Molnár Gábor, Frank McCourt, Kuncz Aladár, Theodore Dreiser, Dusan Makovicky és sokan másoktól.
7. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Minden gondolat eléri a csúcspontját, majd halványodik, mert jön a következő…(Lev Tolsztoj)
Ha pontosan tudom, hogy mit szeretnék papírra vetni, akkor anyagot gyűjtök, jegyzeteket készítek és a hozzá kapcsolódó irodalmat olvasom. Az első mondatot kell ügyesen nyakoncsípni. A többi jön magától, majd egy idő múltán a történet veszi kezébe a gyeplőt és nem ereszt!
A pályázatok is alkotásra bíztatnak…(Nimród) Szívesen írok vadász történeteket. Örömöt jelentett földolgozni a fajzati családok múltját, egy csodálatos időutazás volt! Az életem „érdekes helyekre” terelget és abból születnek a szociográf írások a jelenről…
8. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Egyszerű a válasz. Tara Scott ajánlotta figyelmembe. Tarát, hogy ismertem meg? Fajzatpuszta hozott össze minket…Ő miként került oda? Az Édesapja nyomdokain…szóval a dolgok összefüggnek egymással! Ha te lépsz egyet, az én rám is hatással van!
9. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Azt javaslom, hogy az olvasó lepje meg magát egy könyvünkkel.
„Múltidéző elbeszélések” Szerzők: Borsos Irén, Nógrády Andor és Pataki Glica
A Glica névről pár szót: a glicinia növényből „rövidítettem”. Megkülönböztető névnek használom. Pataki Katalin sok van, de Glica egy!!
Remélem, hogy hamarosan publikálhatom a „Gizella üzenete” c. kisregényem!
10. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Szeretettel ajánlom: Szvita Kontra Marika.

A szerző írásai itt: Pataki Katalin írásai
2319
Pataki Glica - 2013. június 04. 06:23:09

Kedves Katalin és Kedves hozzám szólók! Bocs a késedelemért, de szétszórt életemet kellett összeszedni. Amikor, végre jobban lettem a gépem lett beteg. Szépen váltottuk egymást. Ma végre minden rendben. Valóban szép gyermekkorom volt a két pesti fiúval jártuk a hegyeket, és jó gyerekek voltunk...
A Természet kincseivel ismerkedtünk...nem volt se kiskapu, se nagykapu. A NYÁR létezett a számunkra! Szeptemberben "bebábozódtam" és vártam a júniust, hogy "megszülessek!" Zárkózott gyermek voltam. Otthon az apám gondoskodott arról, hogy ne legyen unalmas az életünk....(41 évesen meghalt...beköszöntött a nyugalom.) Sajnos ez az igazság! Szerencsére fogékony vagyok a Természet szépségeire. Az adott és ad erőt az Életemhez. A gyermekeim is sokat segítenek, hogy valóra váljanak az Álmain. Az AmmE - Egyesület (Szigethalom) is remek csapat!
Köszönöm a kedves szavaid. Szeretettel:Glica

277
farkas viola - 2013. június 03. 08:15:15

Kedves Glica!

Csak hogy itt vagy, örülök Neked.
Hogy tudtál ilyen keveset írni Magadról?
Csodálkozom, mert Te aztán bőséggel ellátod olvasóidat élménydús, érdekfeszítő írásaiddal.

Azért most is sok újat tudtam meg Felőled és kívánom, hogy az alkotókedv SOHA ne hagyjon el. Isten segítse életedet, munkáidat és sikereidet.

Szeretettel gratulálok: Viola SmilePfftSmile

1346
Tara Scott - 2013. május 30. 19:38:12

Drága Glicám!
Szeretettel olvastam most is bár most nem nem Tőled, hanem Rólad. Én is ajándéknak tartalak az életemben, és kicsit visszagondolva jobban az első Fajzatpusztai látogatásunk alkalmával 11-12 éves lehettem, játszott ott egy szőkés kislányka és nem tudok pontosan visszaemlékezni de talán 1 vagy két fiú is. Lehet, hogy Te voltál a kis szöszi? De ha úgy volt, ha nem biztos, hogy nem véletlenül találkoztunk. Smile
Őszinte szeretettel ölellek: Tara

3392
lambrozett - 2013. május 30. 18:56:30

Érdeklődéssel olvastalak és kívánok még nagyon sok termékeny évet Neked egészségben, megelégedetten. Smile Sajnálom, hogy műveidet kevésbé ismerem. Sad Rengeteg pótolnivalón lenne egyéb téren is.
Szeretettel. Éva
- tényleg! hol vannak a pasik a palettáról? Wink -

242
RRCs - 2013. május 30. 09:14:48

Ja, a kötetetek meg van nekem is, úgy emlékszem csere révén. Tényleg jó olvasni a történeteket.
Üdv: Csaba

242
RRCs - 2013. május 30. 09:10:32

Kedves Glica!
Örülök, hogy bepillanthattam életed egy részébe. Amit sajnálok, hogy a sétapálca úgy látszik teljesen femininizálódott, mert az utóbbi időben csak női szerzőkről olvashatuk, pedig számos férfi is kiváló verseket, prózákat ír. Ez persze nem neked szól csupán, hisz az előtted bemutatottak is szinte mind a női szerzőkre kíváncsi. Talán nem is olvassátok a férfiak gondolatait?
Barátsággal: Csaba

2319
Pataki Glica - 2013. május 29. 07:36:53

Kedves Róza! Hálásan Köszönöm szép szavaid. Remélem, hogy a "Múltidéző elbeszélések" elnyerték Tetszésed...
Szeretettel:Glica

2135
mami - 2013. május 28. 23:27:25

Kedves Pataki Katalin Glica!
Én már meg vagyok lepve! Mármint a Múltidézővel. Itt van a polcomon. Borsos Irénke jóvoltából mondhatom ezt el. Glica! Örülök, hogy olvashattam rólad. Gratulálok tevékeny életedhez. Jó egészséget és sok sikert kívánok a továbbiakba.
Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.