Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 39. interjú - Jéga Szabó Ibolya
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.
Köszönet a lehetőségért. Szegeden születtem, 1947 nyarán. Az érettségi után felszolgáló, azaz pincér szakmát tanultam, majd a gyorsan fejlődő számítástechnika lehetővé tette, hogy alkalmazói programozást tanuljak. Húsz évig voltam programozó, majd a rendszerváltás után banktisztviselőként dolgoztam tíz évig. Ma már nyugdíjas vagyok, két felnőtt gyermekem van, és négy unokám. 2012 őszén jelent meg első novelláskötetem „Mezítláb a forró homokon” címmel a Holnap Magazin gondozásában. Jelenleg csak antológiákban, és egy helyi, Aranypor térségi irodalmi folyóiratban publikálok.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Középiskolásként verseket írtam, a Helikoni és Kisfaludy napokon díjakat értem el velük. Az írással 2007-től foglalkozom. Kezdetben csak az a szándék vezetett, hogy az unokáimmal megismertessem az őseik életét, a mi gyermekkorunkat, de az íráskényszer újra és újra a klaviatúra elé ültetett.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
A próza, de szívesen olvasom a verseket is.

4. A civil életben mivel foglalkozol?
Nyugdíjasként még bébiszitterkedek alkalmanként, szórakoztat, és szeretem a gyerekeket.

5. Mi jut eszedbe, ha azt a nevet hallod, hogy: Vörös Judit?
Vörös Juditot a Holnap Magazinnál, és a netlogon ismertem meg, szívesen olvasgattam a verseit.

6. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
Ez változó, de vannak örök kedvenceim:
Margaret Mitchell ilyen, az elfújta a szél örökre azzá tette.
Ken Follett regényei letehetetlenek, kezdve a Tű a szénakazalban, és a most olvasott Megfagyott világig. A legkedvesebb könyve számomra Az idők végezetéig volt.
Kathryn Stockett A segítség regényét a tavasszal olvastam, az írónő ma már kedvenc.
Stephen King varázslata nem hagyott érintetlenül, imádom a regényeit.
Az amatőr irodalomban is vannak számomra kedvesek, például nagyon szeretem Gere Irén és Koós Attila verseit, és Ubránszki László történelmi írásait.

7. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Sok történet szól a gyermekkoromról, de ma már nagyon változatos témákban írok novellákat. Ha egy történet befészkeli magát a gondolataim közé, abból előbb utóbb írás lesz, mert nem hagy békén. Formálódik, alakul a történet gondolatban, egy este leülök, és többnyire egy szuszra megírom, majd másnap átírom, javítom és ennyi.

8. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Nagyon egyszerűen, a neten keresgélve, mert szükségét éreztem egy olyan oldalnak, ahol hozzám hasonló, írogatni szerető, és irodalom kedvelő amatőrök publikálnak.

9. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Folyamatban van egy kisregényem, sokat nem árulnék el róla még, talán csak annyit, hogy a történet helye és maga a történet nem mindennapi.

Tovább Jéga Szabó Ibolya írásaihoz.
1423
Jega - 2013. augusztus 20. 10:44:48

Köszönöm az érdeklődésed Róza. A te bemutatkozásodat olvasva, nem ért meglepetés, mert az írásaid olvasva, valahogy ilyennek képzeltelek, sok közös van bennünk, már a korunknál fogva is.
Szeretettel Ibolya

2135
mami - 2013. augusztus 19. 10:40:22

Kedves Ibolya!
Ahogy az írásaid is, a bemutatkozó soraidat is szívesen olvastam.
Szeretettel: Jártó Róza

1423
Jega - 2013. augusztus 17. 13:36:55

Igen? Nem találtalak, na újra megnézem. Katalint most ajánlottam, szerintem ő lesz a következő.
Szeretettel Ibolya

3392
lambrozett - 2013. augusztus 17. 13:27:08

Rólam már olvashatsz kedves...a 22.-ben. Smile Katalinról én is szeretnék, de még nem került (asszem) sorra. Sad Szeretettel. Éva

1423
Jega - 2013. augusztus 16. 19:42:57

Jóleső érzés kedves Éva és Katalin az érdeklődésetek. Remélem hamarosan benneteket is jobban megismerünk. Köszönöm a jókívánságaitokat, és viszont kívánom. Szeretettel Ibolya

3392
lambrozett - 2013. augusztus 16. 18:42:36

Jó volt olvasni rólad. Smile A műveidet szívesen böngészem, kedvelem. Most engedtél kevéske bepillantást a háttérbe is. Kívánok még sok remek ihletet és tartalmas írást, jó egészséget és sikeres, boldog éveket/évtizedeket. Szeretettel. Éva

1423
Jega - 2013. augusztus 16. 11:16:40

Köszönöm Csaba! Megleptél, mert azt gondoltam eddig,hogy az írásaim kevesen, és zömében nők olvassák. Szeretettel Ibolya.

242
RRCs - 2013. augusztus 16. 07:23:49

Kedves Ibolya!
Örömmel vettem, hogy betekintést nyerhettem életedbe, és ráérezhettem műveid gyökerére. Mindig szívesen olvastam írásaidat, mert érdekfeszítő, amiről írsz.
Szeretettel: Csaba

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.