Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 43. interjú - Senki Alfonzina
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.
Köszönöm szépen a felkérést Gyöngynek és egyúttal Katalinkának is, hogy gondolt rám. Dupla öröm, és megtiszteltetés.
Mihály Csillaként anyakönyveztek Tündérországban (Erdély), miután december 6-án a Mikulás, nem várt meglepetésként, lerakott szüleim ajtaja elé. Édesapám kalotaszegi, édesanyám Szamos-hátsági, jómagam kalotaszeginek tartom magam. Aki járt már ott, vagy nézett kalotaszegi ember szemébe, hallotta esetleg mesélni, tudja, miért mondom ezt. Első közös éveinket egy máramarosi, dombok övezte, apró faluban, Sárosmagyarberkeszen töltöttük. Aztán felgyorsultak az események, iskolás éveimet és ifjúkorom nagy részét Szatmárnémetiben, Kolozsváron, majd Budapesten töltöttem, pár éve pedig a földrajzi Magyarország majdnem kellős közepén élek, párom biztonságos fogságában, akarom mondani, édes ölelésében.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Az első, ezzel kapcsolatos, emlékem, óvodás koromból való. Egy utcabeli néni feltette a szokásos: mi leszel, ha nagy leszel? - kérdést. A válaszom az volt, hogy: művész. Komolyan gondoltam, úgyhogy próbálom tartani magam ehhez - bár akkor is kinevettek. Kisiskolás koromban firkálgattam le az első verseimet, 3 füzetnyit most is őrzök ezekből a fiókban. Később antológiákban jelent meg versem, és írásaim helyi napilapokban, folyóiratokban. Egy hosszabb szünet után, mostanában újra rákaptam az írás ízére, rajzolok is, néha agyagozok, zenélgetek, többnyire magam kedvtelésére. Inkább, mint egy állandó gyönyörű öröm-játék van jelen az alkotás a mindennapjaimban, és nem annyira a magam megmutatni vágyásából, vagy esetleges mondandó átadásából ered. Bár, ha valaki talál a sorok között számára értékelhető tartalmat is, annak mindig örülök.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Mindkettő. Írni verset szoktam, olvasni viszont szívesebben olvasok prózát, mert jobban kikapcsol.

4. A civil életben mivel foglalkozol?
Mindennel foglakozom, amiben örömömet lelem. Ezért hát, mindig változik.
Képzőművészetet tanultam, rajz-szobrászat tagozaton, aztán elkanyarodott az út cseppet. A tanító-, és óvóképző elvégzése után szimultán, összevont osztályt tanítottam egy éven át, fél évig pedig értelmi fogyatékosokkal foglalkoztam. Majd az egyetem elvégzése után, hivatalosan is néprajzkutató lettem. Az eddigi legszebb élményeim a szórványmagyarság körében végzett terepmunkákhoz kötődnek.
Aztán sok minden lettem, voltam, rövid ideig, papucs orrán pamutbojt talán még nem.
Megfordultam egyik országos kereskedelmi rádiónál is, viszont az ottani számomra értékelhetetlen zene és műsorsugárzás végett, kénytelen voltam megválni tőlük, magyarul eltanácsoltak.
Jelenleg fordítóként dolgozom, emellett kisebb grafikai munkákat, tördelést is végzek, és korrektúrázok. Ezen kívül kertészkedek, - jelentem, fűszerkertem félig elkészült -, és kedvenc időtöltésem a túrázás, hegymászás. Ez a környék nem a legalkalmasabb ehhez, ezért az utazás is mondhatni életem állandó részévé vált.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
Nincs kifejezett favorit, illetve a kedvencek is állandóan változnak. Újabban pl. Eckhart Tolle a kedvencem. De, hogy említsek pár klasszikus nevet, akik könyveit mindig szívesen forgattam, és forgatom, a teljesség igénye nélkül: Áprily Lajos, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Ady Endre, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Szilágyi Domokos, E.A. Poe, Reményik Sándor, Karinthy Frigyes, Passuth László, Kós Károly írásai, munkái, Émile Zola, Gabriel G.Marquez, George Orwell, Robert Merle, Gerald Durell, Douglas Adams, Isaac Asimov, és jaj, hát Rejtőt majdnem kifelejtettem. Különleges helyet foglalnak el szobám és szívem polcán a népdalgyűjtemények, meséskönyvek, valamint az egyes kultúrákról szóló dokumentum jellegű leírások, különös tekintettel a magyar és indián kultúrára.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Sztorizni nem szoktam. Hangulat-írónak gondolom magam. A körülöttünk kergetőző érzésekből, dallamokból, képekből, hangokból elkapok egyet-egyet és leírom, vagy épp lerajzolom. Utazások során különösen jól működik. A szimpatikusabbakat később előveszem és dolgozom rajtuk, több-kevesebb sikerrel, de nagyon sok kidolgozatlan vers-foszlány lapul gyűrött lapokon, fecniken, és itt a gépen is még.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Egy pályázatfigyelő oldal irányított át a HM-ra, még aznap regisztráltam (és itt üzenem azoknak, aki érdeklődtek, hogy az egyéb oldalakon kommentelő, fórumozó, író senki alfonz, alfonzka, alfonzina nem én vagyok, FB-on sem vagyok fent, ezen a hirtelen begépelt és nem túl eredeti néven csak itt vagyok jelen:-) és itt ragadtam.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Nem tervezek. A rám bízott apró feladatokat igyekszem legjobb tudásom és tehetségem szerint elvégezni.
Tanulni, élni, élni tanulni, megismerni a világot, és ezáltal magamat, írni, alkotni, és hagyni, hogy az élet tervezzen és rendelkezzen velem, mint ahogy eddig is tette. Ötleteim azért akadnak, de az egyelőre számomra is meglepetés, hogy vajon sikerül-e megvalósítani?

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Elég sok kedvencem van itt az oldalon, akikről még nem olvastam, és szeretnék többet megtudni, jobban megismerni őket. Mindegyiküket más miatt kedvelem, vagy személyüket, vagy írásaikat, így: Szála Gabriellától, Edwin Chaten, Szers Andráson, Rathoson, Vörös Juditon, Neil Astyn, Oroszlán Icán, Hargitai Győzőn, Riba Ildikón, M_Laurensen, Móritz Mátyáson, Barócsi Péteren át Tóth Jánosig…, végül aztán Czibere Péterre esett a választásom.

Köszönöm mindazok figyelmét, akik eljutottak eddig az olvasásban!
Alkotókedvben gazdag szép napokat!

Tovább Senki Alfonzina írásaihoz
3860
Riba Ildiko - 2013. szeptember 23. 23:02:40

Kedves Zina, örömmel olvastam rólad a Sétapálcában, mondtál újat is, amit eddig még nem meséltél el. Ahogy szokták mondani, "nem vagy semmi" Smile Várom az ötleteid megvalósítását, örömmel és szeretettel fogom olvasni, nézni. Eddigi munkáidat is igyekszem figyelemmel kísérni, remélem ezután is megosztod velünk. Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.