Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Kozák Gabriella: 43. interjú - Senki Alfonzina
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.
Köszönöm szépen a felkérést Gyöngynek és egyúttal Katalinkának is, hogy gondolt rám. Dupla öröm, és megtiszteltetés.
Mihály Csillaként anyakönyveztek Tündérországban (Erdély), miután december 6-án a Mikulás, nem várt meglepetésként, lerakott szüleim ajtaja elé. Édesapám kalotaszegi, édesanyám Szamos-hátsági, jómagam kalotaszeginek tartom magam. Aki járt már ott, vagy nézett kalotaszegi ember szemébe, hallotta esetleg mesélni, tudja, miért mondom ezt. Első közös éveinket egy máramarosi, dombok övezte, apró faluban, Sárosmagyarberkeszen töltöttük. Aztán felgyorsultak az események, iskolás éveimet és ifjúkorom nagy részét Szatmárnémetiben, Kolozsváron, majd Budapesten töltöttem, pár éve pedig a földrajzi Magyarország majdnem kellős közepén élek, párom biztonságos fogságában, akarom mondani, édes ölelésében.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Az első, ezzel kapcsolatos, emlékem, óvodás koromból való. Egy utcabeli néni feltette a szokásos: mi leszel, ha nagy leszel? - kérdést. A válaszom az volt, hogy: művész. Komolyan gondoltam, úgyhogy próbálom tartani magam ehhez - bár akkor is kinevettek. Kisiskolás koromban firkálgattam le az első verseimet, 3 füzetnyit most is őrzök ezekből a fiókban. Később antológiákban jelent meg versem, és írásaim helyi napilapokban, folyóiratokban. Egy hosszabb szünet után, mostanában újra rákaptam az írás ízére, rajzolok is, néha agyagozok, zenélgetek, többnyire magam kedvtelésére. Inkább, mint egy állandó gyönyörű öröm-játék van jelen az alkotás a mindennapjaimban, és nem annyira a magam megmutatni vágyásából, vagy esetleges mondandó átadásából ered. Bár, ha valaki talál a sorok között számára értékelhető tartalmat is, annak mindig örülök.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Mindkettő. Írni verset szoktam, olvasni viszont szívesebben olvasok prózát, mert jobban kikapcsol.

4. A civil életben mivel foglalkozol?
Mindennel foglakozom, amiben örömömet lelem. Ezért hát, mindig változik.
Képzőművészetet tanultam, rajz-szobrászat tagozaton, aztán elkanyarodott az út cseppet. A tanító-, és óvóképző elvégzése után szimultán, összevont osztályt tanítottam egy éven át, fél évig pedig értelmi fogyatékosokkal foglalkoztam. Majd az egyetem elvégzése után, hivatalosan is néprajzkutató lettem. Az eddigi legszebb élményeim a szórványmagyarság körében végzett terepmunkákhoz kötődnek.
Aztán sok minden lettem, voltam, rövid ideig, papucs orrán pamutbojt talán még nem.
Megfordultam egyik országos kereskedelmi rádiónál is, viszont az ottani számomra értékelhetetlen zene és műsorsugárzás végett, kénytelen voltam megválni tőlük, magyarul eltanácsoltak.
Jelenleg fordítóként dolgozom, emellett kisebb grafikai munkákat, tördelést is végzek, és korrektúrázok. Ezen kívül kertészkedek, - jelentem, fűszerkertem félig elkészült -, és kedvenc időtöltésem a túrázás, hegymászás. Ez a környék nem a legalkalmasabb ehhez, ezért az utazás is mondhatni életem állandó részévé vált.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
Nincs kifejezett favorit, illetve a kedvencek is állandóan változnak. Újabban pl. Eckhart Tolle a kedvencem. De, hogy említsek pár klasszikus nevet, akik könyveit mindig szívesen forgattam, és forgatom, a teljesség igénye nélkül: Áprily Lajos, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Ady Endre, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Szilágyi Domokos, E.A. Poe, Reményik Sándor, Karinthy Frigyes, Passuth László, Kós Károly írásai, munkái, Émile Zola, Gabriel G.Marquez, George Orwell, Robert Merle, Gerald Durell, Douglas Adams, Isaac Asimov, és jaj, hát Rejtőt majdnem kifelejtettem. Különleges helyet foglalnak el szobám és szívem polcán a népdalgyűjtemények, meséskönyvek, valamint az egyes kultúrákról szóló dokumentum jellegű leírások, különös tekintettel a magyar és indián kultúrára.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Sztorizni nem szoktam. Hangulat-írónak gondolom magam. A körülöttünk kergetőző érzésekből, dallamokból, képekből, hangokból elkapok egyet-egyet és leírom, vagy épp lerajzolom. Utazások során különösen jól működik. A szimpatikusabbakat később előveszem és dolgozom rajtuk, több-kevesebb sikerrel, de nagyon sok kidolgozatlan vers-foszlány lapul gyűrött lapokon, fecniken, és itt a gépen is még.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Egy pályázatfigyelő oldal irányított át a HM-ra, még aznap regisztráltam (és itt üzenem azoknak, aki érdeklődtek, hogy az egyéb oldalakon kommentelő, fórumozó, író senki alfonz, alfonzka, alfonzina nem én vagyok, FB-on sem vagyok fent, ezen a hirtelen begépelt és nem túl eredeti néven csak itt vagyok jelen:-) és itt ragadtam.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Nem tervezek. A rám bízott apró feladatokat igyekszem legjobb tudásom és tehetségem szerint elvégezni.
Tanulni, élni, élni tanulni, megismerni a világot, és ezáltal magamat, írni, alkotni, és hagyni, hogy az élet tervezzen és rendelkezzen velem, mint ahogy eddig is tette. Ötleteim azért akadnak, de az egyelőre számomra is meglepetés, hogy vajon sikerül-e megvalósítani?

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Elég sok kedvencem van itt az oldalon, akikről még nem olvastam, és szeretnék többet megtudni, jobban megismerni őket. Mindegyiküket más miatt kedvelem, vagy személyüket, vagy írásaikat, így: Szála Gabriellától, Edwin Chaten, Szers Andráson, Rathoson, Vörös Juditon, Neil Astyn, Oroszlán Icán, Hargitai Győzőn, Riba Ildikón, M_Laurensen, Móritz Mátyáson, Barócsi Péteren át Tóth Jánosig…, végül aztán Czibere Péterre esett a választásom.

Köszönöm mindazok figyelmét, akik eljutottak eddig az olvasásban!
Alkotókedvben gazdag szép napokat!

Tovább Senki Alfonzina írásaihoz
3652
zina - 2013. december 02. 11:53:25

Köszönöm szépen kedves Etel, hogy ismét betértél hozzám.
Hasonló jókat kívánok én is neked és szeretteidnek, szeretettel: Csilla

3313
paltetel - 2013. október 31. 15:03:18

Kedves Alfonzina!
Nem baj, ha máshol nem vagy jelen írásaiddal, fő az, hogy itt igen!Wink
Érdeklődéssel olvastam az interjúdat, melyből megtudtam,
hogy valóra vált gyermekkori álmod, mivel foglalkozol, egyszóval közelebbről ismertelek meg.
További kreatív éveket,melynek terméseivel remélhetőleg, minket is megörvendeztetsz.
Szeretettel, Etel

3652
zina - 2013. október 11. 20:42:45

...és szívvel! A legfontosabb. (bár, zárt szívvel nehéz lenne nyitott szemmel és füllel járni, az én "olvasatomban"...:-)
Köszönöm, Csaba, örülök, hogy vendégem voltál, remélem még találkozunk itt, vagy máshol.
Szeretettel: Csilla

242
RRCs - 2013. október 11. 06:09:51

Még egy kiegészítés az utolsó mondatodhoz; és szívvel.
szeretettel: Csaba

3652
zina - 2013. október 10. 17:31:59

Kedves Csaba!

Megtisztelő a látogatásod, köszönöm a kedves sorokat és jókívánságokat!
Annak külön örülök, hogy ilyennek képzeltél, mert eszerint már olvastál tőlem ezt-azt, ha volt elképzelésed.Smile Igen, tündérek és óriások földje, csak sajnos sokan nem járnak már nyitott szemmel és füllel.
Erőt, egészséget! Smile
Csilla

242
RRCs - 2013. október 08. 07:34:06

Kedves Csilla!
Örömmel olvastam bemutatkozásodat, és nem csalódtam, mert valahogyan ilyennek képzeltelek. Az, pedig, hogy Erdély-ország szülötte vagy, külön kedves a szívemnek. Már volt módom párszor barangolni e csodálatos tájakon. Valóban tündérország, és az ott lakó emberek még ebben a XXI. században is megmaradtak tisztának, őszintének, magyarnak.
További töretlen alkotókedvet és ehhez kiváló egészséget kívánok!
Csaba

3652
zina - 2013. október 06. 21:15:34

Kedves Katalinka!

Örülök, hogy itt látlak, és nagyon köszönöm a kedves szavakat! A boldogság nézőpont kérdése, nem vagyok én sem boldogabb másnál, talán úgy tűnhet a bemutatkozásból? - nem tudom, de csak arról van szó, hogy nem szeretek, és nem is tudok panaszkodni. Azt gondolom, ha elfogadjuk, ami Van, az az első lépés, és tanulni, bármit, sohasem késő. Mindenkinek más útjai vannak, de mindegyik ugyanannyira fontos!
Kívánok neked ugyanolyan boldog életet, amit te kívántál, és tiszta szívemből azt, hogy tudj örülni az életnek!
Szeretettel:
Csilla

3652
zina - 2013. szeptember 28. 23:36:58

Wink

http://www.youtub...aKDLsxJMPk

http://www.youtub...hPCZR6o6CE

hateha, hallgassátok szeretettel, és perdüljetek táncra! Smile

3439
titus56 - 2013. szeptember 28. 20:23:58

Kedves Csilla!

WinkMég a végén klasszikust csinálsz belőlem. Szívből köszönöm az idézetet.

titus56

ui: alkalomadtán nem fogom elfelejteni segítő szándékodat.

3652
zina - 2013. szeptember 28. 11:36:42

Kedves László!
Az embernél csak egy csodálatosabb van, maga az Ember, aki a jót igyekszik szolgálni. Ezért, "száz év bolyongás sem ár, ha ér egy vers valamit". Köszönöm, hogy megajándékoztál, megajándékozol figyelmeddel, szereteteddel, megőrzöm utaimon.
Életed nagy vágyának megvalósításában pedig örömest segédkezem, csak írd az útitervet! Smile
Határtalan szeretettel:
Csilla
Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.