Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Kozák Gabriella: 43. interjú - Senki Alfonzina
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.
Köszönöm szépen a felkérést Gyöngynek és egyúttal Katalinkának is, hogy gondolt rám. Dupla öröm, és megtiszteltetés.
Mihály Csillaként anyakönyveztek Tündérországban (Erdély), miután december 6-án a Mikulás, nem várt meglepetésként, lerakott szüleim ajtaja elé. Édesapám kalotaszegi, édesanyám Szamos-hátsági, jómagam kalotaszeginek tartom magam. Aki járt már ott, vagy nézett kalotaszegi ember szemébe, hallotta esetleg mesélni, tudja, miért mondom ezt. Első közös éveinket egy máramarosi, dombok övezte, apró faluban, Sárosmagyarberkeszen töltöttük. Aztán felgyorsultak az események, iskolás éveimet és ifjúkorom nagy részét Szatmárnémetiben, Kolozsváron, majd Budapesten töltöttem, pár éve pedig a földrajzi Magyarország majdnem kellős közepén élek, párom biztonságos fogságában, akarom mondani, édes ölelésében.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Az első, ezzel kapcsolatos, emlékem, óvodás koromból való. Egy utcabeli néni feltette a szokásos: mi leszel, ha nagy leszel? - kérdést. A válaszom az volt, hogy: művész. Komolyan gondoltam, úgyhogy próbálom tartani magam ehhez - bár akkor is kinevettek. Kisiskolás koromban firkálgattam le az első verseimet, 3 füzetnyit most is őrzök ezekből a fiókban. Később antológiákban jelent meg versem, és írásaim helyi napilapokban, folyóiratokban. Egy hosszabb szünet után, mostanában újra rákaptam az írás ízére, rajzolok is, néha agyagozok, zenélgetek, többnyire magam kedvtelésére. Inkább, mint egy állandó gyönyörű öröm-játék van jelen az alkotás a mindennapjaimban, és nem annyira a magam megmutatni vágyásából, vagy esetleges mondandó átadásából ered. Bár, ha valaki talál a sorok között számára értékelhető tartalmat is, annak mindig örülök.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Mindkettő. Írni verset szoktam, olvasni viszont szívesebben olvasok prózát, mert jobban kikapcsol.

4. A civil életben mivel foglalkozol?
Mindennel foglakozom, amiben örömömet lelem. Ezért hát, mindig változik.
Képzőművészetet tanultam, rajz-szobrászat tagozaton, aztán elkanyarodott az út cseppet. A tanító-, és óvóképző elvégzése után szimultán, összevont osztályt tanítottam egy éven át, fél évig pedig értelmi fogyatékosokkal foglalkoztam. Majd az egyetem elvégzése után, hivatalosan is néprajzkutató lettem. Az eddigi legszebb élményeim a szórványmagyarság körében végzett terepmunkákhoz kötődnek.
Aztán sok minden lettem, voltam, rövid ideig, papucs orrán pamutbojt talán még nem.
Megfordultam egyik országos kereskedelmi rádiónál is, viszont az ottani számomra értékelhetetlen zene és műsorsugárzás végett, kénytelen voltam megválni tőlük, magyarul eltanácsoltak.
Jelenleg fordítóként dolgozom, emellett kisebb grafikai munkákat, tördelést is végzek, és korrektúrázok. Ezen kívül kertészkedek, - jelentem, fűszerkertem félig elkészült -, és kedvenc időtöltésem a túrázás, hegymászás. Ez a környék nem a legalkalmasabb ehhez, ezért az utazás is mondhatni életem állandó részévé vált.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
Nincs kifejezett favorit, illetve a kedvencek is állandóan változnak. Újabban pl. Eckhart Tolle a kedvencem. De, hogy említsek pár klasszikus nevet, akik könyveit mindig szívesen forgattam, és forgatom, a teljesség igénye nélkül: Áprily Lajos, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Ady Endre, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Szilágyi Domokos, E.A. Poe, Reményik Sándor, Karinthy Frigyes, Passuth László, Kós Károly írásai, munkái, Émile Zola, Gabriel G.Marquez, George Orwell, Robert Merle, Gerald Durell, Douglas Adams, Isaac Asimov, és jaj, hát Rejtőt majdnem kifelejtettem. Különleges helyet foglalnak el szobám és szívem polcán a népdalgyűjtemények, meséskönyvek, valamint az egyes kultúrákról szóló dokumentum jellegű leírások, különös tekintettel a magyar és indián kultúrára.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Sztorizni nem szoktam. Hangulat-írónak gondolom magam. A körülöttünk kergetőző érzésekből, dallamokból, képekből, hangokból elkapok egyet-egyet és leírom, vagy épp lerajzolom. Utazások során különösen jól működik. A szimpatikusabbakat később előveszem és dolgozom rajtuk, több-kevesebb sikerrel, de nagyon sok kidolgozatlan vers-foszlány lapul gyűrött lapokon, fecniken, és itt a gépen is még.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Egy pályázatfigyelő oldal irányított át a HM-ra, még aznap regisztráltam (és itt üzenem azoknak, aki érdeklődtek, hogy az egyéb oldalakon kommentelő, fórumozó, író senki alfonz, alfonzka, alfonzina nem én vagyok, FB-on sem vagyok fent, ezen a hirtelen begépelt és nem túl eredeti néven csak itt vagyok jelen:-) és itt ragadtam.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Nem tervezek. A rám bízott apró feladatokat igyekszem legjobb tudásom és tehetségem szerint elvégezni.
Tanulni, élni, élni tanulni, megismerni a világot, és ezáltal magamat, írni, alkotni, és hagyni, hogy az élet tervezzen és rendelkezzen velem, mint ahogy eddig is tette. Ötleteim azért akadnak, de az egyelőre számomra is meglepetés, hogy vajon sikerül-e megvalósítani?

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Elég sok kedvencem van itt az oldalon, akikről még nem olvastam, és szeretnék többet megtudni, jobban megismerni őket. Mindegyiküket más miatt kedvelem, vagy személyüket, vagy írásaikat, így: Szála Gabriellától, Edwin Chaten, Szers Andráson, Rathoson, Vörös Juditon, Neil Astyn, Oroszlán Icán, Hargitai Győzőn, Riba Ildikón, M_Laurensen, Móritz Mátyáson, Barócsi Péteren át Tóth Jánosig…, végül aztán Czibere Péterre esett a választásom.

Köszönöm mindazok figyelmét, akik eljutottak eddig az olvasásban!
Alkotókedvben gazdag szép napokat!

Tovább Senki Alfonzina írásaihoz
3439
titus56 - 2013. szeptember 27. 20:00:50

Kedves Csilla!

Életem nagy vágya, hogy egyszer eljussak oda, ahová Te "beleszülettél", Erdélyországba. Majd talán.
Mindaz sugárzik bemutatkozásodból, ami kezed munkájában ragyog és ez a kis "élet-szilánk" az örök mondást juttatja eszembe: sok van mi csodálatos, de az embernél, nincs semmi csodálatosabb!

Szívvel olvastalak és nagy örömmel.

titus56

3652
zina - 2013. szeptember 27. 11:32:10

Drága Gyöngy! Örülök, hogy betekintettél hozzám immáron "külső arcoddal" is!Smile
Azt gondolom, mivel már másodjára írod az értékest, hogy senki sem értékesebb a másiknál, minden ember egyformán értékes, mert itt van, és él. Aztán, hogy ki mint, hogy, milyen felelősséggel gazdálkodik ezzel a nagyon fontos kincsével, az Élettel, az más tészta:-) Csak most tanulom, ezt is, többek közt tőled is, mert még emlékszem első leveledre, és emlékezni is fogok! A feladat talán ez lenne, segíteni egymást. Ezért köszönöm, hogy vagy, itt vagy, jólestek meleg szavaid, elteszek belőlük a fagyos időkre is. Kívánom neked, hogy maradj továbbra is ragyogó igazgyöngy, minden körülmény között! (a gyöngyhalászoktól óvakodj!Smile)

3681
gyongy - 2013. szeptember 27. 09:21:48

Drága Senki Alfonzina (Csilla)!

Túl azon, hogy öröm volt bekukkantani világodba egy kicsit, szóval túl ezen, azt gondolom, hogy csodálatos életed van és csodálatos ember vagy (persze ezt éreztem eddig is ám). Látod, csak keresem a szavakat, mert annyira jó érzés volt olvasni egy elégedett és értékes ember sorait.
Nem is lehet többet és jobbat kívánni sem talán, mint hogy maradjon meg életed során mindez a harmónia, tenni akarás és nem utolsó sorban az alkotókedved, mert akiben ennyi szépség lakozik, mint Benned, annak talán" feladata" is megosztani velünk minezt, hogy megölehessen minket a nem egyszerű hétköznapokban lelkednek igaz és tiszta sugárkoszorúja.
Köszönöm, hogy betekintést adtál életedbe.

Szeretettel ölellek és várom további lélekemelő alkotásaid: gyöngy(Judit)SmileRose

3652
zina - 2013. szeptember 26. 11:03:10

Smile

3652
zina - 2013. szeptember 25. 18:24:23

Kedves Veronika, örülök, hogy megtiszteltél kíváncsiságoddal, és annak még jobban, hogy jártál már Kalotaszegen! Akkor te már meg is ismertél Smile Remélem a Varjúvárnál is voltatok.
Kívánok neked sok-sok örömet a sok-sok unokádban, az egész nagy családodban, és az alkotásban!
Smile

3652
zina - 2013. szeptember 25. 18:19:36

Kedves Etel, boldoggá teszel! Smile Köszönöm a figyelmedet, jókívánságaidat! Jólesik, hogy jöttél, írásaidból, itteni soraidból is nyugodtság sugárzik, ami otthon-érzéssel tölt el. (nem véletlen:-) Kívánok ("a csattogó baltások hada" között) továbbra is erőt, jó egészséget, és rendíthetetlen hitet az élet szépségben, jóságában. Smile
Óriási öleléssel: alfonzina ;-)))

3313
paltetel - 2013. szeptember 25. 06:48:13

Kedves Alfonzina ill. senki alfonzina! Wink
Örvendek, hogy írásaidon keresztül és a most megjelent interjúdban még jobban megismerhettelek.
Kívánom, hogy az élet továbbra is úgy rendelkezzen ahogyan eddig is tette veled, és a te kitartó munkáddal megvalósuljanak ötleteid.
Szeretettel, Etel

3652
zina - 2013. szeptember 24. 21:07:17

Drága Mami, nagyon köszönöm, hogy figyelsz rám, olyan igazi mami vagy te itt a HM oldalon, és ez jó, mert gyereknek érezhetem magam Wink Igen, keresztezik az utak egymást, aztán van úgy, hogy összefutnak, mint most itt. Köszönöm a jókívánságokat! Egészségben, szeretetben gazdag boldog életet kívánok neked, és, hogy maradj sokáig az itteni család mamija is! [jaj, és sok erőt, a lecsófőzéshez (is:-)Smile]

2135
mami - 2013. szeptember 24. 13:04:12

Kedves Alfonzina! Örömmel olvastam az interjút, mert így újfent kicsit többet tudtam meg rólad. Én meg szeretek emberekről ezt-azt tudni, amiből véleményt alkotok, szigorúan személyes "használatra". Örülök annak is, hogy itt-ott keresztezi sorsunk egymást. Olvasva írásaidat és hozzászólásaidat örülök annak, hogy egy családba tartozunk, a HM-esek népes családjában. További szép alkotó éveket, jó egészséget, a magánéletben sok boldogságot kívánok. Szeretettel: Jártó Róza

3652
zina - 2013. szeptember 24. 11:27:41

Köszönöm, Ildikó, hogy meglátogattál, s a bátorításod is jólesik, az eddigiek, és a mostani is. Bízom benne, sikerül majd olyat alkotni, amit örömmel olvasol, vagy nézel Smile (újat mesélni nem fogok tudni velük, mert nincs új a nap alatt ;-))
Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.