Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 46. Interjú - Cserép Imre
- Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Cserép Imre vagyok, a Holnap Magazin oldalán „Pegazusként” ismernek. 1949. március 20-án Hajdúböszörményben születtem. Általános és középiskolai tanulmányaimat is itt végeztem. A főiskola elvégzése után a pedagógus pályámat 1973-ban Bodaszőlőn kezdtem, majd tanítottam Hajdúböszörményben is. – 1976-tól a Komádi Gyermekotthonban dolgoztam, mint nevelő, tanár és mentálhigiénés szakember 2009. augusztus 1-ig. 2009. december 1-től nyugdíjas vagyok. Nős vagyok. Első házasságomból két fiam született: - Imre és Csaba, a második házasságomból, amiben most is élek egy lányom és egy fiam: Tünde, Tímea és István. Egy lányunokám van: Alexandra, Veronika.

- Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Már általános iskolás koromban kezdtem írogatni, de az írás felé igazán a „lökést” + Kertész László volt középiskolai irodalom tanárom és költő adta meg. Az írásban tudom kifejezni legjobban magamat, szeretem átadni másoknak írásaim által a megörökített élményeket, történéseket és nem utolsó sorban a szeretetet. Ha az irodalom tanárom élt volna, akkor már 1971-ben jelent volna meg az első kötettem és ő írta volna hozzá az előszót. – Sajnos korai halála után „csak a fiókomnak írtam”, bár megjelentek néha-néha újságban, folyóiratokban is írásaim. 2006-ban jelent meg végül az első verseskötetem: Ott szeretnék lenni az emberi szívekben címmel, aminek második kiadása 2007-ben. 2008-tól a Holnap Magazin kiadásában, több Antológiában is megjelentek verseim, írásaim. 2008-ban az Országos Nyugdíjas Szövetség irodalmi pályázatán II. lettem és az Átölel a fény c. antológiában is megjelent három versem. 2009.ben ugyanezen a pályázaton különdíjat kaptam. Publikálok több megyei és országos lapban.
- A vers, vagy a próza áll hozzád közelebb.
- Inkább a vers.
- A civil életben mivel foglalkozol?
Nagyon sok mindennel. Nehéz felsorolni is. Komádiban mindkét nyugdíjas klubnak tagja vagyok, az „Aranykor” Városi Nyugdíjas Klubnak alelnöke is vagyok, ugyanitt tagja vagyok a tánccsoportnak és a népdalkörnek is. 2006-tól önkormányzati képviselő vagyok, ahol két bizottságban is dolgozom. A helyi újságnak a Komádi Hírmondónak 2010-től felelős szerkesztője, emellett tudósítója vagyok a Hajdú-Bihari Naplónak és a biharlap.hu-nak. Volt munkahelyemmel, a gyermekotthonnal is tartom a kapcsolat, ha jönnek a holland patronálók, akkor bemegyek tolmácsolni, de más esetekben is segítek, ha kell. Ezen kívül tagja vagyok a polgárőrségnek, a Vöröskeresztnek és már túl vagyok a76. véradáson. A „szabad időmben” kertészkedek, segítek feleségemnek és idős édesanyámnak és nem utolsó sorban írogatok.

- Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid a profi, illetve az amatőr irodalomban?

Több kedvenc íróm és költőm van. A költők közül: - Petőfi Sándor, József Attila, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Kertész László, Baranyi Ferenc, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc.
Írók közül, Jókai Mór, Móricz Zsigmond, Sütő András, Lázár Ervin, Sánta Ferenc, Müller Péter, Esterházy Péter.

- Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Szétszedem az élményt szálakra, és megpróbálom újraszőni, hogy úgy nézzen ki, mint volt eredetileg. De a képek, a hangulatok, egy illatozó virág színe meg másul majd az emlékezetemben és a szavakkal való újraalkotás izzadó kísérletében. Sokszor viszek magammal diktafont, vagy jegyzetfüzetet, hogy amikor valami megfog, azt rögtön leírjam, megörökítsem. De van, amikor többször átírom az írásaimat, mire úgy érzem, most már mehet a „nyomdába”.

- Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Komádiban egy jó ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre az oldalra, mivel tudta, hogy szeretem az irodalmat és magam is írok.

- A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd meglepni olvasóidat?

Terveim között szerepel egy újabb verseskötet kiadása, valamint szeretnék egy újabb találkozót szervezni Komádiba a Holnap Magazinosok számára.

- A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Kurucz Krisztináról és Mercsek Tímeáról.

Cserép Imre Írásai ITT olvashatók!
2952
bruxinelli - 2013. október 29. 02:14:11

Kedves Imre !
Kivánok Neked én is további éltető lendületes munkát,
a munkád után megbecsülést, sikereket és boldogságot
valamint nagyon jó egészséget Neked és Kedves Családodnak egyaránt.

Szeretettel, Zsófi

277
farkas viola - 2013. október 26. 02:00:29

Kedves Imre!

Örülök, hogy itt is látlak és bővebben megismerhettem életedet. Egyáltalán, van olyan tevékenység, amelyet Te nem folytatsz? Csodálatra méltó az erőd.

Kívánok továbbra is jó egészséget, lelkesedést és békés életet Neked és Családodnak szeretettel: Viola Smile

3313
paltetel - 2013. október 19. 15:24:15

Szép, gazdag tevékenységet folytatsz az írás mellett.
örvendek, hogy megismerhettelek.
Erőt, egészséget, kitartást a további munkáidhoz.
Szeretettel, Etel

2135
mami - 2013. október 19. 13:06:05

Kedves Imre!

Mindig is érdeklődve olvasom a tagtársakról készült interjúkat. A Tiedet különösen, mert "kiemelten", szeretem az írásaid. 2011 novemberében vettem rész először HM-es találkozón Budapesten a Liszt Ferenc téri Könyvtárban ahol személyesen is megismerhettelek, és bele olvashattam abba az újságban amit magaddal hoztál. Kedves Imre! További sikeres éveket, jó egészséget kívánok.

Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.