Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 49. interjú - Bujdosó Miklós
1.Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.

Magam is szeretettel köszöntöm azokat, akik elolvasnak és azokat is, kik nem. Bujdosó Miklós Gábor néven anyakönyveztek 1958-01-13 napján. Szerencsés nap lehetett, tán még nekem is, hiszen csodálatos szülőket „örököltem” és egy fiútestvért, jó szavakat, látást-hallást, valamint a legfontosabbat írom épp; 19 éves Fiam, Bálint a legszebb ajándékom ezidáig. Gyakran kirándulunk, beszélgetünk éjjelente, csillagok alatt a szabadban. Édesapám két éve fentről vigyáz ránk. Iskolában dolgozom, írással, mesékkel, fotózással foglalkozom, és evezős edző vagyok Budapesten, a Népszigeten. ... Vegyészeti, vendéglátó ipari, grafológiai tanulmányokat folytattam, fotóriporteri, és TF. evezős edzői szakot végeztem, és tanultam angol, német, francia nyelveket sok-sok szabad időmben. Úsztam, kézilabdáztam, evezek. Zenét hallgatok, sokat nevetek. Magamon is, ha kell. Feleségmentesen élek.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Kicsiny gyermekként ragadtam tollat, egy sastoll volt, amit felkaptam egy erdei út során, majd amint iskolába mentem, és szótagolni tudtam már a szép, magyar szavakat, rajta kaptak, hogy más, új mesét mesélek, mint ami le volt írva. Persze szótagolva, ahogyan kérték. Fantáziatúltengésem onnan számítom versben és prózában egyaránt. Néha megkérnek egy-egy „azonnali”, ad-hoc alkotásra, pl.: ballagás, szülinap, könyvajánló kapcsán. Családom és barátaink nagy könyvtárnyi köteteit mind elolvastam, ajándékaim is a teleírt lapok lettek, és a természet színei. Ezekből az ajándékokból próbálok vissza és odaadni másoknak néhányat. "

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Ebben a sorrendben. Szerintem a kettő nem elválasztható, csupán a nevelés kapcsán, még gyermekkorban „segítenek” dönteni. Tán a vers személyesebb, koncentráltabb közlési mód. Kivéve az epigrammákat.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Szellemi és fizikai kirándulással, szabadság vággyal. Konkrétabban? Iskolában segítem a gyermekeket, szülőket, edzésen az ifjakat, s a kezdőbb felnőtteket ismertetem meg az evezés szépségeivel. Verset, prózát írok, (Mesetekercs c. könyvem megjelent pár éve, s egy verses kiadványban is alkotóként veszek részt.) Keresem és meg-megtalálom önmagam.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

Benedek Elek, Csukás István, József Attila, Ady, Weöres, Kosztolányi, Örkény… Blake, Remarque, Graham Greene, Georg Sava, Sienkiewicz, és sok Holnapmagazinos alkotó. Találkoztam számomra teljesen ismeretlen, remek remekművekkel, miket barátaim ajánlottak, vagy épp itt, a honlapon olvashatok kor és sorstársaimtól.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Az ötlet? Egy szót meghallok, ízlelgetem, és már le kell írnom köré a történetet. Egyszerű közlési vágy, melyet szó szerint bármi kiválthat. Egy gyerek eltévesztett mondata, vagy a nekem tetsző vers gondolata, amit a saját hangszeremen másképp szólaltatnék meg, azt írom le. Igazából kedvelem az azonnali választ, főképp a verseknél. Néha tudatosan elteszem a fejembe a gondolatot, hagy érjen, és készen előveszem. Leírom, végig vezetem a gondolatot, a végén, néha pár napra rá finomítom, szót cserélek. Erre jó ez a fránya számítógép, hogy a beugró szavakat a friss írás aljára biggyesztem, s ez hangulatot hoz. Hívószavak ezek, kellenek. Előfordult, hogy álmomban készre álmodtam az írást, reggel csak papírra vetettem. Ez a szerencsésebb verzió. 

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Tán Frady Endre barátom szólt?... de lehet, a neten leltem rá(nk), mikor könyvkiadót kerestem. Mindenesetre örülök, hogy lehetek. Köszönöm kedves meghívómnak; Cobblah Ilonának és Neked a bemutatkozási lehetőséget.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Köszönöm, most már 9 is elmúlt, megreggeliznék, egészen rövidtávon. Átnézném még a leveleimet, válaszokkal tarkítanám a Magazin oldalait.
Sokat szeretnék olvasni mások írásaiból, és tervezek egy mesekönyvet, egy novellás kötetet, egy 56’ –környezetéről szóló valós regényt, zenés videókat, és egy (két) verses alkotást megjelentetni. Másokat szeretnék megajándékozni. Tervezem, hogy megálmodom a nyertes lottószámokat. Ja, és meg is játszom időben!

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Hirtelen gondoljak valakire? Saint-Germain, Rika 35, M. Laurens, Kisjankó, Kui János… és sokan mások.

Köszönöm, hogy elolvastál.

Tovább Bujdosó Miklós írásaihoz

2013-10-30
4218
bujdosomiklos - 2013. december 02. 13:21:20

Kedves Gyöngy,
Köszönöm kívánságaid. Grin

Rózsa,
nagyon kedves vagy, örülök. olvastál. Wink

Alfonzina kedves,
köszönöm, igyekszem. Smile

3652
zina - 2013. december 02. 11:57:18

Gratulálok a végzett tevékenységeidhez, sok örömöd legyen még benne!

3933
vadvirag47 - 2013. november 22. 18:36:09

Szeretettel gratulálok interjúdhoz, nem hazudtoltad meg a verseid révén megismert költői önmagad. Értékes, " ember-ember"(tudod? mint a magyar-magyar!) vagy, és ritka, szinte elképesztő humorral, egyben logikával, érzelmekkel egyetembe.
Mindig szívesen olvaslak, mert felderít, és egyben elgondolkoztat...kicsit formálja a bennem mélyen megbúvó "bohócot", ami nagyon jó dolog.
KöszönömSmile V.V.Rózsa

3681
gyongy - 2013. november 13. 20:28:25

Kedves Miklós!

Érdeklődéssel olvasalak és teljes szívvel kívánok Neked sok-sok szépet és jót ebben az életben, sőt! Még ezen túl is!
A vidámságot őrizd meg mindig! Szeretettel: gyöngySmile

4218
bujdosomiklos - 2013. november 11. 11:09:40

Kedves Mami!

Örülök, és magam is várom, mikor lesz időm érni hagyni, és megírni teendőimet. Köszönöm. Smile

Barátsággal;
Miklós

2135
mami - 2013. november 09. 09:55:00

Kedves Miklós!

Örömmel olvastam az interjút ami veled készült. Érdeklődéssel várom a "valós" történelmi korban játszódó regényed, többek között!
Bevallom neked, hogy én az utolsó kérdésnél 'agyaltam" legtöbbet, mert igencsak nagy erőfeszítésembe került, még eldőlt, hogy kiről is olvasnék szívesen. Te ezt nagyon ügyesen oldottad meg!Smile

Szeretettel: Jártó Róza

4218
bujdosomiklos - 2013. november 08. 09:54:16

Kedves Viola, Ilona, Katalin és St.-Germain,
Köszönöm szép szavaitok, és hogy olvastatok.
Már van egy újabb, szép napom. :-)
Legyen Nektek is.
Barátsággal;
Miklós

443
dzsenyami - 2013. november 05. 16:27:28

Kedves Miklós
Azt hiszem jól ráéreztem a lényedre..Szeretem a sokoldalú színes embereket, a világnak ilyenekre van szüksége. Kívánom minden terved váljon valóra..... a lottószámos is...SmileSmile

Üdvözlettel
Cobblah Ilona

277
farkas viola - 2013. november 05. 08:46:59

Kedves Miklós!

Örülök, hogy olvashattam Rólad. Minden elismerésem a Tiéd és a Teremtőé, akin már korán meglátszott a tehetség. Nem volt véletlen az a "sastoll".
Te győzelemre születtél a sportban is, ami emberfeletti munkával jár együtt.

További sikeres munkálkodást, jó erőt és egészséget kívánok szeretettel. Viola In Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.