Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 53. interjú - Leslie Toth
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.
1943 . február 7.-én Bácsalmáson születtem egy kistisztviselői család első gyermekeként. Már mint egészen apró gyermek hallgattam szájtátva, apai nagyapám fantasztikus mesevilágba repítő történeteit. 1949-ben egy hosszan tartó makacs betegség következtében három hónapig egy gyulai szanatóriumban ápoltak. A felnőtt betegtársaim, az orvosok és ápolók segítségével itt ismerkedtem meg a betűk csodálatos világával, az olvasás mindent felülmúló szeretetével, ami azután végig elkisért egész eddigi életem során. Még alig múltam el tizenegy éves, amikor már túljutottam a "János Vitéz" és a "Toldi" olvasásán, magam mögött tudtam több ifjúsági regény ("Timur és csapata", "Távolban egy fehér vitorla")"megemésztését", és egy iskolai szinjátszóköri előadáson a "Csongor és Tünde" elbeszélő költeményben Csongor megszemélyesítését. Ebben az időben történt, hogy szüleim könyvespolcán felfedeztem Tamási Áron "Ábel" trilógiájának három kötetét. Azt hiszem ezeknek a köteteknek az olvasása határozta meg, és mélyítette el bennem végérvényesen a szépirodalom maradéktalan szeretetét.
2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Verseket unokabátyám verseitől inspirálva tizennégy éves koromban kezdtem írni. Ezt tekintem az útkereső korszakom kezdetének, ami talán az 1960-as évek elejéig tartott. Ebben az időszakban a papírkosárnak írtam. Bár néhány barát, ismerős (sokszor felnőtt is) méltatta írásaimat, de ösztönösen éreztem, hogy azok még nem nyilvánosságérett alkotások. A hatvanas évek eleje hozta meg számomra a "beérés" állapotát, amiben rengeteget segített Dr. Cserdi Ferenc kiváló irodalmár patrónusom. Verseim stílusukban, tartalmukban kezdtek letisztulttá vállni, aminek köszönhetően egyre többször jelentek meg a helyi hetilapban. De teljes áttörést számomra ez a korszak sem hozott. Bármelyik nagy irodalmi folyóiratba beküldött versem az akkori "nagyok" vagy szó nélkül figyelmen kívül hagyták, vagy egy rövid üzenet kiséretében tették "lapátra". Néhány próbálkozást követően ez a sikertelenség kedvemet szegte, és mivel nem vagyok az íróasztal fióknak írogató tipusú szerző, az irodalom szeretetéből számomra csak az olvasás maradt.
A 2012-es év, és az internet belépése az életembe nyitotta fel az alkotás bennem újra felbuzduló örömét. Azóta nagyon sok internetes portálon jelennek meg a verseim, és mivel szinte folyamatos pozitív visszajelzéseket kapok olvasóimtól, ösztönző kényszer hajt új és új versek megalkotására.
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Alap beállítottságomnál fogva mindig is az érzelmek és hangulatok embere voltam. Mi az ami visszaadhatná jobban ezen lelkiállapotok örökké változó világát, mint maga a vers?
4. A civil életben mivel foglalkozol?
Koromnál fogva már jócskán gyarapítom a nyugdíjasok népes táborát. Persze ez közel sem jelenti az "édes semmittevés" állapotát. Mivel feleségemmel eggyüttes nyugdíjunk az éhenhalásra is kevés, a mai napig aktívan dolgozunk meglévő kereskedelmi vállalkozásában.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?
A nagy elődök (a teljesség igénye nélkül): Petőfi; Arany; Ady; József Attila; Radnóti; Brecht; Tagore; Jókai; Tamási Áron; Hemingway ...
Külön kiemelem az ókori görög és római költőket.
Az amatőrök között sok kedveltem van, de eltekintenék a felsorolásuktól, mert megsérteni nem szeretném a helyszűke miatt esetleg kimaradókat. Így Lőrinc Miklós (M.Laurens) barátomat, legkedveltebb szerzőtársamat említem csak meg, aki emberileg és versein kersztül is legközelebb áll a szívemhez.
6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem én találok a versre, hanem a vers talál énreám. Egy hangulat, egy szép táj, egy élethelyzet, egy szikraként előpattant gondolat teremti meg bennem azt a rügyet, amely kipattanva lelkemben verssé érlelődik. Alkotói tevékenységem ösztönös. Ritkán szerkesztem át az elkészült írásaimat. Bár ízlésemben, stílusomban a rímes kötött versforma felé hajlok, de nem rendelem szabályok szorító bilincsébe a mondanivalóm. Ritkán számolgatom a sorok szótagszámát, ugyanakkor a vers dallamoságának biztosítása érdekében szigorúan vigyázok a rímelés, a rímképlet betartására.
7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Már rég óta jelen vagyok a POET oldalán. Ott találtam rá, - és kedveltem meg verseit - a már fentebb is említett M.Laurens barátomra. Az Ő egyik versét posztoló írásában találkoztam a magazinra való hivatkozással.
8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Az elmúlt időkben elkalandozva a próza előttem még járatlan útjaira, "nagy fába vágtam a fejszémet". Belekezdtem egy kisregény megírásába. Mivel koromból adódóan nem biztos, hogy lesz elég időm a történet befejezésére, a regény szerkezetének felépítésében rendhagyó megoldást választottam. Tartalmukban egymással összefüggő, mégis önálló novellák alkotják a regény fejezeteit.
9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Kedves rendszeres olvasómról Adorjányi Erzsébetről (Elisabet) szeretnék a következő részben olvasni.

Köszönöm, hogy időt szánva rám elolvastátok ezt az interjút!

Tovább Leslie Toth írásaihoz.
4477
baramara - 2013. december 19. 00:03:42

Kedves Leslie!
Nagyon örülök, hogy kis betekintést adtál pár sorban magadról, életed és a költészet alakulásáról.
Örömmel olvaslak, és várom a további megjelenő műveidet!

Békés, meghitt ünnepeket kívánok: szeretettel Marianna

2135
mami - 2013. december 12. 14:45:01

Rose

277
farkas viola - 2013. december 06. 20:05:21

Kedves Leslie!

Örülök, hogy olvashattam Rólad.
További sok sikert kívánok és örömöt adó alkotásokat, valamint jó egészséget és ÁLDOTT ÜNNEPEKET szeretettel: Viola In Love

4218
bujdosomiklos - 2013. december 05. 12:55:26

Kedves Leslie,

örülök, hogy olvastalak. Kell ez a plusz, verseid mellé, az ismerkedéshez. Legyen szép napod!Smile
Barátsággal;
Miklós

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.