János Ádám: Rosszak

Érdekes könyveket olvasgatok mostanában. U.K. rendkívül gazdag és ravaszul provokatív könyve megmozgatja, felforgatja, feje tetejére állítja elképzeléseimet a korról, amelyről ír. Ezzel kapcsolatban felbukkant bennem egy régi emlék. Most arról mesélek.
1984 plusz-mínusz egy év. Az olasz tengerparton nyaralunk egy kempingben, Riminitől nem messze. Úgy hívják, hogy Verde Luna. Egy fövennyel szegélyezett öböl tartozik hozzá, két oldalról beszorítva a szörnyű sokemeletes beton-szállodák közé. A rekkenő hőségben nem sokat lehet csinálni. Estefelé,mikor már kicsit enyhül a levegő, helybeli halászok szállják meg az öblöt. Hatalmas kerítő hálót vontatnak ki a part felé.
"Anche voi, venite!" bíztatja a strandolókat egy megtermett, széles kedélyű halász. Többen is szívesen beszállunk, a napközbeni tunyulás után jól jön egy kis zrí. Combig begázolunk a vízbe, megmarkoljuk a háló szélét és nekiveselkedve büszkén vesszük ki részünket a dicsőségből. Még valami halsütést is beígértek, esküszöm, nem emlékszem, hogy lett-e belőle valami. Amíg a halászok a kifogott zsákmánnyal foglalatoskodtak, nekünk jól esett ücsörögni szemben a lemenő nappal.
Az egyik halakkal teli vödör mellett feketehajú, pöttöm olasz kisfiú guggol. Olyan három éves lehet. A kis halacskák (szardíniák, vagy ahhoz hasonlók) tátognak, vergődnek, fel-fel dobják magukat. A gyerek egyre csak bámul, tágra nyílt szemmel, leesett állal. Megsejthette, hogy a halak nagy bajban vannak. Ha nagyon okosak akarunk lenni, azt mondhatnánk, hogy az ősi emberi törekvés munkált benne, amely az igazságos rendet keresi a megbolydult világban. Biztosan ő is volt már büntiben ha rosszakodott, és okult is belőle.
A kisfiú végül feddően felemeli a mutatóujját:
"Cattivi!" szól a halakra. Magyarul: rosszak. Vagyis: úgy kell nektek, ti rosszak!
A nyaralás véget ért. Azóta elszaladt egy emberöltő. A könyvszekrényemben van egy külön  polc azoknak az okos könyveknek, amelyek a világ aktuális, és "örökké aktuális" tragédiái mögött keresik az okokat, összefüggéseket. Olvasgatom őket, de végül sokkal okosabb már nem leszek. Auschwitz, Drezda, Katyn, Szent Bertalan éjszakája, Gulag, Ruanda - kösz, én már mindent tudok. A Verde Luna kempingben egyszer régen valaki megmagyarázta nekem.
3933
vadvirag47 - 2014. január 17. 17:01:31

Kedves Janosadam!Jó írás, mélyen emberi. Ha úgy vesszük, hogy aktuális rossz nincs, akkor aktuális jó sem. Persze, a világ csak úgy megy, nem is emberek irányítják, alakítják a történések menetét? Jöjjünk már le a fáról, és használjuk az agyunkat, akkor talán nem lesz több Auschwitz, vagy Gulág, de ehhez még fel kell emelkedni.
Talán kicsit eltértem a tárgytól, de ezeket a gondolatokat ébresztette bennem írásod. Jó lenne, ha másokra is ilyen hatással lenne, hisz a gondolat már előszobája a tettnek.
Szívesen olvastalak V.V.RózsaDisappointed

3234
PeterCz - 2014. január 17. 15:50:26

Kedves Ádám!

Ma nem lépek be, ha nem olvasom el ezt a cikket Smile, mely fényt derít arra, hogy a gyermeki ártatlanságot milyen hamar felülírják a tanult nézetek és érzetek.
Hisz nincsenek rosszak. Csak tévedésben élők, olyanok, akik rossznak gondolnak másokat.
És azokat hibáztatják akkor is, amikor aztán maguk nem cselekednek megfelelően.

Cikked viszont hibátlan, szép, tetszett, megmozgatott!
Üdvözlettel:
Péter

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.