Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 57. interjú: Szabó Kitti
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.

1995. augusztus 24-én születtem. Budapesttől 30 km-re lévő Tahitótfalun élek, de Óbudára járok gimnáziumba, ezért szinte mindennap ingázok a falu és a város között. Ám semmi pénzért nem cserélném le a „vidéki” életet. Szeretek kirándulni, nyáron a kertben napozni, a kutyánkkal játszani, vagy csak kiülni egy jó könyvvel az udvarra és élvezni a csendet. Szeretem magam körül a nyugalmat, de nem vagyok egy sarokban ülős típus. Sokat vagyok a barátommal, barátnőimmel, imádok velük lenni, beszélgetni. De hát beszédes típus vagyok rám, habár eddig még nem mondták, hogy ez idegesítő lenne. Szinte mindig mosolygok, bár nekem is vannak nehéz pillanataim. Az egyik mottóm az: „Mosolyogj, hisz sosem tudhatod ki szeret bele a mosolyodba.”

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Nem olyan régóta, de azóta annál aktívabban. Négy éve, amikor bekerültem a gimnáziumba megismertem a mostani barátomat, nagy szerelem volt. Jött az első csalódás, szakítottunk. Nagyon megviselt és elkezdtem kiírni magamból a bánatot. Segített, egyfajta terápia volt, azóta a kapcsolat is helyreállt, már nem az akkori érzés motivál. Ám egyre többet és többet írok, már nem csak a saját életemből merítve. Azonban annak ellenére, hogy megmutatom írásaimat másoknak, a mai napig inkább magamnak írok. Nagyon sokszor így élem ki az olyan érzéseimet, amelyeket félek kimondani, vagy akár hangosan magamnak se vallanám be.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Ha írásról van szó, akkor a próza, abban jól ki tudom fejezni magam. Olvasni is inkább regényeket olvasok, mint verses köteteket, de a jó versekért rajongok. Ezt is a magyar tanáromnak köszönhetem, hisz nem megtanította, hanem megmutatta, hogyan lehet értékelni egy verset, hogyan lehet élvezni egy jó alkotást, valamint azt is, hogy egy igazán jó versbe mindenki azt érez bele, ami a sajátja, nem pedig azt, amit az elemzők leírnak róla.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Tanuló vagyok, ebben a tanévben fogok érettségizni, úgyhogy ez most eléggé elveszi az időmet az írástól. Készülök a jogász vagy pszichológus pályára.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

Én nagyon mindenevő vagyok könyv szempontjából, szinte mindent elolvasok, így kedvenc íróm sincs, olyan viszont sok van, akit szeretek. Ilyen például Victor Hugo, Móricz Zsigmond, Csáth Géza, Szabó Magda, de a modern írók közül nagyon szeretem Szalai Vivient, meg tud ragadni és le tud kötni az, ahogy ír. Költők közül is inkább az igazi klasszikusokért rajongok: Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, de Varró Dániel humorát és stílusát is szeretem. Amatőrök közül nem kis elfogultsággal egy korombeli ismerős költőt kedvelek különösen. Vele még arról is beszéltünk, hogy én megírok egy történetet novellaként, majd ő versként és így szép lassan összeáll egy kis könyvecske. Merész álmok.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Ezt nehéz leírni, hisz nincsen konkrét terv egy-egy történet előtt. Én általában egy érzésből indulok ki, legyen ez düh, boldogság, csalódás, szerelem és ezek egyikéből alakul ki maga a novella. Sokszor merítek az életemből, például ha szerelmeset írok, egyértelműen a barátomról mintázom a karaktert. De ezek főként a rövidebb történeteimre érvényesek. Ugyanis írok egy - ha lehet nagyképűen így nevezni - könyvet, ami nem ilyen egyik percről a másikra születik. Azelőtt átgondoltam mi, hogy, mikor és kivel fog történni, írtam egy vázlatot és nagyjából aszerint haladok. Persze azt ennél is elismerem, én sosem tudom kizárni az érzéseimet.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Itt megint a magyar tanáromra utalnék vissza, ő ajánlotta nekem ezt az oldalt. Azt tanácsolta mutassam meg magam, hiszen a visszajelzések mindenképp jók, még ha negatív is, mert ha építő a kritika, akkor abból csak tanulni tud az ember. A nem építő negatív véleménnyel meg nehéz mit kezdeni.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Mindenképpen szeretném befejezni azt a könyvet, amit elkezdtem. Eddig már több mint száz oldalnál tartok, nem feltétlenül kiadni szeretném, mert ennyire nem tartom magam jónak, de mindenképp szeretném akár itt megmutatni. Érdekes, tanulságos a történet, tele érzelmekkel és eseményekkel.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Diós Ottíliával szeretnék riportot olvasni.
Köszönöm szépen a kérdéseket, örömmel válaszoltam rájuk.

TOVÁBB SZABÓ KITTI ÍRÁSAIHOZ
2693
doroty - 2014. január 04. 16:27:29

Kedves Kitti
Sikerült meglepned, nagyon kedves vagy, hogy rám gondoltál. Jót mosolyogtam, amikor olvastam hogy "mindenevő vagyok könyv szempontjából". Diákkoromban én is az voltam. Lüktető, érzelemmel teli, jó írásaid vannak. Számomra akkor igazán remek egy írás, ha olvasása közben annyira magával ragad, hogy szinte részesévé válok a történetnek. Te tudsz ilyet...Wink
Szeretettel
Ottilia

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.