Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 64. interjú - Edwin Chat
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!
Edwin vagyok, egy Duna parti városban élek születésem óta.
2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Már gyerekkoromban szerettem írni. Persze nem verset, vagy prózát, csak úgy írni, mindegy, hogy mit. Az iskolában szerettem az irodalmat, és a helyesírásom is nagyon jó volt, ez utóbbi mára már megkopott. Egyszer szerettem volna írni egy sci-fi történetet, kitaláltam a karaktereket, adtam nekik nevet, lerajzoltam őket, még az űrhajót is, de az írás nem készült el, mivel bele se kezdtem. Aztán telt-múlt sok-sok év, és először 2003-ban álltam neki egy hosszabb műnek. Pár oldal megírása után elsüllyesztettem a fiók mélyére, és 2005-ben vettem újra elő. Ekkor már addig nem tettem le, míg el nem készült. Ez volt „A BETÉTKÖNYV” című írásom. Az első mű, innentől számítom amatőr írói munkásságomat. Utána már folyamatosan írtam hosszabb-rövidebb történeteket, a mai napig, és remélem még nagyon sokáig.
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Mindenképpen a próza. 2010 előtt pár évvel tag voltam egy irodalmi oldalon. Oda néha küldtem be vers kategóriába dalszövegeket, melyek még tini koromból maradtak rám. Néhány tag javasolta, hogy a verset ne erőltessem, inkább a prózát, az jobban megy. Hallgattam rájuk, és nem bántam meg. Ma már több mint hatvan írásom van, hogy melyik milyen, azt nem az én dolgom eldönteni. Évente átlag nyolc-tíz írás kerül ki a kezeim közül.
4. A civil életben mivel foglalkozol?
Sajnos nem azzal, amivel szeretnék. Itt helyben, ahol lakom, lakatos vagyok egy Zrt.-nél. Ipari automatizálással foglalkozunk.
5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?
Na, most szégyellhetem magam. Keveset olvasok, de mentségemre legyen mondva, hogy helyette inkább írok. Pedig szeretek olvasni is, de az írás iránt érzett szerelem erősebb. Külföldi írók közül csakis Stephen King jöhet szóba, tőle loptam az Edwin nevet. A magyarok között nincs kedvenc íróm, de kedvenc könyvek igen. A költők között sincs olyan, akiért rajongok, de a mai napig imádom Arany János Toldiját. Az amatőr irodalomban nagyon tetszenek Sheldon prózái, Kuzma Julianna, Kurucz Krisztina, és Libricz Maja versei, prózái, Lengyel Jolán, és lánya, Rubin versei.
6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Általában a konyhában ülve, dohányzás közben ugrik be mindig egy sztori. Hogy honnan, fogalmam nincs. Leülök a géphez, és írok. A történet részletei menet közben alakulnak ki. Abszolút amatőr módon írok. Nincs terv, vázlat, csak írom, ami épp abban a pillanatban eszembe jut. Így azt sem tudom, egy-két sorral lejjebb mi fog történni. De volt olyan is, hogy ránéztem egy tárgyra, és arról jutott eszembe egy történet. Néha elég egy jó pillanat, jó helyen, és már meg is van a teljes sztori, amit „csak” meg kell írni. A kész művön soha nem változtatok később. Úgy marad, amilyenre sikerült. Egyszer tettem kivételt, két rövid írásommal.
7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Mint fentebb említettem, tag voltam egy irodalmi oldalon. Ott ismerkedtem meg Sheldonnal, és Lengyel Jolánnal, aki sajnos már nincs köztünk. Ez az oldal már megszűnőben volt, akkor csalt át Sheldon a HM-re.
8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Titok. Terv az van millió, de nem merem elmondani, mert ha mégsem válnak valóra, akkor megköveznek hazugságért. Hála Istennek, folyamatosan jönnek az ötletek az írás terén, aminek nagyon örülök, úgyhogy van mit a tejbe aprítanom.
9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
A legnehezebb kérdés. Szerencsére van pár ember, akit nagyra tartok írói, költői munkásságáért. Nehéz a választás, napokig gondolkoztam. Végül egy olyan személyt választottam, aki versben, és prózaírásban is nagyon jó. Akinek egyszerűek a sorai, mégis csodálatosak, és tele vannak érzelmekkel. A következő riportban Kuzma Juliannáról szeretnék olvasni.
Minden elismerésem a riporternőnek. Neked, kedves Cunami (Gabi), amiért ilyen becsülettel, szorgalommal végzed a munkád. Már hatvan felett van a riportok száma. Én nem bírtam volna ennyi ideig.

2135
mami - 2014. március 20. 13:12:23

Kedves Edwin!

Örömmel olvastam a bemutatkozásod. Körül-belül nekem is ez volt a sorsom, hogy mindent kellett tennem, épp az írásra nem volt sosem időm. Pedig Te is egy nagyon ígéretes fiatalember vagy. A lényeg, hogy jó volt itt járni. Remélem, hogy lesz olyan HM-es találkozó amelyen összefutunk.
További sikeres ötleteket és kitartást.

Szeretettel: Jártó Róza

277
farkas viola - 2014. március 06. 00:58:14

Kedves Edwin!

Örülök, hogy olvashattam Rólad és egy kicsit többet tudtam meg körülményeidről. Örülök, hogy változatlanul írsz, de innen nagyon eltűntél. Biztos megvan az okod. Az is igaz, hogy senki nem szeret sokáig lenni egy helyben.

Kívánok örömteljes alkotásokat és boldog életet, hozzá jó egészséget szeretettel: Viola In Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.