Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 68. interjú Kroll Imréné Marika /simamama/
1.Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Köszönöm a lehetőséget a Holnap Magazinnak és főként Simon Erzsinek, hogy rám gondolt.
Mit is mondhatnék magamról, általában azt szeretjük, hogy mások jellemezzenek bennünket, de azért megpróbálkozom ezzel a feladattal. Alapjába véve optimista embernek tartom magam, szeretem a dolgokat a pozitív oldalukról megközelíteni és a problémákat nem a szőnyeg alá söpörni, hanem megoldani, vagy legalábbis megpróbálni.
Kroll Imréné Marika / simamama/ vagyok, újabban írásaimat leánykori nevemből eredően Mary T. Csajághy néven publikálom, így, még inkább sajátomnak érzem őket. Balatonvilágoson a gyönyörű Balaton mellett élek, férjemmel, immár kettecskén. Három gyermekünk, két fiunk és a lányunk már „kirepült” a családi fészekből. Két lány unokával ajándékozott meg a sors, nagyobb lány unokánk éppen érettségi előtt áll, a kicsi pedig alig múlt egy éves, így mostanában megint babázhatunk kedvünkre.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Konkrétan írással négy-öt éve foglalkozom, addig csak a fejemben fogalmazódtak meg a gondolatok, úgy látszik most jött el az ideje, hogy papírra is kerüljenek. Gyerekként nagyon sok érdekes történetet meséltek a nagyszüleim, amelyek mély hatást gyakoroltak rám felnőtté válásom során is. Mindig szerettem a könyveket, gyakran azonosultam a szereplőkkel és a történésekkel. Aztán mikor az első unokám megszületett, én lettem az esti mesélő, kitalált, izgalmas történetek követték egymást nap-mint nap, amelyeket szerfelett kedvelt a kicsi gyermek. A civil életemben inkább jelentéseket, beszámolókat, munkaterveket írtam, a regények helyett. A munkahelyemről a nyugdíjazásomat megelőzően prémium éveimet töltöttem, amikor is már rengeteg szabadidőm keletkezett, így megérett az idő gondolataimat papírra vetnem. Természetesen az első írásaim mesék lettek, majd miután kicsi unoka is megszületett, mondókák, versikék következtek. Tavaly jelent meg első mesekönyvem, Sima meséi Bodri a tekergő címmel, majd hamarosan követte a Sima tréfás mondókái c. mondókás könyv. Nagyon jó érzés volt először a kezembe tartani a „műveimet”

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Úgy érzem, a prózában jobban tudom közvetíteni gondolataimat az olvasók felé. A Holnap Magazinnak köszönhetem, hogy a mese után a novellák írásának élményével is megismerkedhettem. Első novellám a tollforgató pályázatra készült és miután kedves alkotótársaimtól bíztató szavakat kaptam, bátrabban léptem e irodalmi ösvényre. A verselés nekem inkább játékos tollforgatás, vannak olyan események, amelyek kapcsán a vers buggyan ki belőlem, több-kevesebb sikerrel, valójában e téren még úttörő vagyok.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Már valódi nyugdíjas vagyok papíron, de nem érek rá ezen gondolkodni. Valaha a munkám során emberekkel foglalkoztam, hosszú évekig munkaügyi szakemberként, de manapság már nem hiányzik annyira a napi nyüzsgés. Most már másként találom meg a napjaim értelmét és én döntöm el, mi fér bele és mi nem. Az írás örömöt okoz és még nagyobb az örömöm, amikor másoknak is kellemes, érdekes olvasmányt sikerül „varázsolnom”. Néha még terápiaként is szolgál az írás, kiírhatom magamból az örömöt és a bánatot is. Nagyon fontos számomra a családom, ezért ha „megrendelnek”, nagymamaként is teszem a dolgom. Egy kis nyugdíj kiegészítés gyanánt, kiadó apartmanokat üzemeltetünk a férjemmel, így hát valójában tartalmasan telnek a „nyugdíjas” éveim.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Minden írást szeretek, amely megragadja a figyelmem, legyen vers, vagy próza. Természetesen vannak kedvenceim, a teljesség igénye nélkül, Petőfi Sándor, József Attila verseit nagyon szeretem, s gyakran előveszem. Moldova György, Arany János, Emile Zola, Popper Péter műve, vagy éppen Agatha Christie izgalmas krimije kapcsol ki. A Holnap Magazin kortárs alkotóinak írásait nagy érdeklődéssel olvasom, nem mindig írok kommentet, de ez nem azt jelenti, hogy nem tetszik, vagy nincs véleményem, inkább csak az idő szűkössége az akadály.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Mint minden írással foglalkozó szerzőnek, nekem is kell ihlet, vagy olyan történés, amely írásra késztet. Először magamban, gondolataimban jelenítem meg a mondandómat, majd amikor kialakul bennem a történet vonala, papírra vetem gondolataimat. Többször átolvasom, módosítom, finomítom, mielőtt mással megosztanám, majd ha már úgy érzem, hogy tükrözi a mondanivalóm, közzé teszem. Sokat jelent számomra a visszajelzés, vagy megerősít, hogy jó úton haladok, vagy még dolgoznom kell a témán annak érdekében, hogy az olvasóból is azokat az érzéseket váltsa ki, amelyeket én közvetíteni szeretnék.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Pályázati lehetőséget kerestem a neten és ennek kapcsán került látóterembe a Holnap Magazin weboldala. Hálás vagyok a sorsnak, amiért utamba sodorta a Magazint. Azóta számtalan ismerősöm figyelmét hívtam fel e lehetőségre.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Természetesen a mesék és a novellák folytatódnak, néha a verselés is előtérbe kerül, azonban most egy nagyobb fába vágtam a „fejszém”, készül egy életregény, amely jelenleg nagy izgalommal tölt el. Egy nagycsalád hetedig gyermekeként született főhős izgalmas, kalandos életútját készülök megírni, illetve már összeállt bennem a történet magva és elkezdtem papírra vetni.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Bank József /bankjoci/ szerzőtársam bemutatkozását szeretném olvasni a Sétapálca következő részében.
Kedves Gabika, köszönöm a lehetőséget és munkádhoz további sikereket kívánok. Szeretettel: Marika

4384
simamama - 2014. május 19. 20:12:09

Kedves Róza!

Nagyon jól esett, hogy szakítottál rám időt, én is elolvastam a bemutatkozásodat. Nem véletlen, hogy hasonló mentalitású emberek megtalálják egymást. Én is sokat tanulok írásaidból, szívesen időzök nálad. Minden szerzőtárs írását nincs időm elolvasni, de esténként azért próbálok néhányat megismerni. Szívből örülök neked!

Szeretettel:

Marika

2135
mami - 2014. május 19. 08:07:26

Kedves Simamama!

Örömmel jártam nálad. Egy kicsit megismertelek a bemutatkozásod által. Sajnálatosan én is sokszor csak olyan "villám"-látogatásokat teszek az oldalon. Sokszor csak kapkodva a fejem a jobbnál-jobb alkotások olvasása közben. Vannak versek, írások amik egyenesen elbűvölnek annak ellenére, hogy semminemű tudományos cifrangot nem figyelve íródtak és vannak olyanok amelyek szépek ugyan és megfelelnek minden szabálynak, képtelen vagyok újraolvasni.
Mint kezdő író, (hisz mindössze 5 éve írogatok) még most is falom az itt a HM oldalán megismert alkotásokat. Köztük a tieidet is. Nagyon jó, hogy megismertelek egy kicsit jobban a bemutatkozó interjúból.

Szeretettel: Jártó Róza

4384
simamama - 2014. május 06. 19:41:22

Évikém!

Örülök, hogy nálam jártál és egy kicsit többet tudhatunk egymásról. A többit, szeretném az írásaimon keresztül elmondani. Különösen boldog vagyok akkor, amikor a tündéri kicsi gyerekek élvezettel hallgatják a mondókáimat, hiszen kimondottan nekik készült. Remélem még nekem is lesz lehetőségem nagyon sok versed olvasásában gyönyörködnöm.
Ölellek:

Marika

2135
mami - 2014. május 04. 21:00:53

Aranyos Marikám!

Olvastalak és hamarosan hozzá is szólok, de most mennem kell!

Ölellek: /mami/

3392
lambrozett - 2014. május 03. 13:44:12

Drága Marikám!
Nagy-nagy örömmel olvastam itt Rólad és köszönöm szépen ezt a piciny "kitárulkozást"...mindőnk nevében. Smile Könyvecskéd sikeres az egyetlen unokám körében, én pedig szívesen merülök alá írásaid vizében. Ölellek szeretettel. Éva

4384
simamama - 2014. május 01. 21:38:09

Kedves Viola!
Megtisztel látogatásod és kedves szavaid.Szívesen olvasom én is írásaid, színes sokrétű személyiségről tanúskodnak. Sokat tanulok tőled is, hiszen én még kezdő" író" vagyok és rám fér a profik "tanítása", de igyekszem megszívlelni a megerősítést, vagy akár a kritikákat is. Én is örülök, hogy ismerhetlek.
Szeretettel:

Marika

4384
simamama - 2014. május 01. 21:27:12

Kedves Erzsikém!
Még egyszer köszönöm, hogy rám gondoltál. Biztos vagyok abban, még van bennünk "kurázsi" és megoszthatjuk gondolatainkat.

Szeretettel:

Marika

277
farkas viola - 2014. április 30. 19:39:59

Kedves Marika!
Örülök, hogy megismerhettelek közelebbről. Annak is örülök, hogy kiegyensúlyozott boldog családban élsz, dolgozol.
Gratulálok az első mesekönyvedhez és az új regényed szorgoskodásán is.
Jó egészséget és örömteli alkotásokat kívánok szeretettel: Viola RoseHeartRose

4622
Simon Erzsi - 2014. április 30. 18:30:24

kedves Marika!
Örülök, hogy itt vagy mellettem a sorban, s remélem, még sok szép történetet, verset, lesz lehetőségünk papírra vetni.
Szeretettel üdvözöllek, és sok szép gondolatot kívánok Neked.
Erzsi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.