Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 69. interjú - Bank József
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!
Megtisztelő, hogy új tagként ilyen gyorsan bemutatkozhatok a Sétapálca rovatban. Köszönöm ezt „simamamának”, akinek rám esett a választása. Bank József /bankjoci/ vagyok, élem a nyugdíjasok időhiányos életét. Elég sok elfoglaltsággal telnek napjaim, igyekszem sok mindenre időt szakítani. Még aktívan sportolok/foci, teke/, horgászom, gitározom. Imádok főzni, kirándulni, zenét hallgatni. A legkedvesebb elfoglaltságom az 5 éves fiú unokámmal eltöltött idő, boldog nagypapaként.
2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Írással kb. 5 éve foglalkozom. Először volt egy blogom, ahová mindenféléket írtam, de mivel a fenntartó megszűntette a lehetőséget, így abbamaradt ez a próbálkozás. Az igazi ok, amiért elkezdtem komolyabban foglalkozni az írással az volt, hogy 2 éve szerettem volna az unokámnak olyan mesekönyvet venni, amely az én elképzeléseimnek is megfelelt volna. A hagyományos mesekönyveken kívül nem nagyon találtam nekem is tetsző választékot. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha megpróbálnék én írni meséket. Visszaemlékeztem arra, hogy gyerekeimnek mindig az tetszett a legjobban, hogyha én találtam ki történeteket, aztán azokat jól kibeszélgettük. Így születtek meg egyoldalas meséim, amelyeket Bence unokámnak írtam. Ezek állatmesék, amelyek folytatásos történetek, szereplőik életén keresztül ismerhető meg az a világ, amelyben élnek. Itt a Holnap Magazinban is olvashatók az „Élet a mezőn” ciklus 22 meséje. Készen vagyok már az „Élet a hegyen” ciklus újabb 22 meséjével. Ismerősök, barátok unokáival teszteltük a meséket, sok biztatást kaptam a folytatásra.
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
A próza áll hozzám közelebb, bár néha próbálgatok gyermekverseket is írni. Azt hiszem, hogy maradok a meséknél, talán bele lehet néha szőni majd egy-két versikét is.
4. A civil életben mivel foglalkozol?
Nyugdíjas vagyok, ez azt jelenti, hogy mindennel foglalkozom. Egyedül élek, de nem vagyok magányos, megtalálom a nekem való hasznos elfoglaltságot. Élvezem az életet!

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?
Mindenevő vagyok, Petőfi, Arany, József Attila a kedvenc költőm. Mindmáig szeretem a Verne regényeket, Zolát, imádom Shakespeare-t, Zelk Zoltánt, de Moldovát is kedvelem. Örök kedvencek a Rejtő regények, de szeretem az útleírásokat, életrajzi regényeket is. Gyakran forgatom Fekete István írásait. Az amatőrök közül mostanában legtöbbet Tóth Károly „Bolyongtam a nagyvilágban” c. verseskötetét
olvasgatom, de kedvenc olvasmányom Bekes József „Hála” című színműve is. Szívesen olvasgatom a Holnap Magazinban megjelent írásokat is.
6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Nem is gondoltam volna, hogy egy egyoldalas mesét megírni milyen nehéz. Rengeteget kell utána olvasni a mesékben szereplő állatokról, növényekről, mert a gyerekeket nem lehet félrevezetni, azonnal visszakérdeznek. Minden mesében igyekszem egy-két új fogalommal is megismertetni őket, ezek kitalálása sem egyszerű feladat. Csak érdekességként mondom el, hogy az egyik nagymama az én mesémből tudta meg, hogy a galagonyabokor tüskés.
7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Knollné Marika, „simamama” hívta fel rá a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki.
8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Azt gondolom, maradok a meséknél. Nagyon megszerettem kis állatszereplőimet, nekik próbálok továbbra is olyan történeteket kitalálni, ami a gyerekeknek is teszik.
9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Van nekem egy jó barátom, nagyon kedvelem az írásait, humoros történeteit. Most kapacitálom arra, hogy küldje be a Holnap Magazinhoz ezeket. Major Tibornak hívják. Remélem, hogy mire a bemutatkozásom megjelenik, már ő is regisztrált tag lesz. Ha nem, akkor a legfrissebb tag bemutatkozását szeretném.
277
farkas viola - 2014. május 21. 04:43:03

Kedves József!
Szeretettel köszöntelek Magazinunkban és örülök, hogy olvashattam rólad. Gratulálok a mesék írásához és kívánom, hogy örömteli alkotások szülessenek, amely másoknak is sok örömöt fog okozni. Sajnos, még nem találkoztam műveiddel, de ha több időm lesz, figyelek rá.
Az az igazság, hogy rengeteg az új tag, a régiek meg egyre fáradtabbak és szép lassan lemaradnak, de ki is maradnak.
Sok erőt és jó egészséget kívánok szeretettel: Viola In Love

4384
simamama - 2014. május 19. 20:20:58

Kedves Józsi!

Örülök, hogy olvashatom bemutatkozásodat, igaz mi már régóta ismerjük egymást, de más egy munkakapcsolat, mint egy alkotói bemutatkozás. Remélem hamarosan sikerül kiadót találnod mesekönyvednek, nagyon különleges látásmódú, meséket írtál, biztosan a gyermekek is élvezik a természet tanítását. Azért is örülök én is a Magazinnak, mert itt sokat tanulhatunk egymás írásából és visszacsatolást is kapunk, amely vagy megerősít, vagy orientál bennünket. Jó alkotást kívánok neked a jövőben is.

Szeretettel:

Marika

2135
mami - 2014. május 19. 08:20:56

Kedves "bankjoci"!

Mint több unokás és több dédunokás mami, én is rajongok a mesékért. A tieid különösen tetszenek, igaz még csak kettőt olvastam. Örülök neki, hogy nem vagyok egyedül avval, hogy nyugdíjas éveimet kitöltve írogatok, én is 5. éve.
Kívánom, hogy az oldalon találd meg az örömöd, úgy az alkotásaid megosztásában, mint az alkotó-társak írásainak megismerésében.

Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.