Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 70. interjú - Major Tibor
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!
Részemről a szerencse kedves Gabriella. Major Tibor, 66 éves nyugdíjas vagyok. Feleségemmel élek Nagybajomban. Két gyermekem, három unokám van.
2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Mindig szerettem hallgatni, amikor idősebb emberek beszéltek elmúlt időkről, háborúról, békéről, szomorú, vagy vidám esetekről, amikor bár szegényebb, mégis elégedettebb volt a világ. Számomra ez volt a MESE, ami szebbé tette napjaimat. Régóta készültem, hogy leírok pár tucatot derűs történetekből, régi viccekből, amik talán másokat is gyönyörködtetnek. Lányom kérésére írtam két versfélét a 2012-es csökölyi eperfesztiválra, ami elég jól sikerült, ez szülte az elhatározást, hogy nekilátok történeteim megírásának. 2013 legelején, amikor 91 éves Édesanyámra felügyeltem, sok szabadidőm volt, így egy hét alatt megírtam 14-et. Mivel az esetek, vagy a mesélők mind Nagybajomhoz köthetők, kézenfekvő volt, hogy a Bajom humora gyűjtőnevet adtam nekik. A többit apránként írogattam, mert gyakran pontosítani kell az információkat, meg kell keresnem a mesélőket, mert írni csak igazat akarok.
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Fogyasztóként mostanában inkább verseket olvasgatok, vagy rövidebb elbeszéléseket, régebben a prózát inkább. Amíg érdemes volt, szívesen olvastam újságot is.
4. A civil életben mivel foglalkozol?
A kényelmes nyugdíjasok életét élem, szükség szerint végzem a ház körüli férfimunkát, néha horgászom, lányom tűzifáját fűrészelem, vágom, Szomszédoknak, jó barátoknak segítek kisebb szerelő, javító munkáikban. Aktív koromban 19 évig lakatos szakmámban dolgoztam, utána pedig kézbesítő voltam a nagybajomi postán nyugdíjazásomig.
5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?
A Bajom Tv megszületésétől, 2007-től kezdve elmondtam (és meg is tanultam) több mint száz verset, többnyire XIX.- XX. századi magyar klasszikusoktól, de Catullust, Burns-t, Fáy Andrást, Varró Dánielt is a magam amatőr módján. Ugyanitt vagy 15 Fekete István elbeszélést is felolvastam. Volt szerencsém Bank József barátom kedves állatmeséiből hármat felolvasni nagybajomi iskolásoknak, amit szintén lejátszott a Bajom Tv. A 60-as, 70-es évek divatos könyvsorozatainak sok klasszikusát olvastam, de természetesen több Vernét, Rejtőt, Mórát, Mikszáthot is. Szeretem Moldovát a humora miatt, de a „Negyven prédikátor” című könyve is remek. Mostanában keveset olvasok, így Bank Józsefen kívül nem ismerek amatőr tehetséget.
6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Mivel írásaim terjedelme 6 sor és ¾ oldal között van, számuk nem éri el a 30-at, nem tudok sok mindent mondani a születésükről. A történeteim az életből valók, megírásukat már vagy tíz éve terveztem. Szeretném, ha olvasóim hitelesnek tartanák e történeteket, ezért alaposnak kell lennem.
7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
A Holnap Magazin talált rám Bank József Barátom szíves ajánlására. Köszönöm Józsi! (Hiába, manapság sok baj van a bankokkal (Bankokkal?) )
8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Fejben dolgozom egyelőre néhány történeten. Azt gondolom, nincs már sok puskaporom, kényszeredetten pedig aligha érdemes írni Előre láthatólag még vagy tíz esetet tudok leírni, a tempót majd az élet diktálja. Ha érdekel Benneteket a két eperfesztiválos versem, (esetleg két eszperentém) jelezzétek, akkor azt is elküldöm.
9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
Mivel magazinotokról csak Bank Józsi révén értesültem, nem ismerem, így Rátok bízom. Egészséget, sikert és sok jó írást kívánok Nektek tisztelettel:

Nagybajom, 2014. május 22.
277
farkas viola - 2014. június 22. 16:35:14

Kedves Major Tibor!
Örülök, hogy megismerhettem ismét egy új fiatal Társat. Téged is csak biztatni tudlak az írásra.
Érezd Magad jól nálunk. Sok lelkesedést és jó egészséget kívánok szeretettel: Viola In Love

2135
mami - 2014. június 01. 10:57:10

Kedves Major Tibor!

De jó neked, Te már ingyé' utazol! Nekem még 7 hónap hiányzik ehhez! Örülök, hogy itt vagy közöttünk. Időhiány miatt csak keveset tudok itt lenni, több havi csúszással, szép sorban, de a Te írásaidat is elolvasom. Sok sikert és érezd jól magad köztünk!

Szeretettel: Jártó Róza

4780
bankjoci - 2014. május 28. 20:25:04

Tiborom!
Én úgy gondolom, hogy még van elég puskaporod, történeted is elég, ezért csak rajta, írásra fel, ajándékozz meg bennünket minél több bajomi történettel.
Régi barátsággal:
bankjoci

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.