Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 71. interjú - Tóth János (Janus)
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

A nevem Tóth János, alias „Janus”. Mezőcsáton élek feleségemmel és 3 kislányommal. A Holdra szállás évében születtem annak is a vége felé. Szeretem a természetet, a jó zenét és azt, hogyha viszont szeretnek.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Lassan 30 éve kezdődött ez az „irodalmi betegségem”,1986-ban születtek az első rímes soraim, de a versnek mondható írásaim 2004 körül kezdtek összeállni. Azt hiszem genetikailag örököltem a” versírókámat”, édesapám és nagyapám szintén írtak verseket. Szóval, az örökségemet ápolom ilyen hosszútávon, de nem szabad akaratomból, azt hiszem ez a kötelességem. Többször próbáltam letenni a tollat, de valahogy hozzám nőtt, nem megy nélküle.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Természetesen a vers, de inkább úgy fogalmaznék, hogy versben élek és ő bennem.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Civil szakmám autószerelő, annak is a magasan képzett szakmunkás foka. De 3 éve meguntam a minimálbéres jutalmazást és 25 év után letettem a franciakulcsot, és fegyvert ragadtam, Fegyveres Biztonsági Őr lettem.
Egyébiránt nagy érdeklődéssel vagyok a harcművészetek iránt is annyira, hogy 3.Danos Ju Jitsu mesternek mondhatom magam. Eme hóbortomat 1988-ban kezdem el és a mai napig tart. Közel két éve egy barátommal létre hoztunk egy MMA küzdősport klubbot, ahol teljesen ingyen tanítunk sok esetben hátrányos helyzetű fiatalt a harcművészet titkaira. Ezt a tevékenységet az idén próbáljuk sportegyesület szintjére emelni, hogy minél töb mozgáshiányos embert sportossá tehessünk.
A klub legfiatalabb tagja egy 6 éves kis srác, a legidősebb, ha jól tudom jó magam vagyok, ha jól számolom 44 évesen.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Kedvenc költőm Petőfi Sándor, írók közül Lőrincz L. László az, aki le tudott láncolni a hosszabb művek mellé. Az „amatőrök” közül régi barátom Koma, Komáromi János verseit olvasgatom nagy szeretettel és gyakran kezembe veszem még néhai Videcz Ferenc költő, író, vadász barátom köteteit is.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

A verseim maguktól születnek, nem tudom hogyan. Egyszer csak eszembe jut egy gondolat, kigurul belőlem és verssé áll össze. Persze néha rá kell csapni a fenekére, hogy felsírjon és kicsit meg is kell mosni itt-ott a zsenge testét, hogy nézzen ki valahogy.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Már nem emlékszem, egyszer csak azt vettem észre, hogy publikálok a Holnap Magazin oldalán.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

A közeljövőben szeretném kiadni az utolsó, 7. önálló verseskötetemet. Jelenleg ezen fáradozom, hogy megvalósuljon ez a projekt. Nem a vershiány, hanem a pénz távolmaradása próbálja bojkottálni a dolgot, de valahogyan megoldom, remélhetőleg.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Őszinte leszek, nem ismerek sok tagot, akiket az írásaik alapján kicsit, azoknak a neve már szerepel a listán.
Így rád bízom, hogy ki legyen a következő „áldozat”. :)

Köszönöm a lehetőséget!
3392
lambrozett - 2014. szeptember 08. 19:18:25

Igen, mi is így küldjük be. Smile Valóban...olykor nekem is meg kell magam erőltetnem, hogy ne "csak" olvassak, hanem szóljak is. De (szerintem) az érdeklődőket becsben kell tartani. Bár...lehet, hogy ez egy nagyon elvont gondolkodás részemről, mert én még mindig megtisztelőnek érzem, ha valaki felém néz. Wink Üdv. Éva

3441
janus - 2014. augusztus 09. 19:39:40

Sziasztok!

Gondoltam "böffentek" egy köszönömöt.
Ritkán jelentkezem be, mert itt a vers beküldése mail útján történik, nem úgy, mint más oldalakon. De egyébként sem vagyok egy társasági lény, ez van.
Szóval, köszönöm, hogy itt voltatok és elnézést, hogy ilyen későn reagálok.

Üdv.

Janus

3392
lambrozett - 2014. augusztus 03. 10:54:54

Megmondom őszintén: nekem minimum nagyon fura, hogy lassan két hónap alatt annyira sem méltatja az olvasóit valaki, hogy böffentsen egy köszönömöt. Smile Sad

3392
lambrozett - 2014. július 05. 01:11:28

Jó itt látni Téged, János. Smile Szívesen és érdeklődéssel olvastam kissé kurta válaszaidat, dehát...nem lehet mindig minden téren bőbeszédűnek lenni. Megelégszem a verseidben lévő csodás és felemelő tartalmakkal és most ezzel a piciny "háttérrel" is. Jó egészséget, békés napokat és sok-sok szeretetet kívánok Neked és kedves családodnak. Éva

277
farkas viola - 2014. június 22. 16:28:14

Kedves Janus!
Örülök, hogy megismerhettelek. Emlékszem a nevedre, egy mostani versedhez írtam pár sort.
Kívánom, hogy sikerüljön a 7. könyved kiadása és azt is, hogy érezd Magad jól nálunk.
Szeretettel: Viola In Love

2135
mami - 2014. június 16. 17:09:43

Kedves János!

Ez a sétapálca, így a 72. interjú felé haladva akár Életek, Sorsok, Emberek címet is kaphatta volna. Érdekes volt olvasnom szinte mindegyiket. A Tiedet is. Mennyi ember, mennyi élet. Egy dolog ami össze köt bennünket a versek, a prózák szeretete, az irodalom szeretete. És az a momentum, hogy szenvedélyünk az írás. Kedves János! Örülök, hogy megismertelek.

Szeretetel: Jártó Róza /mami/

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.