Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 75. Interjú - Jóni Barna
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Nevem: Jóni Barna. 1961. június elején születtem Kisvárdán. Gyermekkoromat nagy szeretetben töltöttem testvéreimmel, szüleimmel egy kis nyírségi faluban, Nyírmadán. Középiskolát Mátészalkán végeztem, gépészetit. Egészen irodalom közeli volt, annyi bizonyos.  Kis hódmezővásárhelyi kitérő után 1981 óta Vácott élek, dolgozom. Itt alapítottam családot is, három lányom és egy fiam van. Világéletemben mindig szerettem olvasni, még iskolába sem jártam, de már Benedek Elek meséit faltam. Az olvasás szeretete azóta is megmaradt, bár már közel sem akkora szenvedéllyel teszem.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Írni, három éve kezdtem. Valami megmagyarázhatatlan kényszert éreztem, hogy kell… Talán egy haiku volt az oka, amit olvastam, és azt sem tudtam eszik-e vagy isszák... Az első próbálkozásom is efféle volt a versírás rejtelmeiben elveszve. Azóta szívom magamba az információt a költészetről, mint a szivacs, és riogatom az agymenéseimmel a portálok olvasóit. Nagy meglepetésemre, ezek még tetszenek is sokaknak…
Hobbim a kertészet, horgászat, állatok (cica, kutyusok). Kertészkedés közben rengeteg időm van gondolkodni, és remek kikapcsolódás is egyben.
Röviden ennyi az első két kérdésre a válaszom.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

A versek inkább, mert ma már nincs annyi időm, hogy hosszabb lélegzetű írásokat el merjek kezdeni olvasni (régebben, ha egy regényt a kezembe vettem, addig megállt az idő, míg el nem olvastam).

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Az építőiparban dolgozom, cementgyártással foglalkozom.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Számomra A KÖLTŐ: József Attila. De szeretem még Radnótit, Pilinszkyt, Dsida Jenőt, Adyt, Tóth Árpádot, Jeszenyint… sorolhatnám még. Az "amatőrök" között nagyon kedvelem és szeretem Fövényi Sándort, bár Ő már szerintem nem amatőr. Lelkes Miklóst is kiváló írónak - költőnek tartom.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Nem sokat töprengek egy témán, csak úgy jön és megszületik percek alatt. Persze később csiszolgatom, javítgatom a nem tetsző részeket. Az ókori mitológiai témák, legendák szintén kedvesek. Van pár versem, átgondolásom.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

A Holnap Magazint valaki ajánlotta, már nem emlékszem ki.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Hogy mit szeretnék? Igazából egy jó verset írni csak, minden formájában és fajtájában a versírásnak. Nem hajszolom a népszerűséget, sem az ismertséget. Ha jó amit írok, előbb - utóbb figyelemre talál. Ha nem, akkor marad a saját kedvtelésemre és még néhány ember örömére.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Nem tudom pontosan kik még tagok, de Zelenka Brigittáról szívesen olvasnék.
4930
barnaby - 2015. február 27. 21:49:15

Nagyon köszönöm, kedves Ica, hogy elolvastad.Örülök biztató szavaidnak és jókívánságaidat is nagyon köszönöm. Szeretettel üdvözöllek, hasonló jókat kívánva neked is.
Üdvözlettel:BarnaSmileRose

3649
Oroszlan08 - 2015. február 25. 17:19:05

Kedves Barna!
Szeretettel olvastam az interjúban leírt válaszaidat. Azt mondhatom én is nem lehet semmit hajszolni, a sikereket sem, eljön az magától is, ha továbbra is ilyen remek verseket írsz. Kívánom, hogy elérd mindazt amit szeretnél, ehhez kívánok kitartást. (mert ez kell.)
Szeretettel: Ica

4930
barnaby - 2015. február 25. 17:05:16

Szia Kedves Viola.Köszönöm, hogy benéztél ide, örülök ennek.No lám, kicsi a világ, ott születtem Kisvárdában,tudom hol van Aranyosapáti, voltak onnan osztálytársaim középisk.Örülök, ha tetszenek verseim, én is csak öt-hat éve írogatok, firkálgatok...Üdvözöllek, hasonló jókat kívánva neked is szeretettel:BarnaSmileRose

277
farkas viola - 2015. február 25. 16:43:58

Kedves Barnaby!
Már írtam egy hosszú hozzászólást pont akkor, amikor szerverhiba volt és sok minden eltűnt.
Megismételni nem tudom, de örvendeztem, hogy "földik" vagyunk. Én ugyanis Kisvárda melletti kis falúban születtem: most Aranyosapáti, de régen Révaranyos volt, előtte meg Kopócsapáti.
Így mentem át Zelenka Brigittához, de az is elveszett.
Tetszenek az írásaid, a Korongon is. Én sem írok régen, csak 12 éve.
További sok sikert kívánok: Viola In Love

4930
barnaby - 2015. január 10. 18:17:30

Nagyon köszönöm mami a kedves és bölcs szavaidat.Örülök mindig a látogatásodnak írásaimnál.Szeretettel üdvözöllek:BSmile

2135
mami - 2014. december 08. 07:31:47

Kedves Jóni Barna!

Rövid, de lényegi tartalmú interjú-válaszodat érdeklődéssel olvastam. Habár én inkább "novellista" vagyok, örömmel és csodálattal olvasom a verseket. Írod magadról, hogy nem hajszolód a népszerűséget... Azt nem is kell, akire akar úgyis rátalál, akire meg nem arra nem. Ismeretség? Az is jön magától. A lényeg, hogy itt vagy és megosztod velünk az írásaidat.

Szeretettel üdvözöllek: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.