Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 76. interjú - Zelenka Brigitta
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Zelenka Brigitta a nevem, Nagyajtán születtem.
Nagyajta Székelyföld azon a részén fekszik, ahol minden kicsi falu híres embereket adott a magyarságnak, illetve az egyetemes kultúrának. Az én szülőfalumban született és nevelkedett Kriza János a nagy unitárius püspök, aki mellékesen a kuriózumnak számító Vadrózsák népdal-és mese gyűjteményével ajándékozta meg az utókort. 3 km-el odébb, Apácán látta meg a napvilágot a nagy polihisztor, Apáczai Csere János. Vagy Bölöni Farkas Sándort, Benedek Eleket, Kőrösi Csoma Sándort is említhetném, de a névsor szinte végtelen.
Brassóban jártam gimnáziumban és ott is érettségiztem. Mivel az egyetemre nem vettek fel, dolgozni kezdtem, így ismertem meg férjem, akihez 1976-ban Németországba költöztem. Azóta itt élek.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Gimnazista koromba próbálkoztam írással, prózát és verset is írtam. Egy-két "művem" meg is jelent az iskolai újságban. Verseket, úgy tudatosabban,"komolyabban", 4-5 éve írok.
Hogy mi késztetett rá? Az elején a honvágy diktálta "hazajáró" adventi és karácsonyi verseket írtam, és érzékeny, melankóliára hajló beállítottságom okán egyre több, ilyen un. "lélekvers" (saját meghatározás) került ki tollamból.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Prózát is szívesen olvasok, verset is, de az utóbbit szívesebben írom.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Egy evangélikus gyülekezetben dolgozom részben hivatalból, mint ügyintéző, részben (és ez a nagyobbik rész) a sokszínű diakóniai munkában is részt vállalok.
Pl. öregek látogatása, segítése, külföldi gyerekeknek házi feladatban való besegítése, szeretetcsomagok készítése rászorulóknak, kapcsolatok ápolása magyar és dél amerikai testvérgyülekezetekkel stb. Ez a feladatkör nagyon széles és változatos.
Csapatunknak sok lelkes tagja van, akik szabad időnkben ilyen területen is hasznossá kívánjuk tenni magunkat.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Kedvenc íróim? Nem is tudom, sokan vannak. Talán Tamási Áront, Nyírő Józsefet, Benedek Eleket, Wass Albertot az erdélyiekből, a klasszikusok közül Móriczot, Mikszáthot, Jókait említeném, de a sor hosszú lenne. A jelenkoriak közül Jókai Annát szeretem.
A költők közül Arany, Ady, József Attila, Reményik Sándor, Kányádi, Nagy Gáspár és folytathatnám.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Az ötletek különbözőképp jönnek. Vagy egy esemény vagy személy kapcsán vagy benyomások, érzések, élmények határozzák meg, hogy mit írok. A verseimet általában egy szuszra megírom, akár ha belenyúlik az éjszakába. Utána van, hogy változtatok, javítok rajta.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Már nem emlékszem, hogy ki hívta fel a figyelmem a Holnap Magazinra, de biztosan egy poéta társam valamilyen fórumon.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Szeretnék továbbra is írni és minél jobban. Ezért állandóan képzem magam autodidakta módon és sokat olvasok. Dédelgetett tervem kiadni egy kötetet verseimből.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

A Sétapálca következő riportalanyának Sütő Barnabást javaslom.

Kozák Gabriella
5811
Boba - 2018. január 26. 20:42:56

Kedves Brigitta! Szeretettel üdvözöllek! Adri

3649
Oroszlan08 - 2015. február 25. 17:27:19

Kedves Brigitta!

Szeretettel olvastam az interjút. Elég ritkán olvasok tőled, pedig nagyon tetszenek a verseid. Annak viszont nagyon örülnék ha megjelenne egy verseskötet tőled.
Kívánom, hogy sikerüljön.Smile
Üdvözlettel: Ica

2135
mami - 2014. december 31. 15:32:04

Kedves Brigitta!

Azt gondolom eddig minden interjú-alany bemutatkozó sorait sikerült elolvasnom. Neked is kívánom, hogy teljesüljön az álmod és minél előbb megjelenjen a versesköteted. Áldott Békés Új Évet Kívánva!

Szeretettel: Jártó Róza

1412
Bella G Cunami - 2014. december 23. 00:18:17

Kedves Olvasók!

Sütő Barnabás nem vállalta a riportot.
Következő interjúalany: Kasza Péter

Szeretettel: Gabi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.