Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 77. interjú - Kasza Péter
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!
Kasza Péter vagyok, 23 éves. Sárospatakon élek a családommal, de az utóbbi években több időt töltök Debrecenben, ugyanis ott végzem a tanulmányaimat. Szabadidőmben főként olvasok, filmeket és sorozatokat nézek. Ezek mellett sok időt töltök a barátaimmal, és amikor időm engedi, írásra is vetemedek.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
Körülbelül öt éve kezdtem az írással foglalkozni. Akkoriban mindössze néhány dalszöveg tartozott az alkotásaim közé (ezek többnyire angol nyelven íródtak és egyikük sem jutott odáig, hogy valódi dal váljék belőle). Ezután néhány évig egyáltalán nem alkottam semmit, majd egy évvel ezelőtt újra elindult az írogatás.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
Egyik sem, illetve mindkettő, talán így helyes a meghatározás. Imádok olvasni és persze írni is. Szeretem a különféle verseket, novellákat, kisregényeket, regényeket… nem a műfaj dönti el, hogy mennyire tetszik nekem egy bizonyos alkotás.

4. A civil életben mivel foglalkozol?
Idén nyáron szereztem diplomát andragógia szakon, a Debreceni Egyetemen, ősszel pedig a mesterképzést kezdtem el ugyanezen a területen.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?
Rengeteg szerzőtől olvastam már különféle műveket, prózát és lírát egyaránt. Az írók közül kiemelném Neil Gaimant, legnagyobb kedvencem, aki elég sok műfajban alkotott maradandót; valamint H. P. Lovecraftet, aki a modern horror és sci-fi alapjait határozta meg műveivel a XX. század első évtizedeiben. Ez a két szerző az, akitől bármikor bármilyen alkotást örömmel olvasok. Mellettük megemlíteném még George R. R. Martint, Stephen Kinget és J. R. R. Tolkient is, akik ugyancsak kedvenceim közé tartoznak. A költészetben szintén két alkotót emelnék ki: az egyik Walt Whitman, aki a szabadversek uralkodójának számít a szememben; a másik pedig Edgar Allan Poe, akinek gótikus művei (versek és novellák egyaránt) minden olvasásnál lenyűgöznek.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?
Az ötletek mindenhonnan jöhetnek… és jönnek is. A legapróbb, legjelentéktelenebbnek tűnő pillanatok is felfedhetnek valami olyat, ami később valamilyen alkotás megszületéséhez vezethet. Nálam az ihlet sokszor jön valamilyen kép, vagy fim/sorozat nézése közben, de egy-egy párbeszéd, egy félrepillantás, egy kutyaugatás, egy szokatlan helyzet, néma elmélkedés, zenehallgatás is adhat jó ötletet. Ezután a műfaj meghatározása következik, ezt a téma dönti el, nem pedig én, a sorrend pedig mindig ez: először egy ötlet, aztán a forma. A megírás az igazi „munka”, ugyanis elég nehéz szavakba önteni a fejemben örvénylő káosz egyes elemeit úgy, hogy az olvasó is annyi örömöt (vagy éppen valami mást) találjon benne, mint én.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
Véletlenül. Ennyire egyszerű. Pár hónappal ezelőtt nézelődtem a neten egy novella után érdeklődve és egyszer csak belebotlotta. Miután kicsit jobban szemügyre vettem a magazin oldalát, hogy miről is szól tulajdonképpen, felvettem a kapcsolatot Bakos Józseffel, a többi pedig már történelem.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
Szeretném elérni, hogy egyszer profi író lehessek, hogy ezzel megélhetést biztosítsak a magam és családom számára. Szeretném minél több területen kipróbálni magam: különböző műfajú regényeken kezdtem dolgozni mostanában, szívesen írnék majd szonetteket, sztoriverseket, dalszövegeket, cikkeket, blogot, gyerekkönyveket, képeskönyveket… talán még forgatókönyvet, vagy éppen színdarabot is.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?
A választottam Tamás Dorottya (Dorka_dorothys). Néhány hete kezdtem el olvasni a műveit (lírát és prózát egyaránt), amik rögtön magukkal ragadtak. Elképesztően tehetséges ifjú hölgyről van szó, aki rendkívül egyedi stílussal rendelkezik, és semmi kétségem afelől, hogy sokra fogja még vinni ezen a területen. Egy nap talán (vagyis inkább remélhetőleg) együtt is dolgozhatunk majd valamin.
4992
kaszapeter - 2015. január 08. 17:01:22

Nagyon örültem látogatásodnak, már-már hozzá is szokok lassan. Grin Annak még jobban örülök, hogy nem csalódtál, ez igazán sokat jelent Tőled.
Utóiratként még azért műveid miatt hozzátenném: a Te esetedben a költészet szót idézőjelbe tenni egyáltalán nem indokolt. Wink

A minél közelebbi tollvonásra: Peti

4992
kaszapeter - 2015. január 06. 10:34:17

Kedves Róza!

Örülök, hogy olvastad néhány művemet, annak még inkább, hogy tetszettek is.

Üdv,
Peti

2135
mami - 2015. január 06. 08:54:46

Kedves Péter!

Öröm volt olvasni, hogy Te mint ifjú ember tudatosan kezdtél el írni. A korkülönbség ellenére (42 év a javamra) sok érdekes hasonlóság van közöttünk. Az, hogy én is kb 5 éve írogatok, az egyik. A másik, hogy több versemből lett dal. Kettő meg is megjárta, természetesen angol nyelven, a Vanda & Young dalversenyt. 2014 évben Ausztráliában rendezték meg ezt a nemes versenyt. Persze nem tudatosan, hanem csak úgy kiemelték. Később "derült" ki, hogy én bizony nem az ifjú, de nagyon is a "szép" korúak kategóriájában való vagyok. Péter! Most kicsit szűk az időm, de bele-bele olvastam az írásaidba. Az Az idegen is tetszett, mármint amit elolvastam belőle. A Pillanat meg egyenesen lenyűgözött. Épp ezek az írások által érzem igazoltnak a jelenlétem a kortárs irodalomban. Jómagam is mint írogató, akaratlanul is "elmondom" a történetet". Már maga a történet a párbeszéd, így az nem hiányzik az alkotásból. Úgy egész ahogy van. A lényeg kedves Péter, hogy tetszik amit olvasok, és ez a lényeg.
Örülök, hogy megismertelek!

Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.