Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 78. interju Tamás Dorottya
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Húsz éves budapesti egyetemista vagyok. Kommunikáció és médiát tanulok angol nyelven, de főként az írás érdekel, azzal akarok foglalkozni.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Kiskoromban kezdtem már el, de tizennégy évesen kerültem közelebb hozzá, a Merengő nevű Harry Potter fanfiction oldal segítéségével. Azóta persze rengeteget fejlődtem, és már régen otthagytam a fanfictionöket.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Vers. Prózavers. Mondjuk úgy, hogy a líra, de attól az még lehet próza is.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Tanulok. Illetve kezdek picit komolyabban is rástartolni a céljaimra. Az egyetemi újság szerkesztőségében is benne vagyok, ilyesmik.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Rengeteg van. Virginia Woolf az örök példakép, Sylvia Plath, Nabokov, szeretem Bukowskit is, a magyarok közül Szabó T. Anna, Esterházy Péter, illetve a mostanában divatos slam poetryért is oda vagyok.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Ha vers, akkor azon igazából nem sokat dolgozok, azt nem tudom erőltetni. Idő és hangulat kell egy vers megírásához. Számomra. A próza más tészta, épp egy régebben elkezdett kisregényen dolgozom. Imádom a pszichológiai könyveket, számomra egy kulcselem a szereplők megalkotása, a pszichodinamika. Igaz, hogy regény, de nekem ezekben is inkább az állóképszerűség, monológok, a csendes tettek a lényegek, kevésbé a cselekmény.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Két éve egy pályázat kapcsán ajánlotta akkor még egy gimis tanárom.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Sok-sok vers, és minél több próza is. Nemrég befejeztem egy tündérmesét, amit beküldtem egy ígéretes pályázatra. Nagyon szeretném kiadatni.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Kovács Brigitta, azaz Jasmin

Tamás Dorottya írásai
4138
Dorka_dorothys - 2015. április 14. 22:09:55

Kedves Peti, keedves Róza!

Erre csak most figyeltem fel, nem tudtam, hogy hozzászólni is lehet majd Smile

Peti, mint mindig, kedvességed és támogatásod határtalan Smile

Róza: elhiszem, hogy van még mit tanulnom, hova fejlődnöm. Egy okos ember mondta azt nekem, hogy alapvetően két versírás van: a magunkból kihányt szó, a terápiás, és az, ami a mienk, de mások is magukévá tudják tenni.
Bár szerintem a kettő nem mindig zárja ki egymást.

Köszönöm a soraidat, Peti neked is nagyon!

4992
kaszapeter - 2015. február 19. 17:59:00

Kedves Róza!

Ugyan már...

Üdv,
Peti

2135
mami - 2015. február 13. 08:07:59

Kedves Dorottya!

Az eredeti hozzászólásomat letörlöm, mert nem akarok elvtelen és véget nem érő vitákat a hozzászólásra hozzászólással beleszólóval... . Ezt a pár sort azonban kiemelem a le törlendőkből és megosztom veled ami a lényeg volt :

"Olvasva alkotásaidat azt tapasztalom, hogy nem használod a szóspekulációt, nem kenyered a szeretet emlegetése, mégis szinte ragyog az eredetiség a soraidból."
További jó munkát! Örülök hogy olvashattam felőled az interjúban.

Szeretettel: Jártó Róza /mami/

4992
kaszapeter - 2015. február 12. 10:30:26

Kedves Róza!

Prózát írni valóban meg lehet tanulni, verset írni szintén. Ha a "költő" születik, akkor az "író" szintén. Ezzel gondolom arra szerettél volna utalni, hogy a versekben nagyobb szerep jut a velünk született írói tehetségnek, mint a prózák alkotása során. Ez természetesen önmagában nem igaz, mindkét (és sok egyéb esetben is) nagy szerepe van azoknak a dolgoknak, amik velünk születnek és azoknak, amiket későbbi életünk során tanulunk meg.

A "bölcsesség hiánya" szerintem nem jellemzi Dorkát, műveiből ennek ellentéte szűrődik le, nekem legalábbis mindenképpen. Úgy gondolom, ezt az élettapasztalat hiányára értetted a hölgy fiatal korára való tekintettel, ám e két dolog sem feltétlenül jár együtt.

A sors paradoxonját most nem kifejtve jegyezném meg: Dorka valóban jó úton indult el, amit Ő maga választott. Biztos vagyok benne, hogy élni fog a lehetőségeivel.

Üdv,
Peti

2135
mami - 2015. február 12. 07:29:48

Kedves Dorottya!

Rose

Szeretettel: Jártó Róza /mami/

4992
kaszapeter - 2015. január 20. 12:30:31

Szia Dorka! Smile

Jó, hogy végre többet tudhatunk Rólad. Az interjúból világosan látszik, hogy tényleg komolyan veszed az írást. Annak pedig külön örülök, hogy a jövőben még komolyabban akarsz ezzel foglalkozni. Ezzel kapcsolatban (ismét) csak biztatni tudlak, mert tényleg nagyon tehetséges vagy. Szintén nagyon szimpatikus nekem, ahogy kiemeled a szereplők pszichodinamikáját, ez szerintem is kulcsfontosságú. Nagyon várom már, hogy elolvashassam az elkészült regényt, a tündérmesét... és persze rengeteg jövőbeli művedet.

Üdv,
Peti

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.