Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 79. interju Kovács Brigitta
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!
2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?
3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?
4. A civil életben mivel foglalkozol?


Dióhéjban hivatalos: Kovács Brigitta vagyok, közel jövőben múlok 19 éves és ez évben érettségiző gimnazista. Egyébként egy csöndes lázadó határozott véleménnyel, temérdek eleganciával és írói képzelettel megáldva. A kezdetekben azt hittem, regények sorozata fog mögöttem állni, hála korai olvasmány, ill. film élményeimnek, úgy, mint a Csillagok háborúja, H2O , koreai pop kultúra, Alkonyat, furcsamód 1 színház is mint Dante halála, végül még 1 film, az Argo akció. Ezek azok a művek, amikhez regény ötlet is született, aztán rájöttem (ahogy adtam föl az első fejezetek után az írást), hogy a versek, mint olyan sokkalta közelebb állnak hozzám, így születtek meg a rövidebb, de annál tartalmasabb művek, mint ez a legutóbbi Hóhér is. Művészetem meghatározója az igaz mondás, mindent önéletrajzi és olvasói élmény ihletett. Van, hogy pontosan lekövetem a költő stílusát, ez a leggyakrabban Radnótinál fordult elő, és van, hogy csak merítek belőle, mint ez a Pilinszky mű is itt.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Ha már ily sokat emlegettem őket, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom a kedvenc költőm Pilinszky János, József Attila, Radnóti Miklós, Apollinaire. Szerzők közül pedig Márai Sándor.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Nem gondolkozom sokat, csak hagyom, hogy elkapjon az az érzés, gondolat mi kering bennem és elmerülhessek a részleteiben, aztán csak jön, aminek jönnie kell, persze ez magában hordozza azt is, hogy a napjaim nagyobbik részét nem toll és papír előtt töltöm. (Sajnos.)

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

A magazinra egy ismerősömnek Erdős Viktóriának köszönhetően találtam rá, mikor nagy büszkén posztolta, hogy megjelent egy novellája itt. Ekkor kérdeztem hogyan adódott ez a lehetőség neki, stb.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Tervek igazán minél többet írni. Ami a stílusomat illeti hivatalosan is író-költő vagyok, mert szabad versszerű költeményeket szerzek prózai szövegformában, ami pedig a mondatos műveket illeti, nos, arra még nem találtam műfajt, bár hosszabb lélegzetű műveimre se. Azt hiszem, már csak ragozni tudnám mindazt, amit az előttem íródó mondatok felsoroltak. Lényegében szigorodom, és úgy hagyok el minden felesleges külcsillámot. Sokáig keresgéltem 1 fejezetes regényeimmel, koreai idol novellákkal mindazt a szépséget, amit a képszerű verses egypercesek adnak, de azt hiszem megtaláltam az otthonom, ha lehet így fogalmazni és nem is nagyon szeretném ezt elhagyni.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Akiről szeretnék olvasni: Bernáth Laura.

KOVÁCS BRIGITTA ÍRÁSAI ITT OLVASHATÓK
2135
mami - 2015. február 11. 08:34:29

Kedves Brigitta!

Bevallom neked is, hogy minden interjút elolvasok. Így a veled készültet, is. Örülök, hogy írsz, annak is, hogy határozott vagy. De milyen is lennél ebben a korban. A bölcsesség se ennek a korosztálynak a jellemzője. Még ne is legyen. Azt majd a kor meghozza ha akarjuk ha nem. Egyre azért vigyázz, hogy ne feledd, hogy az un. idol-stílus, aminek alkotói már az 1990-es években megjelentek a magyar alkotnál, az írásaidra vonatkozzon és ne rád. Mert az idolúság elmúlik, mint minden az életben, aztán jönnek más stílusok. Az sem árt ha felkészülsz arra, hogy egy embert nem bálványoz mindenki és mindenhol és mindenért és az alkotásaid bálványozása is korlátozódik azokra akik erre a idol-stílusra vágynak. Hisz még József Attila vagy akár Radnóti Miklós műveit se bálványozza mindenki. Kívánom, hogy ígéretes írásaidnak minél több olvasója legyen és egyszer majd valamikor többször hangzzon el az, hogy az írásaid, valódi bálványozott-alkotások, idolok.

Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.