Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 83. Interjú - Balázsi-Pál Etel
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval.

Balázsi-Pál Tekla-Etel a nevem, amiből talán több más nevet is lehetne még alkotni. A háború utáni aszályos évben, 1946-ban születtem, Csík országban.
Gyermekkorom legszebb éveit a Maros és a Kisküküllő mentén töltöttem.
Szabad voltam, mint a madár, éltem a gyerekek boldog, gondtalan életét és szomorúságait. Itt ismertem meg a mesék csodálatos világát, az írás-olvasás tudományát, ami aztán az olvasás utáni éhségem csillapítására a könyvtárba vezetett, s a mai napig rendszeres olvasója vagyok, annak ellenére, hogy több mint ezer könyv sorakozik könyves polcaimon.
Édesanyám nem törődve az akkori iskolai rendszer tiltó szabályaival, kézen fogva, rendszeresen elvitt színházi előadásokra, filmvetítésekre, kiállításokra. Látóköröm tágult.
Fiatalkori energiámat a sportba öltem. Atletizáltam, de igaziból a csapatjátékokban éreztem otthon magam. (röplabda, kézilabda)
Csíkszeredában lakunk férjemmel, nyugdíjasként. Nyaranta a hegyen lévő hétvégi házunkból indulunk felfedezni a nyíló gyógynövényeket, a világra kíváncsi gombákat, abban reménykedve, hogy nem találkozunk a széles nagyerdő medveurával.
Nyugdíjba vonulásom előtt könyvtárosként dolgoztam.
Fiamék nem mentek idegen országba, itthon is megkapták helyüket a „világban”.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztettet rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Visszaemlékezve, már kisiskolás koromban versikéket költöttem, később leírtam, de nem tartottam különösnek, mert csak úgy jött. A fogalmazásokat is kedveltem, különösen a természet piciny csodái ragadtak meg.
Miután elvégeztem a Grafológiát és az Írásszakértőit, önismeretem bővült, ma már másképp látom magam, az embereket, a világot.
Gazdag, kalandos gyermekkori emlékeim megszépülve törnek fel a tudatalattimból.
Szeretek elbeszélgetni az emberekkel ügyes-bajos dolgaikról. Foglalkoztatnak az élet miértjei, az emberi kapcsolatok, lelkiviláguk, hitük, amik megérintenek.
Mindezek kikívánkoznak belőlem, írásra ösztönöznek.
No, meg az idő, amit nem hagyhattam kitöltetlen, nyugdíjba vonulásom után.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Először a vers ragadott el, de lassan rájöttem, ma már talán a próza áll közelebb hozzám, de, mint egy édesanya, nem tudom kimondani melyik a „kedvenc gyermekem.”

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Nyugdíjas vagyok. Színházba, író-olvasótalálkozókra, történelmi, ezoterikus előadásokra, olvasók klubjába járok, kirándulok, tornászom, írok.
Az Aktív Nyugdíjasok Csoportja, amelyben tevékenykedem, a Betegek Világnapján a Megyei Kórház betegeit egy, több mint 1200 kötetes könyvtárral lepte meg, ami az önzetlen adományozók segítségével gyűlt össze. Kiscsoportunk hetente kétszer jár be a kórházba. Folyóiratokat, kis történeteket, verseket, meséskönyveket kölcsönzünk a betegeknek. Ilyenkor érdeklődünk betegségeikről, családjaikról, vidám kis történeteket mesélünk nekik. Egy mosoly, egy simogatás hihetetlen érzéseket vált ki a betegekből. Lelkileg mi is feltöltődünk, tudva azt, hogy másokon segíthettünk.

5. Ki, vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi, illetve az amatőr irodalomban?

Hemingway, Stendhal, Dosztojevszkij, Csehov, Gabriel García Márquez, Hamvas Béla, Móricz Zsigmond, Tamási Áron, Szabó Magda, Jókai Anna, Tompa Andrea…
Kedvenc költőim, akiket nem lehet mind felsorolni: Ady, József Attila, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, László Noémi, Gál Éva Emese, Nemes Nagy Ágnes, Lackfi János, és az évek teltével mind több és több.
Nagy érdeklődéssel veszem kezembe, és örömmel olvasom a mai magyar költők, írók, kitűnő műveit.
A Honlapunkon megjelenő versek, prózák tetszenek. Igazságtalanság lenne, ha csak egy pár költőt, írót emelnék ki. Vannak, akiket rendszeresen olvasok, kommentálom írásaikat, mert témáikkal közelebb állnak hozzám. Ők a kedvenceim és a többi társak, A-tól Z-ig. Az igazság az, hogy mindenikünknek vannak jó, és kevésbé jó írásaink is. Ez természetes, még a profikkal is megtörténik. Tanácsainkat a javítás, a tanulás érdekében csak diplomatikusan, egymás iránti tisztelettel, jóhiszeműen szabadna megmutatni.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Egy szó, egy jelenet, egy álom, egy festmény, egy dalfoszlány, egy vészhelyzet, elindítja a "lavinát". A versnél azonnal írnom kell, mert könnyen faképnél hagynak a szavak.
A prózánál több változat is megjelenik, vázlatként lejegyzem ezeket. Gondolataimban alakul, ízlelgetem a címet, több történet indul el, aztán egy szuszra megírom. Lehet, hogy egészen más formában íródik meg, mint, ahogyan kigondoltam, mert írás közben a szavak, gondolatok másképpen kapcsolódnak, adják magukat úgy, ahogyan Kölcsey mondta: „Szó szavat húz maga után.” Még pihentetem, csiszolgatom.
Elárulom, nekem hajnalban, halk zenekísérettel megy legkönnyebben az írás. Kézzel írok. Így másképp gondolkodom, könnyebben jönnek a megfelelő szavak.
Amikor elengedem, akkor kész a „mű”, vagy mégse?

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Tallóztam a facebook-on. Rátaláltam a Könyvműhely nyomda, könyvkiadással kapcsolatos hirdetésére.
A Holnap Magazin linkjére kattintottam, bejelentkeztem. Bakos József főszerkesztő úr válaszolt. Biztatott, amit ez alkalommal is köszönök. Köszönöm kedves társaimnak is a biztató, bátorító szavakat, amivel fogadtak. Ezért vagyok még most is itt.

8. A közel, s távol jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Annak örvendek, hogy a jövőre is vannak terveim, elképzeléseim. Írom gyermekkorom emlékeit, s remélem sikerül családom vidám történeteit is bemutatnom a kedves olvasóknak. S a versek…
Továbbra is szeretnék lelkes olvasója és írója maradni a Holnap Magazinnak és közösségének.
Azt sajnálom, hogy térben távol vagyok a csoporttól, de reménykedem, lesz még lehetőségem találkozni írótársaimmal.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Most pedig megköszönöm kedves Sz. Sipos Magdolnának ( titanil), hogy nekem nyújtotta a Sétapálcát, amit most már tovább adhatok én is Sz. Dreska Ildikónak, akinek írásaival csak márciusban ismerkedtem meg, bár már 2011 óta a HM tagja. Szép, dallamos versekkel, komoly prózai írásokkal jelentkezett.
Róla szeretnék többet megtudni.

Balázsi Pál Etel írásai ITT olvashatóak!