Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 85. interju - Szabó Jolán
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

62 éves nyugdíjas vagyok, megettem kenyerem kétharmadát. Pontosabban csak reménykedem, hogy még előttem áll az egyharmada, amelyben immár szabadon a kedvteléseimmel foglalkozhatok.

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Középiskolásként filmrendezőnek készültem, persze, nem vettek fel, akkor kezdtem írogatni, és a főiskola után is még néhány évig papírra vetettem gondolataimat, utána lefoglalt az élet, majd egy sorstragédia kapcsán 2006-ben újra írni kezdtem, terápiaként. Egyik barátnőm lánya netes újság újságírójaként dolgozott, meglátta egyik írásomat és megkért, hogy írjak nekik. Így kezdődött.

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Egyértelműen a próza. Verset csak akkor írok – meglehetősen rosszakat -, ha valami nagyon felbosszant.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

A kedvteléseimnek élek, mint mondottam, már nyugdíjas vagyok.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Szívesen olvasom amatőr írótársaim műveit, és a kortárs profik könyveit is. Érdekes módon, a profik közül többen kilóra írnak, hiszen számukra ez egy foglalkozás, és ez időnként meglátszik a műveiken.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Munkám kapcsán bejártam az egész országot, sok emberrel találkoztam, sok történetet hallottam. Írásaim alapja gyakran valamely megtörtént esemény, bár reményeim szerint a fikcióimról is a valóság jut az olvasó eszébe.
Hogyan írok? Jön az ötlet, a téma, amely foglalkoztat, kitalálom a novella címét, főhősét és elkezdem írni. Néha magam is izgulok, mi lesz a vége. Egyáltalán nem vagyok tudatosan író nőszemély. A bevezetőnek szánt szakasz után elkezdenek élni a hőseim, szemem előtt pereg a film, nekem csak le kell írnom.
Hétköznapi emberek, akik mindennapos problémákkal küzdenek.
Mi a célom az írással? Tükröt tartani magunk elé, nézzétek, ilyenek vagyunk.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

Bevallom, már nem emlékszem rá pontosan, ám mindössze két lehetséges megoldás közül lehetett az egyik, vagy írtam egy pályázatotokra, és itt ragadtam, vagy a főszerkesztő hívott ide. Bármelyik volt, jól tettem, hogy köztetek maradtam.

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Az első és legfontosabb, szeretnék meg tanulni jól írni, s ez nem kis feladat.
Mindig az izgatott, vajon mi lehet a mozgató rugója egyes emberi cselekedetnek, ezt próbálom felfejteni, több-kevesebb sikerrel. Egyre jobban arra hajlok, hogy az emberi természet mit sem változott az ókor óta.

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

A legfiatalabb íróról.

Szabó Jolán írásai ITT olvashatóak!