Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kozák Gabriella: 91. interjú - Fülöp Ági
1. Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Kérlek, mutatkozz be pár szóval!

Először is nagyon szépen megköszönöm a felkérést, az érdeklődést!
Neked pedig kedves Gabi külön köszönet a kérdésekért!
1954 csikorgó telén, januárban láttam meg a napvilágot egy gyönyörű kisfaluban, a csodálatos Székelyföld szívében. Ott nevelkedtem. Szép, gondtalan gyermekkorom volt. Majd Székelyudvarhelyre költöztünk. Családot alapítottunk. Majd onnan telepedtem át közel 24 évvel ezelőtt ó, illetve új hazámba, az akkor még két kiskorú fiammal. Új életet kezdtem, nagyon nehéz évek voltak. Soha, semmi állami segítséget nem kértem, nem is kaptam. Úgy érzem, nagyjából minden sikerült, amiért hálás is vagyok az égnek!

2. Mióta foglalkozol írással, és mi késztetett rá, hogy hosszútávon tollat ragadj a kezedbe?

Az olvasás, az írás szeretete úgy érzem, a génjeinkben van kódolva, nekünk, akik erre bizonyos kényszert érzünk. Számomra,- szenvedély! Már gimnazista koromban rengeteg fogalmazást, prózát írtam, magyar szakos tanáraim és osztálytársaim nagy örömére. Ezek a kézirataim sajnos, mind elvesztek. Lehetőségem nem volt abban a rendszerben arra, hogy tanulhassak, pedig jeles tanuló voltam világéletemben. Persze, több szakmát elsajátítottam időközben, - munka, család mellett. Sokat tanultam. Jó pár évvel ezelőtt újra kezdtem az írást. Imádok írni! Sajnálom az elszalasztott lehetőségeket és az eltelt sok időt! Talán nem is annyira az én hibám. Így alakult. De, optimista vagyok, semmi nincs még veszve!

3. A vers vagy a próza áll hozzád közelebb?

Régebben prózákat, kis történeteket írtam többnyire. Újabban, inkább verset. Dolgozok egy életregényen. A befejező rész van még hátra. No, nem a magamén- Isten ments! Az hosszú, - és olykor fájdalmas lenne talán! Egy művészről szól, ő férfi. Aki eddig belekukkantott, mint irodalmár és szakember szemmel kritizálta - hát, örömömre, - nagyon jónak találja! Remélem, sikerül befejeznem! Ugyebár kapom a nyersanyagot, a hiteles, valós adatokat és én kiszínezem kissé.  Egy kisregényen is dolgozom időközben, elárulom, a romantika az asztalom. De, minden más témáról is szeretek írni. A szabadidőm az véges, rengeteget kell dolgoznom. Mint a legtöbb, magamfajta ember manapság.

4. A civil életben mivel foglalkozol?

Amióta itt élek nagy Budapesten, annak amint írtam is már, közel 24 éve, egy kórháznál dolgozom, ugyanott, osztályadminisztrátorként. A stabilitás embere vagyok, soha nem mertem otthagyni a kis biztost, a bizonytalanért. Szeretem a munkám, habár a fizetés, az szégyenteljesen alacsony, mint általában az egészségügyben dolgozó legtöbb emberkének. Itthon hivatalosan, mérlegképes könyvelőként néhány egyéni vállalkozónak könyvelek, ez pótol keveset a megélhetéshez. Devizahitel szívás a sorsom nekem is. Fiatalon elveszítettem édesapámat, özvegy, idős édesanyám pedig, aki decemberben 90 évet tölt, nyolc éve velem, nálam lakik, amióta betegségben sajnos elhunyt egyetlen testvérem, a húgom is Erdélyben.

5. Ki vagy kik a kedvenc íróid, költőid, a profi illetve az amatőr irodalomban?

Én az irodalom, az olvasás terén mindenevő vagyok. Mostanában az idő kevés olvasásra. Valamikor faltam a könyveket. A könyvtáros nem hitte el, hogy már kiolvastam azt a bizonyos 3-4 regényt egy hét alatt és visszakérdezett belőle, diákkoromban. Éjszaka, a paplan alatt is olvastam elemlámpával. És a padlásokon, meg itt-ott, elrejtett, magyar ponyvaregényeket mind összeszedtem a faluban. Hálás vagyok tanítóimnak, tanáraimnak azért, hogy megtanították a csodálatos magyar nyelvet helyesen írni, olvasni, beszélni. A világ egyik legszebb nyelve, oly sokféleképpen ki lehet fejezni általa gondolatainkat, érzelmeinket. Rosszul vagyok, ha szarvashibákat látok a helyesírásban, bárhol. Ez a gyengém. Irodalom szakos tanár vagy író, költő, esetleg színésznő szerettem volna lenni kislánykoromban. Erről már lekéstem. Majd a következő földi élet során, ha van olyan. Kedvenc íróim, költőim? Nem is tudok választani. Valahány. Hiszen, mindenik egy külön csoda, külön egyéniséggel, tehetséggel! Pl-ul: Balassi Bálint, - Ady Endre, József Attila, Petőfi, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Wass Albert, Tamási Áron, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc és sorolhatnám egy oldalon keresztül a kedvenceimet. Ma élő írók, költők közül? Farkas Árpád, Karácsonyi Zsolt, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Szőcs Géza, Balogh István, Búth Emília, Csoóri Sándor, Cs, Nagy István, Müller Péter, és még nagyon sokan mások. Szívesen olvasok mindent, ami leköt, izgalmas, érdekes és meg fog valami az írásaiban. Úgy érzem, sokoldalú vagyok, minden új dolog érdekel. Csak egy pillanat e rövid életünk ahhoz, hogy tudásszomjunkat, akár egy picit is oltani bírnánk… Az idő kevés, mármint a fizikai idő. Mert az is felgyorsult mai világunkban.

6. Meséld el, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy történet ötlete, és hogyan lesz belőle teljes sztori?

Néha, csak úgy kipattan a fejemből egy gondolat, jön egy váratlan érzés, főképp késő este, ha nem tudok aludni. Ilyenkor úgy érzem, írnom kell. Amúgy is későn fekvő vagyok, és nem egy sokat alvó típus. És kb. 25-30 perc alatt kész egy rövidebb vers. Mit jelent nálam a „rövidebb”? Úgy 4-5 versszakaszt. Én amatőr szinten írok szerintem, hol jobb, hol gyengébb, az üzenet az, ami nagyon fontos számomra. Amit közvetítek. Szóval, spontán írok. Csak úgy jön, ilyenkor szinte magától jönnek a gondolatok. Nem is értem hogyan. De nem is kell ezt értenem. Lektorálom és ennyi. A vers így születik nálam. Más írásokon persze agyalok kicsit, de lennie kell az ihletnek, annak a szenvedélynek, a jelen lévő írás kényszernek, írás szeretetnek. Az nélkül nem menne. Ha két év múlva megérem azt, hogy még fiatalos nyugdíjas leszek  eltökéltem, naponta írok. Az írás frissen tart, kevésbé, lassabban meszesednek el az agyi erek talán, mert az ember stimulálja őket, ha gondolkozik. A fránya idő pedig könyörtelenül szalad,- és sok minden van még bennem, úgy érzem. Sok a bepótolnivaló!  És, mivel engem senki nem tanított versírásra, sem semmiféle írásra, így úgy írok és azt, ami csak úgy jön. Van, amikor átélt, megélt érzések, érzelmek talaján fabrikálok, de, többnyire a határtalan fantázia, a kimeríthetetlen képzelet vonalán utazom. Ez ilyen egyszerű.

7. Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

A facebookon merő véletlenségből bukkantam rá. Megtetszett. Nyomban regisztráltam és tavaly július óta küldöm az írásaimat. Nagyon örülök, hogy itt lehetek! Habár, sajnos kevés az időm arra, hogy annyit olvasgathatnék az oldalon, amennyit én szeretnék és illene is! Hiszen csodálatos írásaik vannak az összes szerzőtársamnak! Amikor kis időm engedi, olvasgatom, véleményezem. Szeretnék minél több időt fordítani erre is!

8. A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

Óh! Tervem az van. Álmaim és vágyaim is vannak. Gondolkoztam még gyerek versek, mesék írásán is,- lehet,- majd azt is megpróbálom. Mélyen hiszek abban, hogy az igazi álmok valóra válnak! Előbb vagy utóbb! Még éltemben szeretném azt, amint az anyagi lehetőségeim megengedik, hogy a HM gondozásában megjelenhetne, kiadásra kerülhetne verses, prózás kötetem és a regényeim is, amint befejeztem. Szerény embernek tartom magam. Nem vágyom holmi, elérhetetlen, lehetetlen célokra, nagy sikerre, sem ismertségre. Porszem vagyok csupán a sivatag közepén, a nagy tehetségek színpadának legszélén. Az íráshoz alázat, szerénység, szeretet, és szív kell! Szerintem, ha Sors úgy hozza és kiérdemeljük a tehetségünk és a szorgalmunk, kitartásunk, valamint a szerencse eredményeként, az úgyis jön majd, talán magától. Szeretem az őszinte, tisztaszívű emberek társaságát. Aki írásra adja a fejét, azon emberekben a lélek tiszta ereje munkál. Párosul a tehetséggel. Génekben kódoltan, Isten adta talentum, amit meg kell becsülni, és jól kell sáfárkodni vele, hogy megmaradjon az utókor számára is. Rengeteg versem meg van zenésítve egy orgonaművész, zeneszerző által. Csodálatos zenét komponált hozzájuk. Kb. 50 db már kész. Csak pénz hiányában nem sikerül kiadót találni. Reménykedjünk, hogy visszatér még az emberekben az olvasás szeretete, lehetősége! Ami, napjainkban sajnos csökkent tendenciát mutat sok külső, fizikai és belső okok miatt. Legnagyobb boldogság számomra, ha azt tapasztalom, hogy írásaim által örömet, kikapcsolódást vihettem az arra fogékony lelkületű embertársaim szívébe, e mai rohanó, szeretetre éhes, stresszes világunkban. Megosztom műveimet a facebookon is, különböző csoportokban, sokan kérdezik, mikor olvashatják már a megjelent kötetemet is? Ezt jó érzés hallani!

9. A Sétapálca riportsorozat következő részében mely Holnap Magazinos tagról szeretnél olvasni?

Szeretném, ha a Sétapálca riportsorozat következő részében Mérő Andrea nevű szerzőtársunkról olvashatnánk, illetve, ha ő netán elzárkózna ez elől, akkor, Vanhaszna Pétert javasolnám.
Ezúton köszönöm meg olvasóim szíves figyelmét, kedves véleményét!
Őszinte szeretettel és tisztelettel: Fülöp Ági (liliom54).

Fülöp Ági írásai ITT olvashatóak!