Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Torma Zsuzsanna: Meddig ketyeg a Föld órája?

A napokban is már körbejárta a világhálót az üzenet, hogy a március 28-án ismét egy órára lekapcsolják a világítást főleg azokon a helyeken, ahol nagy az áramfogyasztás. Ezen a napon, ahogy az újság is írja, a Föld órájára figyel a nagyvilág.
A hazai nagyvállalatok közül elsőként a Magyar Telekom csatlakozott 2008-ban a WWF nemzetközi kezdeményezéséhez. Egy órára elsötétült az Eiffel-torony, a Golden Gate híd, a Colosseum és a Lánchíd is. A kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, ezért idén sok helyen még a különböző honlapok is takarékos üzemmódban jelennek meg.
Hírt ad az újság arról is, hogy Önkéntes nap címmel olyan akciósorozat is elindult, amelynek keretében országszerte több helyszínen is az óvodákban és iskolákban önkéntes munkatársak teszik szebbé a környezetet.
Ezt nagyon szép kezdeményezésnek tartom. Ám, amikor nap mint nap látom az eldobott szemetet (gyufaskatulyát, cigarettadobozt, használt papírzsebkendőt, üres műanyag flakonokat és üvegeket, s amikor sok helyütt egy egész műanyagzsák szemét hever különböző helyeken, főutak melletti árkokban, közterületeken és erdők mellett eldobva), számomra az nagyon elszomorító látvány!
Sokszor azon gondolkodom, hogy miért nincs több szeméttartály az utak mentén, a közterületeken?
S ahol van, ott miért nem abba dobják bele az emberek a feleslegessé vált dolgaikat?
Régen is voltak olyan akciók, hogy az óvodából, iskolából kivitték a gyermekeket, hogy a járdák melletti árkokból közösen összegyűjtsék az eldobott szemetet.
Nem az a baj, hogy rászoktatják őket arra, hogy a szemetet össze kell szedni. Az inkább hiányosság, hogy nincs eléggé propagálva már a kicsik körében sem, hogy nem szabad eldobni a szemetet sehol sem, csak oda, ahol szeméttároló van. Ha mindenki eldobálja, akkor azt valakiknek össze kell szedni. Adott esetben az óvodásoknak és az iskolásoknak. Még akkor is, ha nem mind ők voltak a szemetelők.
Jártamban-keltemben sokszor magam is láttam, hogy felnőttek elszívják a cigarettát az utcán és a csikket minden lelkiismeret-furdalás nélkül eldobják a járdára, vagy a fűbe, s még el sem tapossák. Olyant is láttam nemrégen, hogy a szeméttartály füstölgött, mert nem nyomták el az égő cigarettacsikket és ettől begyulladt a tartalma. Ez pedig Kaposvár belvárosában történt.
Ha igazán szeretnénk Földünket megvédeni, nem elégséges az, hogy ezen a napon egy órára lekapcsoljuk legtöbb helyen a villanyt, takarékoskodjunk az áramfogyasztással.
Arra is oda kellene figyelni, hogy a szemetet oda dobjuk, ahova kell, és jobban vigyázzunk a környezetünkre. S erre több helyen is fel kellene hívni az emberek figyelmét, megfelelő figyelmeztető táblák kihelyezésével.
Most, amikor sok helyen nyesik a sövényeket, s vágják a felesleges ágakat a közterületek parkjaiban, utak mellett, sokkal jobban látszik az eldobott szemét a fák és bokrok alján.
Én sokkal inkább szeretném, ha ezek helyett csak virágokat láthatnék!

2009. március 28.

Torma Zsuzsanna
230
Torma Zsuzsanna - 2009. április 15. 12:16:36

Kedves Katikám!
Most tértem ide vissza, hogy megnézzem, kik olvasták el még írásomat, és köszönöm Neked is, hogy olvastál.
Nagyon jók a szemétgyűjtő akciók (amiben fiatal és öreg is résztvesz), de mennyivel több időt tölthetnénk el kellemesebb dolgokkal, ha senki sem szemetelne, és az elhasznált, eldobandó dolgokat a megfelelő helyre gyűjtené össze!!!?

Üdv. és köszönöm: Torma Zsuzsanna
SmileSmile

227
kondrakati - 2009. április 10. 11:05:25

Nagyon érdekelnek az ilyen cikkek. Nálunk ápr.22-én lesz szemétgyűjtési akció a városban, nem csak gyermekeknek, hiszen példát a fenőtt kell mutasson a jövő nemzedéknek és nem azzal, hogy vele szedeti fel a szemetet, hanem, ő is csinálja.
Én otthon takarékra álltam és a gyerekeim is ezt teszik és ezzel nem csak a földet, hanem a péntálcánkat is óvjuk, mert az áramfogyasztásunk kb. a felére csökkent.

Írj még sok hasonló cikket!

230
Torma Zsuzsanna - 2009. április 03. 11:12:49

Kedves Timóca!
Ha visszalátogatsz ide, akkor olvasd: nagyon-nagyon egyetértek hozzászólásoddal. Bizony, megtanították régen a "kutyafittyet", ahogy az Indul a bakterházban is elhangzott!!
ÉN is a szatyromban őrzök minden eldobandót, amíg haza nem érek, és otthon teszem a szemetesbe. Soha nem szórok szét sehol semmit. Még az erdőben és a telkünkön is példás rend van!.
Sajnos, a rossz példa mindig "ragadósabb"!

Üdv. Neked: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmileSmile

230
Torma Zsuzsanna - 2009. április 01. 12:27:02

Örülök, kedves István, hozzászólásodnak, és nagyon is egy véleményen vagyok Veled. A nagy versengés közepette (odafent) nem veszik észre, mi van idelent. Aki nem hordja fent az orrát, az biztosan észreveszi a lába előtt heverő szemetet, no meg a témát is ami - ahogy szokták mondani - "a földön hever"!

Üdvözletem Neked és köszönöm: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

298
keni - 2009. március 31. 16:43:27

Kedves Zsuzsanna !

Hát bizony ez már csak így van. De itt e honlapon nem sokra megyünk egy ilyen írással, felhívással, figyelmeztetéssel, mert ezt inkább a TV-éknek kellene nyomni óránként és a helyett, hogy ki mikor és hol plasztikáztatja magát, na és a politikusaink ????
Maguk ámulatában- ki sem látnak bűvös körükből - nem hogy tennének valamit ezért.
Válság van, - pont a szemétben ne ne lenne az ?
Kérdezem, de - nem várok rá feleleletet, mert senki, aki érdemleges lenne - nem ad erre egy lyukas fityinfet sem.... És nincs nevelés és hajtó, mozgató eró sem és jó példamutatás,az ami kellene ide...

Szeretettel !
- keni -

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.