Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Csató Gáborné: Morál

Édesanyám 82. születésnapját ünnepelhettük január 28-án. Egyedül nevelt fel három gyereket az ötvenes-hatvanas években. Soha életében senkitől nem kért kölcsön egyetlen forintot sem és soha semmivel senkinek nem is tartozott.
1964. március 10-én költöztünk abba az öröklakásba, ahol Ő a mai napig él. Három gyerekkel, egyedül nem volt jogosult tanácsi lakásra.
43 év alatt egyetlen forint közös költséggel sem maradt el. Minden hónapban már elsején, illetve a hónap első munkanapján befizeti. Más közüzemi számla tartozása sincs sohasem, mindent határidő lejárta előtt kiegyenlít.
Hogy csinálja ezt 70.000.- Ft nyugdíjból?
Mikor a közös képviselő megküldi az éves elszámolást a beszámoló közgyűlés előtt, szörnyülködve mutatja nekem, hogy mennyi a kintlévőség, hányan nem fizetik a közös költséget. Nem elsősorban azok, akiknek ez megélhetési gondot jelent, sok esetben nem is azok, akik 70.000.- Ft nyugdíjból élnek.

Könyvelő vagyok. Na persze, könnyű nekem. Hogy az milyen jó szakma? Hűha!!!
Ügyfelem ötödik telefonra végre elhozza háromhavi bizonylatát. Most már muszáj, mert negyedéves ÁFA bevalló. Két nappal határidő előtt. Végül is éjszaka is ráérek lekönyvelni. Esetleg ki kellene egyenlíteni a könyvelési díjat. Azt a hat hónapot, amivel el van maradva. Kit érdekel, hogy nekem ki kell fizetnem az iroda bérleti díját, a könyvelési programot, a telefont, internetet, az APEH felé a járulék kötelezettségemet, irodaszereket be kell szereznem, postaköltségem van és sorolhatnám, nem beszélve arról, hogy sajnos nem hobbiból dolgozom. Megélhetési könyvelő vagyok.
Ügyfelem dicsekszik, 500 ezer forintért vett laptopot, egyre több megrendelése van, mit szólok hozzá? Valahogy jobban esne, ha azzal dicsekedne, hogy kifizette a könyvelőt. Ja, azzal nem lehet.
- Örülök, gondolom ki tudod fizetni az elmaradásodat? – reménykedem.
- Nagy baj, ha most éppen nem jön össze? Nincs nálam készpénz – próbál kibújni.
- Ne haragudj, de havi 15.000.- Ft-ot jó lenne ha kifizetnél, neked sem jó, ha összegyűlik – kellemetlenkedem.
Forgatja a fejét, a szemeit.
- Hol van itt bank automata? – kérdezi szenvedő hangon.
A ház falára nincs felszerelve, legutóbb, három hónappal ezelőtt sem volt.
- Nem tudom – válaszolom.

Ha végképp nem tetszik neki, hogy kérem a munkadíjamat, összeveszünk, esetleg elmegy egy házzal odébb, egy másik könyvelőhöz. Szerencsére ez a ritkább ügyfél típus, de sajnos nem egyedi esetről van szó. Könyvelő barátnőim, ismerőseim – többek között – hasonló problémákkal küzdenek.

Munkám során egyre többször látok olyan esetet, hogy a megrendelő nem fizeti ki a vállalkozó által elvégzett munkát. Nem azért, mert nincs megelégedve, semmi probléma nem merül fel a teljesítés során, végül mégsem egyenlíti ki a számlát. Nem értem, valaki miért rendel meg egy munkát, ha nem tudja miből fogja kifizetni.
A vállalkozó, legyen az egyéni vagy társas vállalkozás próbál a pénzéhez jutni. Telefonál, felszólító levelet ír, ügyvéddel, bírósággal fenyegetődzik.
A megrendelő ígérget, hiteget, később a titkárnőjével, pénzügyi alkalmazottjával tagadtatja le magát telefonon. Hazudozik, bujkál, esetleg még zokon is veszi a „zaklatást”. Sokszor jó nevű, biztos anyagi háttérrel rendelkező cégek is képesek lejáratni magukat.
Sajnos szintén nem egyedi esetről van szó.

Rohanok, viszem a kórházba az édesanyámat. Nem kap levegőt. Doktornő, ápolónő szaladnak, hozzák az oxigén-palackot. Kezével hadonászik, figyeljek rá.
- A gázszámlára a pénz ott van a… erőlködik!
- Anyukám, most vegyél levegőt, senkit nem érdekel a gázszámla!!!

De igen! Őt! Őt még úgy nevelték. Ő még olyan világban élt.
Ő még szintén úgy nevelt minket. De mi már nem olyan világban élünk.
Mi is megpróbáltuk úgy nevelni a gyerekeinket. De nekik már nem fontos.

Ők milyen világban fognak élni???

Budapest, 2007. július 16.

Csató Gáborné
499
magyareszter - 2009. április 06. 19:58:37

Kedves Keni, Zsuzsanna és Tímea!
Nem sokáig könyvelek olyan ügyfélnek, aki nem fizet, valóban inkább legyenek kevesebben, gondom van anélkül is elég, minthogy valakinek ingyen dolgozzam. Csak az a helyzet, hogy nagyon elkeserítő, kiábrándító ez a viselkedés. Pont most pénteken is történt egy olyan eset, hogy egész hétvégén a hatása alatt voltam. Annyira kellemetlen, mikor nekem kell szólnom, hogy a fizetéssel mi lesz, én érzem magam kényelmetlenül.
Számomra természetes, hogy ha valamit használok ki kell fizetni, ha valaki nekem munkát végez, az sincs ingyen. Miért nem természetes ez mindenkinek?
Köszönöm, hogy időt szakítottatok rám és véleményetekkel segíttek. Ez vigasztal.Smile
Sok szeretettel Eszter

230
Torma Zsuzsanna - 2009. április 03. 08:23:51

Remek az írásod, kedves Eszter, szerintem is!
Jó, hogy leírtad gondolataidat és nem rejtetted "véka alá"!
Remélem, többen is olvasni fogják és azok majd elmondják másoknak, hogy mik vannak. Persze, akiket érint, (pl. akinek laptomra van pénze, de könyvelői díj kifizetésére nem) de azok meg...... nem is tudok megfelő jelzőt erre használni!
Édesanyád jó példával járt elől egész életében, követésre érdemes!

Üdv. Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

298
keni - 2009. április 01. 14:35:16

Kedves Eszter ![/i]

A legutoljára feltett kérdésedre - én sem tudok válaszolni, de én is sokat kérdezem...
A feleségem is azért fejezte be magánkönyvelői tevékenységét, mert - mindenkinek minden azonnal kellett volna, és a végén úgy léptek le, hogy nem fizettek..
Én életemben nem vettem fel kölcsönt, csak ritkán kértem, de csak közeli rokonomtól, amit idő előtt vissza adta, Én adóság tudatában nem tudok úgy lefeküdni,m hogy jól aludjak... Ez van.
Őseink és még közülünk sokan ma is ilyenek vagyunk és már mi ettől meg nem változunk.
Csak ámulok, csak nézek, hogy mik vannak, egyesek mi mindent megengedhetnek maguknak???

[i]Rettenetes
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De azért a Te írásod remek lett ! Gratulálok !
- keni

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.