Torma Zsuzsanna: Fenn az ernyő, nincsen kas!

Fenn az ernyő, nincsen kas! Mint a középkorban, amikor a kereskedők egyik kirakodó vásárról a másikra járva az olyan szekér fölé is felhúzták az ernyőt, amelyen nem volt kas, azaz nem volt olyan árucikk sem, amelyet az esőtől, naptól védeni kellett volna. Becsapta a világot, csak a látszat volt valóságos.” (olvastam Szabóné Fricska Anna cikkében).
Ugyancsak „Fenn az ernyő, nincsen kas” címmel olvastam a Metropol május 20-ai számában Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök tollából az alábbiakat:”Éppen százötven éve írta Szigligeti Ede a művet, amelynek ezt a címet adta. Lehangoló, hogy ez a fedezet nélküli úrhatnámság ma is él. A dzsentri gondolkodásmód, a pezsgőspohár behajítása a tükörbe, a józan gazdálkodásnak, a takarékosságnak, a polgári erélyeknek semmibevétele. Köztünk élnek ma is a Noszty Ferik meg az Úri muri, a Kivilágos kivirradtig tékozló, a józan haszonelvűséget semmibe vevő, a pénzt marokkal szóró alakjai. Remélem, most is dolgoznak már a Móriczok meg Mikszáthok, hogy ezt száz év múlva is tudja az akkori új korosztály!”
Azt gondolom, Szentgyörgyi Zsuzsa cikke „felhívás egy keringőre”! Most van itt az ideje az olyan alkotásoknak, amelyben ugyanúgy, mint Móricz és Mikszáth idejében a szerzők írjanak a jelen állapotokról úgy, ahogy azok megtörténnek, egy-egy novella vagy regény formájában.
Botos Katalin írja közgazdász írja szintén „Fenn az ernyő, nincsen kas” főcímű, s „Az államadósságról – egy kicsit másként” alcímű cikkében: „Aztán eljött 1989 fantasztikus nyara és karácsonya. Akkor azt hittük, reméltük, hogy a gyökeres változások egy gyönyörű jövőt rajzolnak elénk. Ehelyett majdnem ugyanúgy az adósságválság szélére sodródtunk, mint 1981-ben vagy 1989-ben. …Már eladtuk a családi ezüstöt is. Ráadásul, külföldre. Ami azt jelenti, hogy lassan elfogy az út alólunk, amelyen a kihívások elől hátráltunk. Már alig van saját vagyonunk, amiből a túlköltekezést kifizessük…..Már csak a „negatív vagyon” halmozódik: így hívják virágnyelven az adósságállományt….Még szalad a szekér, és fenn az ernyő…De nincsen kas. Kihullott a szekér végéből a rakomány!”
Én magam is olvastam néhány novellát és verset, amelyben a szerző próbálja a figyelmet felhívni a jelenlegi állapotokra, de csak nagyon óvatosan, burkoltan. Csak az a baj, hogy ezek a művek nem kerülnek olyan módon nyilvánosságra, hogy azok is olvashassák, akik a jelenlegi állapotokról a legjobban tehetnek. Most megint a nép feje fölött próbálják eldönteni, hogy kitől mit lehetne elvenni, hogy adjanak annak, aki rászorul. De ekkor sokakban felmerül a kérdés: vajon az részesül-e a befolyt adókból, akik valóban a legjobban rászorulnak? Sajnos, negatív tapasztalataink vannak e téren. A kiskapukat mindig nyitva hagyják, de főleg azok számára, akik azt könnyen meg is találják. És ezek nem a szegény rétegek. Így mindig is lesznek „tékozló, a józan haszonelvűséget semmibe vevő, a pénzt marokkal szóró” alakok, mint Móricz és Mikszáth idejében.
Kedves alkotótársak, jöhet a tánc. A felhívás már elhangzott.

2009. május 21.

Torma Zsuzsanna
230
Torma Zsuzsanna - 2009. május 26. 12:08:54

Tisztelettel megköszönöm Neked is, kedves Kenéz István, hogy írásomhoz hozzászóltál. Nem győzöm hangúlyozni, hogy ebben nekem nagyon kicsike érdemem van, hiszen a mondanivaló mások "tollából" származik. Én csak szerényen hozzátettem "szerény kis véleményemet".

Mégegszer köszönöm!

Üdv. Torma Zsuzsanna

298
keni - 2009. május 25. 19:59:17

Kedves Zszuzsanna !

Minden szavad és sorod, között a gondalaid is, úgy igazak, ahogy látod, és gondolod....

Egyetértésedben, - veled vagyok...!

Tisztelettel !


Kenéz István Sad

230
Torma Zsuzsanna - 2009. május 25. 15:45:17

Köszönöm, kedves Éles Ferenc, hozzászólásodat. Mint ahogy Viola felé vissza is jeleztem, az általam írt cikket két-három másik cikk megírása ihlette, s azok megjelentek újságban és egyéb honlapokon is. Sokan nem rejtik véka alá a véleményüket.
Üdv.: Torma Zsuzsanna

230
Torma Zsuzsanna - 2009. május 25. 08:02:01

Köszönöm, kedves Viola, hogy olvastad szerény kis írásomat, amit két-három másik írás olvasása ihletett megírásra. Sokaknak egyezik a véleménye.

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna

277
farkas viola - 2009. május 23. 21:13:24

Kedves Zsuzsanna!
Kitűnő az írásod, sőt, felülmúlhatatlan. Bizony, bizony, nagyon igaz. Gratulálok.
Szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.