Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Libricz Maja: A természet doktorai

Nemhiába történt a régmúlt időkben, hogy felfázás esetén kamillás fürdőt vettek az emberek, hisz nagyanyáink még ismerték a gyógynövények csodás hatását. Ezt a feladatot ma már - a napról napra a piacon megjelenő -, újabb és újabb gyógyszerek, fájdalomcsillapítók veszik át. Mégis érdemes egy pillanatra megállni és megismerni a természet adta lehetőségeket.
A gyógynövényekből lehet teát főzni, amely hideg és meleg formában is megállja a helyét. A meleg teánál forrázzuk a növényt, míg a hidegnél 8-12 órán át áztatjuk. Készíthetünk belőlük tinktúrát, más néven esszenciát, amely a gyógynövény és gabona, vagy gyümölcspálinka keveréke. Ezt 14 napon át, jól lezárva, állni kell hagyni. Friss levet úgy kapunk, ha turmixgépben összeturmixoljuk a növényt, ez egyfajta kenőcsként szolgálhat. Pépet a szárak és a levelek sodrófával való összetörése után kapunk, melyet lenvászonkendőre kenve borogatásként hasznosíthatunk. Legvégső felhasználási módjuk pedig a fürdő, ehhez egy éjszakán át hideg vízben kell áztatnunk a növényt, majd a levet adagoljuk a fürdővízhez.

Néhány hasznos növény:

Acsalapu (Petasites officinalis): Ez a növény folyók, patakok partján, árkokban található. Használható láz, légszomj, köszvény ellen. Gyökeréből teafőzetet készítenek, de leveleit pakolásként is használják ficamos, rándult, törött lábra.


Csalán (Urtica dioica): A csalán vértisztító, vérképző, segít a húgyúti megbetegedésekben, az ekcémán, máj- és epebántalmakon, jó hatással van a kimerültségre és az érszűkületre. Leveleiből és szárából teát, tinktúrát, lábfürdőt készíthetünk.


Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria): Utak mentén, erdőszéleken, romok környékén lelhető fel. Júniustól augusztusig virágát gyűjtik, mely hasznos torok és mandulagyulladás, illetve szájpenész ellen. Levelei gyógyítják a vérszegénységet és jó a sebekre. Teát vagy fürdőt készítenek belőle.


Fehér fagyöngy (Viscum album): Leveleit és szárait hasznosítják, bogyója erősen mérgező! A fehér fagyöngy anyagcsere szabályozó, használhatjuk érelmeszesedés, gutaütés ellen, jó tulajdonságai közé tartozik, hogy keringésjavító. Kizárólag hideg teát készítenek belőle.


Cickafark (Achillea millefolium): Erdőszéleken és gabonaföldek mellett találhatjuk meg. Virágját hasznosítják petefészek-gyulladás, aranyér esetén fürdőként, javítja a vérképződést, vértisztító, serkenti a bélbolyhok működését. Készíthető belőle tea vagy fürdő.


Diófa (Juglans regia): A diófa leveleit használják emésztési zavarok, tejkiütés, rüh, csontritkulás, pattanások, lábizzadás, fehér folyás esetén tea, fürdő vagy tinktúra formájában.


Gyermekláncfű (Taraxacum officinale): Virágzás előtt a levelét gyűjtik, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. Kedvező befolyással van a májra, megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, megtisztítja a gyomrot. Gyökere teaként vértisztító, emésztést segítő, izzasztó és vizelethajtó hatású. Teát, szirupot, friss gyökereiből és leveleiből salátát készítenek.


Kakukkfű (Thymus serpyllum): Virágzásakor júniustól augusztusig szedik. A kakukkfű olajat bénulás, izomsorvadás, reuma és ficam esetén használják. Epilepszia ellen teájának fogyasztása egész évben ajánlott a rohamok között. Felhasználható teának, fürdőnek, szirupnak és olajnak.
A természet rengeteg gyógyhatású növényt kínál ezüst tálcán nekünk, a mi feladatunk csak annyi, hogy hasznosítjuk ezeket. Azonban mielőtt elkezdenénk begyűjteni őket, fontos a mélyebbre ható tanulmányozásuk, és ne felejtsük el, hogy komolyabb betegségek esetén elsősorban forduljunk orvoshoz.

Forrás: Maria Treben – Egészség Isten patikájából

Képek forrása: www.flickr.com

Összeállította: Libricz Maja
490
kismehi - Libricz Maja - 2009. szeptember 22. 09:41:33

Kedves Viola és Timóca!

Örülök, hogy olvastaták cikkemet, bár többen olvasnák...
Sajnos sokszor én sem tudom, mire mi jó gyógyír... de tanulgatnunk kellene. Hiszen, ahogy Timóca írta, nem gyógyszereken kellene élnünk... a gyógyszergyárak zsebét tömni a 300-500 szoros árakkal, ami az előállítási ár 500 szorosa... na mindegy, sokszor nem tudjuk kikerülni...
Maja

277
farkas viola - 2009. szeptember 17. 11:16:05

Kedves Maja!
Nagyon jó, hogy emlékeztetsz bennünket a gyógynövényekre, érdemes lenne megtanulni és használni a sok drága gyógyszer helyett. Én is többször bele-bele olvasok az ilyen könyvekbe, de időm nincs az elmélyülésre. Ha Te ezeket kivülről tudod, akkor máris csodálatom száll Feléd.
Szeretettel gratulálok: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.