Torma Zsuzsanna: Még életünkben

„… megtörtént az az eset, amikor a nem is jómódú, hanem egyenesen gazdag család hónapokig nem tudta kifizetni a számlákat, törlesztéseket, és komoly vagyonvesztésen ment keresztül, mire sikerült tisztázni az anyagi ügyeket.
A család feje egy cég vezetője volt, ennek megfelelő fizetéssel. A három gyermek és a szülők hatalmas luxusházban laktak, három autó és több ingatlan is volt. Az egyik autóra és két ingatlanra fizették a részleteket. Az apa infarktust kapott, nem tudták már újraéleszteni, meghalt. A család az összes szabadon felhasználható pénzét bankszámlán vagy értékpapírszámlán tartotta, ami természetesen az elhunyt nevén volt. A hirtelen sokkot kapott fiatalasszony hónapokig felé sem nézett a pénzügyeknek, és amikor felocsúdott, kiderült, hogy a bank zárolta a számlákat, tehát sem a rezsiket, sem a törlesztéseket, sem az autók biztosításait, semmit nem fizetnek, büntetőkamatok jelentek meg, és a család nem is tudta rendezni az adósságot, hiszen az összes pénzük változatlanul zárolva állt. A történet végül megoldódott, természetesen továbbra sem halnak éhen a gyerekek, de kétségtelen, hogy vagyonuk kb. harmadát elbukták az örökösödési ügyön.”

Aki keres, az talál, mondhatnám most, amikor erre a cikkre rátaláltam hosszas keresgélés után. Hiszen éppen hasonló problémák, vagy éppen ezek elkerülésére felmerülő lehetőségek foglalkoztatnak már egy ideje, és már sokadszorra.
Legtöbb esetben a két szülő (apa és anya) fizeti a család kiadásait. A közüzemi számlákat, az esetlegesen felvett hitelek (lakás, autó) havi törlesztő részleteit, a lakóház és az autó biztosításait. De ha tehetősebb családról van szó, akkor valamelyik pénzintézetnél elhelyezheti a megtakarított pénzét is.
Családunk is minden hónapban megkapja a közüzemi számlákat, amelyeknek egy részét a nevemen lévő folyószámlámról utalom át, s egy-két esetben csekken történik a befizetés. Ilyenek a gáz, a villany, a víz, a kábel-TV díjak, a hírlap előfizetések. Ezen kívül fizetendő még az Otthon-biztosítás, a Magánnyugdíj Pénztári tagság, Családi és Életbiztosítás, az autónk kötelező biztosítása. Mindezeknek az egyenlegközlő számláit is folyamatosan gyűjtjük, külön tárolva a közüzemi számláktól.
A közüzemi számlák olyan helyen vannak, hogy bármelyik családtag ahhoz hozzáférhet. De a többit elzárva tartjuk.
Éppen az a gondolat fészkelte be magát az agyamba, hogy mi van akkor, ha az egyikőnk, vagy mindkettőnk egyszerre hal meg, és a fizetendő közüzemi számlák, és különböző biztosítások nem vonhatók le a folyószámláról. Csekken történő befizetés esetén könnyebb a helyzet, mert azt bárki befizetheti.
Fontosnak tartom, hogy minden szülő időben, - még életében - tájékoztassa a gyermekeit – ha vannak – arról, hogy a fontosabb szolgáltatók és biztosítók címei, telefonszámai elérhetők legyenek számukra abban az esetben, ha ők betegség vagy baleset következtében meghalnának. Hogy ez mikor történjen, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Családunk azért sincs könnyű helyzetben, mert nem csak nekünk, szülőknek vannak havonta kiegyenlíteni valóink, hanem a gyermekeinknek is. Ha velük történne bármilyen végzetes eset, akkor nekünk is ismernünk kellene azoknak a bankoknak, biztosítóknak és szolgáltatóknak a címeit és telefonszámait, akikkel ők kapcsolatban állnak.
Arra az esetre, ha a családban bárkit (szülőt vagy gyermeket) ér baleset, vagy hirtelen megbetegszik, és saját maga nem tud eleget tenni a folyamatos kifizetéseknek, érdemes tudatni egymással, hogy melyik számlát hol találják Hogy időben át tudják venni az irányítást a befizetéseket illetően, hogy át tudják irányítani a kiegyenlítéseket egy élő folyószámlára az elhunyt családtag folyószámlájáról.
Lehet, hogy ezek a gondolatok nem csak engem foglalkoztatnak? Meglehet, hiszen egyikőnk sem jósolhatja meg előre halála idejét. Sem a magáét, sem a családtagjaiét.
Bármikor bekövetkezhet olyan eset, amikor valamelyik családtag (magunkat is beleértve) hasonló helyzetbe kerül, és hirtelen nem tudja eldönteni, hogy mit tegyen? Mit hol talál, hogy intézkedni tudjon. Ha előre, s időben tájékoztatva van mindenről, akkor sokkal könnyebb a helyzete. És még azt is megkockáztatom, hogy nem elég egyszer megmondani családtagjainknak, hogy mit hol találnak, mert időközben el is felejthetik. Talán az a legjobb megoldás, ha egy külön papíron felsoroljuk, hogy melyik biztosítót vagy hitelintézetet milyen címen és telefonszámon lehet elérni. Természetesen én ezt már régebben megtettem, de még sem hagy nyugodtan a gondolat, hogy ha velem valami történik, akkor a családtagjaim a helyzet magaslatán állnak-e majd. Megtalálják-e a kulcsot, amivel nyitható a szekrény, hogy elolvashassák azt az írást a mappák tetején, amit nekik hátrahagytam? S időközben nem változik-e meg valamelyik biztosítónak vagy pénzintézetnek a címe, vagy telefonszáma?
Talán nem csak az én eszemben fordulnak meg ehhez hasonló gondolatok!

2009. november 10.

Torma Zsuzsanna
230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 23. 13:15:09

Kedves Timóca!

Nagyon szépen köszönöm hozzászólásodat, és írásomhoz kapcsolódó véleményedet.
Mindig igyekszem aktuális témákról írni, s örülök, hogy Te is szívesen olvasnál továbbra is ilyeneket!

Köszönettel: Torma Zsuzsanna

230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 13. 10:27:00

Köszönön Nektek kedves Viola és Judit részletes hozzászólásosokat. Még a hozzászólásokból is sokat tanulhatunk és további gondolkodásra késztet engem is!

Üdv.: Torma Zsuzsanna

686
T Pandur Judit - 2009. november 12. 23:35:40

Kedves Zsuzsa!
Nem szeretünk arra gondolni, hogy váratlanul meghalhatunk, általában mindenki úgy van vele, hogy ez a roppant kellemetlen dolog, csak másokkal szokott megesni. Okos cikkedben óvatosan terelgetsz bennünket, hogy térjünk jobb belátásra és gondoljunk erre mégis.
A privát bankszámláink körében - bármennyire is nehéz - fontoljuk meg haláleseti kedvezményezett jelölését. Ez azt jelenti, hogy halálunk esetén nem kell az általában hosszadalmas és költséges hagyatéki eljárás "eredményét", a jogerős hagyatékátadó végzés közjegyző általi kibocsátását megvárni, hanem a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával a kedvezményezett azonnal hozzájut a bankszámla/bankszámlák egyenlegéhez. Így nem áll elő az a helyzet, amit a cikked elején szereplő családról írtál.
Az sem árt, ha készítünk egy felsorolást mindarról, amink van és a hagyatéki leltárban szerepelni kell, ahhoz, hogy megörököljék a gyermekeink /biztosítások, ingatlanok, ingatlan részek, betétek, lekötések, stb./, mert nem biztos, hogy a gyerekeink tisztában vannak a részletes vagyoni helyzetünkkel. Ezt egy lezárt borítékban őrízzük mi magunk egy olyan helyen, amit megbeszélünk velük is. Ha változás áll be, akkor újra kell írni a listát.
Nem kellemes, de praktikus.
Judit

277
farkas viola - 2009. november 12. 20:16:16

Kedves Zsuzsanna!
Nagyon jó az írásod, előrelátónak kell lenni, bár senki nem szeret a rosszra gondolni. A mi világunk egyre komplikáltabb és áttekinthetetlenebb, ezért, aki teheti egyszerűsitse. Egyedül vagyok, senkire nem számíthatok, csak azt veszem meg, amire van pénzem, így nincs kölcsönöm, nem kell járnom bankba. A fizetnivalókat csekken fizetem. Fontos, hogy mindenkinek meglegyen a születési anyakönyvi kivonata, mert anélkül nem temetik el! A személyigazolványom mellett tartok egy kis cédulát a hugom telefonszámával, ha netán valami baj történik velem. A fiam külföldön él. Ennyire egyszerű az én életem, de ha a lakásban ér el a vég, azt csak ki tudja, mikor veszik észre, hisz engem nem látogat senki. Akkor már nem számít.
Szeretettel gratulálok: Viola

230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 12. 08:17:12

Kedves Krisztina!

Köszönöm, hogy itt jártál, olvastál, és személyes problémáidat is a témával kapcsolatban tudomásomra (tumodásunkra) hoztad!
Nagyon sajnálom, hogy így történt, és biztos vagyok abban, hogy azért nem Te vagy az egyedüli, aki hasonló helyzetbe került, mivel édesapja meghalt, édesanyja pedig kórházban van. Lehet, hogy ezekben a napokban, percekben a világon nagyon sok ember kerül hasonló helyzetbe és áll hasonló problémák előtt.
Talán elhiszed, hogy nagyon együttérzek Veled, hiszen Te már elég korán (fiatalon) "felnőttsorba" kerültél és azóta is nagyon sok gondod van. Bár tudnék segíteni Rajtad, csak az a baj, hogy közvetlen családtagjaimon sem tudok. Épp a napokban mondtam otthon, hogy egy családi háznak manapság több nemzedéket is meg kell érnie, mert a mi korosztályunk már nem tud annyit (úgy) segíteni a gyermekein, mint azt a mi fiatalkorunkban szüleink tették. Azt hiszem, még jó néhány évig nagyon össze kell húznunk magunkat, hogy a válságos időket valahogy átvészeljük!
Édesanyádnak mielőbbi felgyógyulást kívánok, Neked pedig sok-sok erőt és kitartást gondjaidban.

Üdv.: Torma Zsuzsanna

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.