Torma Zsuzsanna: Szegények és gazdagok

„Az éhezők száma drámaina nő a világon, annak ellenére, hogy a Föld képes lenne minden lakóját ellátni – mondta XVI. Benedek Pápa az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a napokban tartott háromnapos csúcstalálkozóján, Rómában”

Az is elhangzott ezen a találkozón, hogy „az étkezés alapvető emberi jog”, mégis több mint egymilliárd ember éhezik a Földön.
Az elmúlt évben nagyon magasra emelkedtek a mezőgazdasági árak, főleg a rizsé és a gabonáé, amit számos országban nem tudnak megtermelni, így nagyon sok afrikai és ázsiai ország megélhetésén csak az élelmiszersegélyek segíthetnek.
A szegény országok közül, elsősorban az afrikai és ázsiaiak a legszegényebbek, mert alacsony a mezőgazdaságuk termelékenysége, és a korai halálozásuk is ezzel van összefüggésben.
Afganisztánban, Jemenben, Guetemalában, Kelet-Timorban, Burundiban, Madagaszkáron, Malawiban, Etiópiában és Ruandában van a legtöbb alultáplált gyermek. Ruandában 51 %, Jemenben és Afganisztánban pedig már majdnem eléri az ország népességének 60 %-át is.
Amíg saját országunkban mostanság arról hallani, hogy évente szinte egy falunyi emberrel kevesebb a népesség, addig a fejletlen világban 200 millió 5 év alatti gyermek beteg vagy alultáplált, és vélemények szerint 2050-re a mai 6 milliárdnál másfélszer többen, 9,2 milliárdan leszünk a Földön.

Ezekkel a hírekkel szemben eléggé ellentmondásosan hangzanak, de mégis igazak:
Az elmúlt években számos gazdag ember szeretett háziállatára súlyos összegeket hagyott örökségül: Frank O-neil ausztrál úszóbajnok mintegy 15 milliárd forintot hagyott Kalu nevű csimpánzára. A 87 éves korában elhunyt Leona Hemsley Trouble nevű terrierének mindig emberi étkeket szolgáltatott fel ezüst- és kínai porcelán tálakban. A hölgy, akinek magyarul beceneve a „Zsugoriság királynője” volt, 2,2 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott kedvencére. Nora Hardwell egy nappal 90. születénsapja előtt hunyt el, aki két hűséges skót juhászáról nem elfeledkezve, 170 millió forintnak megfelelő összeget hagyott nekik örökül. Diana Myburg egy menhelyen lévő labrador-dobernan keverék kutyára 25 ezer fontot hagyott. 2003-ban Margaret Lay Tinker nevű macskája egy házat és 100 ezer fontot örökölt. Christina Foyle könyvkerskedő kilenc macskát hagyott házvezetőnőjére, akik közül négy még évekkel ezelőtt életben volt. Ezen kívül egy 50 éves szárazföldi teknősre és öt teknőstársának gondozására még 100 ezer fontot hagyott halála után. 2004-ben egy nyugdíjas aberdeeni könyvtáros fejenként 10 ezer fontot hagyott két macskájára. Ő maga mindenhova busszal járt, és a központi fűtést sem vezettette be a lakásába, mert úgy érezte, macskái ennél többet érdemelnek. A brit anyakirálynő 3 millió fontot hagyott egy 150 marhából álló csordára és egy 200 birkából álló nyájra. Az állatok közül két kecske, két malac, hat bárány, hat baromfi, három kacsa, két nyúl. És két madár a közeli kastély látogatóközpontjában él. A világ leggazdagabb németjuhász kutyája IV. Günther, akire egy német grófnő, Karlotta Liebenstein 16 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott 1992-ben.)

Ugye, mennyire elgondolkodtatóak ezek a számok? A szegény népesség számai és a különböző állatokra költött és örökül hagyott súlyos milliók és milliárdok?

(Forrás: Metropol, Privátbankár)

2009. november 17.

Torma Zsuzsanna
6482
rozsa koncz - 2019. július 05. 19:12:22

Kedves Zsuzsa!
Zseniális, kétszer elolvastam. A számok magukért beszélnek!
Gratulálok remek írásodhoz. RózsaRose

230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 23. 09:48:28

Kedves Judit!

Köszönöm még egyszer hogy ismét visszajöttél. Örülök, ha a témák, amikről írok, érdekelnek Téged és másokat is, és hogy jó hozzájuk kapcsolódni további gondolatmeneteiddel. Kimondottan örülök ezért!
Kedves Katalin!
Ahogy mondog, az igen gazdag embereknek nem csak az állataikra kellene gondolniuk, mert ez "gesztus" már szinte beteges. Hagyhatnák pénzük nagyobb részét a szegény gyermekekre is.

Köszönöm Nektek!
Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

227
kondrakati - 2009. november 22. 08:48:48

Kedves Zsuzsa!
Fantasztikusan írtad meg a cikket, tájékoztat és rengeteg újat megtudhatok belőle.
Szeretem az állatokat, na de ez mégis túlzás, hogy egyesek ennyire túllőnek a célon.
Szerintem ez a probléma már betegség. Nem ártana feltalálni rá valamilyen gyógymódot, mielőtt katasztrófálissá fajulna a helyzet, hisz manapság rengeteg ember tart állatot ahelyett, hogy gyermeket vállalna.

686
T Pandur Judit - 2009. november 20. 11:41:59

Kedves Zsuzsa!
Bocs, hogy kicsit túl teng néha a hozzászólásom! Az az igazság, hogy érdekes, jó témákról írsz és nagyon lehet kapcsolódni hozzájuk!
Judit

230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 20. 09:44:40

Kedves Judit!

Köszönöm, hogy olvastál, és részletesen kifejtetted, hogy mi miért van. Remélem azonban, hogy az okokat és az okozatokat nagyon sokan éppúgy tudják, mint Te és én.
Én nem akartam ebbe belemenni, mert nagyon sok mindent lehetne írni, én csak a két végletet próbáltam összehasonlítanis ugyanakkor láttatni a szegénység és a gazdagság között.
Hozzászólásodban nagyon jól, részletesen leírod azokat a tényeket, amik egymásnak ellentmondanak.

Köszönöm Neked, hogy mindig ilyen kimerítő hozzászólásokat írsz!! Ebből látom, hogy milyen széleskörű ismereteid vannak a világban történtekről.

Üdv. Torma Zsuzsanna
Smile

686
T Pandur Judit - 2009. november 19. 18:09:24

Kedves Zsuzsa!
Érdekesen állítottad szembe egymással a cikkedben az éhező emberekről szóló és a dúsgazdag állat örökösökről szóló híradásokat... Smile
Te csak egy feltett kérdés erejéig foglalsz állást, de a két téma szembe állítása már hordozza az ítéletedet.
Mindennek azonban legalább két oldala van, néha még sokkal több! Smile
Hiszen lehetne cikket írni az emberek felelősségéről az állatok jóléte iránt. Lehetne cikket írni a szoros ember-állat kapcsolatokról, amik kialakulnak a társállatokkal. Lehetne cikket írni arról, hogy az állatok nem tudnak segíteni magukon, ha elhagyják őket - akár úgy is, hogy meghal a gazdájuk. Ha ez lenne a cikkek témája, akkor a kedvenceikről haláluk után is gondoskodó gazdik pozitív értéket képviselnének. Azt pedig, hogy mekkora ez a gondoskodás /összege/, az határozza meg, hogy milyen volt az örökhagyó anyagi lehetősége.
Az éhező emberekkel kapcsolatban is szólhatnánk arról, hogy a világ biztonságos élelmiszerellátását a gazdagok kapzsisága és a nem megfelelő termelési módszerek elterjedése veszélyezteti.
A világ élelmiszerhelyzete ellentmondásos. Például Amerikában az északi farmerek növelik a hektáronkénti termésátlagokat, de hatalmas energia és nyersanyag ráfordítással. /Iszonyú mennyiségű kőolaj származék felhasználásával!/ A terményért nem tudnak olyan magas árat kérni, amely fedezné a ráfordításokat. A mezőgazdasági termékekért kapott ár nem tükrözi a magas termelési költségeket. Észak-Amerikában az emberek összes kiadásának csupán 10%-át teszi ki az élelmiszerek vásárlására fordított összeg. Az alacsony élelmiszerárak miatt a farmerek a világon mindenhol növelni akarják a termelt élelmiszerek mennyiségét, ennek következménye az élelmiszer túltermelés, valamint az erdők irtása, a termőföldek kizsákmányolása és az ennek következtében fellépő talajpusztulás. A globális szintű élelmiszer túltermelés ellenére a szegény országokban élelmiszerhiánnyal küzdenek, mert kénytelenek a gazdag országokba exportálni a megtermelt élelmiszer nagy részét.
Például Indiában él a Föld éhezőinek 33%-a, mégis a déli országok között India a legnagyobb mezőgazdasági exportőrök között van. Míg 300 millió indiai éhezik, az ország szinte mindenféle élelmiszert exportál, a búzától a húsig, és a kormány nem tud mit kezdeni a búza és a rizs "felesleggel". Ez a felesleg több, mint kétszerese annak a mennyiségnek, amelyet az egész világon segélyként szétosztanak.
A téma iránt érdeklődőknek szeretném figyelmébe ajánlani Daniel Quinn "Izmael" című magával ragadó könyvecskéjét, ami az "elvevők" és "meghagyók" világáról szól.
Judit

230
Torma Zsuzsanna - 2009. november 19. 14:19:24

Kedves Krisztina és Viola, köszönöm, hogy olvastátok ezt az írásomat is. Vannak érdekes dolgok a világban!
Van, akinek az a véleménye, hogy a gazdag örökséggel rendelkező állatokat ellátó emberek, akik igazán élvezni fogják majd az örökséget. Hiszen az állatok sem élnek örökké!

Üdv.: Torma Zsuzsanna

277
farkas viola - 2009. november 19. 10:52:02

Kedves Zsuzsanna!
Érdekes írásodnak örülök, szinte faltam a betűket. Igen, tele van a világ furcsasággal, nem ismeretlen ez a téma előttem.
Gratulálok szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.