Gősi Anna: Mit olvas a mai tini? - 2. rész

Világsiker vagy csak múló hóbort? /II. „Rossz hold kelt fel?...”


Stephenie Meyer regénye tinik millióit hozta lázba szerte a világon, de nem csak a fiatalok rajongását nyerte el a misztikus szerelmi történet, hanem mindenkiét, aki romantikára és álmodozásra vágyik. Tehát rengeteg ember várta izgalommal a folytatás megjelenését.
A második kötet a New Moon- azaz Újhold címet viseli. A történet ott kezdődik, ahol az Alkonyat végződött. Bella és szerelme, Edward, aki mellesleg vámpír és különösen erősen vonzódik- nem a legjobb értelembe- Bella véréhez, boldogan élnek, miután legyőzték a Bellára támadó James-t.
Elérkezik Bella születésnapja, ami nagyon aggasztja a lányt, hisz ő már így is idősebb lett, mint az örökké 17 éves fiú.
Születésnapján Alice, Edward húga kisebb bulit rendez a lánynak, amin Edward családja vesz részt. Itt következik be a fordulópont. Bella megvágja magát egy ajándék papírjával, elcseppen a vére. Jasper, a legifjabb vámpír nem bír ösztöneivel és Bellára támad, akit Edward védelmez. A családtagok szétszélednek, Jasper mély bűntudatot érez.
Pár nappal később Edward sétálni hívja Bellát az erdőbe. Bella érzi, valami nincs rendbe. Jól érzi. A fiú elmondja, hogy elköltöznek a családjával. Hiába fáj neki is, hogy a lány később tovább tudjon lépni, azt hazudja, már nem szereti őt. Edward eltüntet mindent ami rá emlékeztetheti a lányt. Fotók, cd-k, apró ajándékok, de az emlékeit nem tudja törölni, akármennyire is szeretné.
Bella nagyon szomorú. Szinte belebetegszik a fájdalomba. Napokig nem eszik, nem alszik. Később éli a megszokott életet: iskola, irány haza, tanulás, vacsorakészítés, de mindezt élettelenül, lélekben máshol járva.
Eközben furcsa dolgok történnek a város körül. Medvék, vagy valami, ahhoz hasonló állatok jelennek meg és tartják rettegésben a lakosokat. De Bellát ez is hidegen hagyja.
Hónapok telnek el. Gyötrelmes hónapok. Magányos hónapok. Szomorú hónapok.
Bella, maga sem érti miért, meglát két eladó motort és megveszi őket - vagyis megkapja ingyen, hiszen a tulajdonos szerint, már semmire sem jók. Eszébe jut, hogy ismer valakit, aki biztos meg tudná javítani őket. Jacob, az indiánfiú, aki a rezervátumban él, ért a kocsikhoz, motorokhoz. El is viszi hozzá a két „járgányt”.
Bella megtanul motorozni és rájön, hogy ha veszélybe sodorja magát hall egy nagyon ismerős hangot, aki figyelmezteti, hogy ne tegye meg , amire készül - pl. a szomszéd városban ne menjen oda részeg idegenekhez, ne motorozzon… - Ez a hang a legszomorúbb, mégis a legvidámabb hang, Edwardé .
Miközben Jacob a motorokat szereli, majd motorozni tanítja Bellát a lány már nem magányos, Jacob pedig titkon szerelmes lesz. Végre visszaköltözik egy kis élet Bellába, bár már megint rosszkor van rossz helyen. Ő vonzza a veszélyt. Kiderül, hogy az indiánok ősi legendái igazak, vérfarkassá tudnak változni, ha arra van szükség. Egyre több fiú alakul át, Jacob is. Ő nagyon nehezen viseli ezt, pedig szinte ő a legjobb, mind között.
Eközben még James társai is visszatértnek, akik Bellára vadásznak. A farkasok megvédik a lányt, vagy legalábbis megpróbálják védeni.
Egy nap Bella, Jacobot várja és eszébe jut, hogy látta a rezervátumi fiúkat a sziklákról ugrálni. Ő is ugrik. Elájul, Jacob menti meg.
Mire hazaér már Alice vár rá. Hatalmas félreértés történt. Alice, aki látja a jövőt, látta, hogy Bella leugrott és azt hitte meg is halt, ezt persze elmondta nővérének Rosalie-nak, aki felhívta Edwardot. Edward belebetegedett a történtekbe és most meg akarja ölni magát. Olaszországban.
Alice Bellával azonnal oda utazik és ugyan az utolsó másodpercben, de sikerül megmenteniük Edwardot, de ennek következményei vannak.
Bellát, mivel tudja a titkot, a vámpírok életéről, át kell változtatni, vagy megölni.
A Volturi, amolyan uralkodó család a vámpírok között, ők adják ki ezt az utasítást.
A Cullen- család megígéri, hogy át fogják változtatni.

Hazatértük után Edward természetesen ellenzi az átváltoztatást, Bella viszont megkéri a családot, szavazzanak, akarják-e, hogy ő is közéjük tartozzon. Csak Edward és Rosalie nem ért egyet, így a lánynak megígérik, érettségi után ő is vámpír lehet.

A szerelem miatt elveszthet egy barátot, Jacobot, aki akkor volt mellette, mikor a legnagyobb szükség volt rá? Vagy éppen a szerelmét vesztheti el, ha rájön mit is érez valójában Jacob iránt?

Edward mindent azért tett, hogy Bellát óvja. Rettenetes volt kimondania, hogy már nem szereti, miközben már nem dobogó szíve száz év után ismét érzett valami tüzet…
Bella annyi mindenen ment keresztül… mintha csak egy rémálomból ébredt volna fel, mikor Edward újra mellette volt.

Hogy hányan hullatták könnyüket a New Moon lapjai közé, miközben a könyv magával ragadta és nem engedte ki az álmokból birodalmából olvasóját? Nem tudom.
Egy biztos. Tudjuk, hogy a mesékben is van szomorúság, így talán valósabbá válik az a bizonyos vámpírokkal és egyéb furcsa lényekkel teli álom.

„A köteléket, ami egymáshoz fűz minket, nem szakíthatta el sem a szétválás, sem a távolság, sem az idő. És nem számít, mennyivel különlegesebb, gyönyörűbb, okosabb vagy tökéletesebb nálam, ő is ugyanolyan visszavonhatatlanul megváltozott, mint én. Ahogy én mindörökre őhozzá tartozom, ugyanúgy ő is mindig az enyém lesz.”

/Stephenie Meyer/


Magával ragadott a történet és nem eresztett el…
Ám még mindig kérdéses, hogy meddig lehetnek boldogok? Átváltozik-e Bella? Ha igen, mikor? Elveszti-e a barátját, Jacobot? Vagy a szerelmét, Edwardot? Vagy egy rossz pillanatban mindkettőt?
A folytatásban kiderül.

…Én ott hagytam a könnyeimet a lapok között, s mikor újra kinyitom a könyvet, ha csak egy percre is, magával ragad, nem ereszt, örökké magához bilincsel, akár a szerelem.

Ui.: Ha a kedves olvasó érzékelte, hogy környezetében feltűnően sok tini lány megfázott, nem kell aggódni, nincs járvány… csak mindenki nyitott ablak mellett alszik, hátha őhozzá is betér egy mesebeli herceg… aki akár vámpír, akár vérfarkas.
Nálam biztos nyitva az ablak.

Gősi Anna
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.