Torma Zsuzsanna: Fát a leveléről


„Tulipánfa (Liriodendron tulipifera). A tulipánfafélék közé tartozik, tehát rokona például a liliomfáknak (magnólia). Eredeti hazája Észak-Amerika keleti része, ahol messze északra is elhatol, mivel jól tűri a fagyot. Magas, dús lombú, szabályos koronájú fa. Hosszú, egyenes törzse miatt kedvelt erdészeti faj, zárt állományokban is telepítik. Nevét onnan kapta, hogy jellegzetes levelei – kissé elvontan – tulipánra emlékeztetnek.”

Az idei őszön úgy hozta a véletlen, hogy megismerhettem egy olyan fafajtát, amelyet leveleinek alakjáról neveztek el.
Az történt ugyanis, hogy miközben pici magoncokat gyűjtögettem egy park bokrai alól, rátaláltam egy kis csemetére, amelynek olyan levelei voltak, amit még eddig nem láttam. Vagy csak nem vettem észre. A kis csemetét elültettem a kertbe, a többi platán és juharcsemete mellé. Aztán, amikor a földre hullott sárgult leveleket gyűjtöttem csokorba, felfigyeltem ismét több olyan lehullott levélre, amelyeknek éppen olyan alakjuk volt, mint a kis csemetéé. Keresni kezdtem a parkban azokat a fákat, amelyek gazdái lehettek ezeknek a számomra különleges alakú leveleknek. Addig nézelődtem felfelé, a parki fák ágait végigpásztázva, amíg meg nem láttam néhány hasonló alakú levelet az egyik magasra nőtt fa ágain. Már ennek a felfedezésnek is nagyon örültem. Most már tudtam, hogy melyik fáról hullottak le ezek a furcsa alakú levelek, de még mindig nem tudtam, mi lehet ennek a fának a neve?
Nem sokkal utána a park egy másik részén ismét találtam hasonló alakú leveleket egy kisebbre nőtt fa közelében, de most már arra is emlékeztem, hogy tavasszal, vagy talán nyár elején elmentem a fa mellett és láttam, milyen csodálatos virágai vannak. Szívesen szedtem volna le róla egyet, de az ágvégei olyan magasságban voltak, hogy nem értem volna el.
Végül is arra jutottam, hogy mivel ennek a fának a virága a tulipánra emlékeztet, megpróbálok ilyen szóval rákeresni az interneten. Amikor beütöttem a keresőbe azt a szót, hogy „tulipánfa”, nagy örömömre az előtűnő képen szembe találkoztam a furcsa alakú levéllel, amelyet a parkban találtam az avarban, a többi levél társaságában. A képen ott volt a fa virága is, ami megegyezett azzal a virágzattal, amit a nyár elején láttam a kisebb fa ágain.
Most már biztos voltam benne, hogy tulipánfa a kis csemete, amit nemrég ültettem.
Azt is észrevettem, hogy a nagy fák előbb lehullatják a leveleiket, mint a kicsik. Mert a parkban már majdnem kopaszan álltak a platánok és a juharok, míg odahaza a kertemben ezeknek a csemetéknek a levelei javában zöldellnek. Csak a kis tulipánfa csemete hullatta le a leveleit.
A tulipánfa virágainak a termései is hasonlítanak a mályvacserje virágainak terméséhez, amelyek még ott vannak az ágakon. A mályvacserjéim ágai is kopaszak lennének, ha nem volna ott rajtuk a nyári virágok termései.
Örülök, hogy ismereteimet bővíthettem azáltal is, hogy rátaláltam ezekre a különleges, tulipánalakú őszi levelekre és beazonosíthattam a talált és elültetett, eddig általam nem ismert facsemetét. Remélem, megérem azt az időt, amikor egyszer virágot bont.

2010. november 11.

Torma Zsuzsanna

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCMl_UfuAG7Pb-h5MDVWifzPhct9g64oNXMcYj7U69gtgztFM&t=1&usg=__XE1Je3AUtTimgYyKhA6Qv6e6D9A=
230
Torma Zsuzsanna - 2010. november 15. 09:08:40

Köszönt Nektek, kedves Gyöngyi, Judit, Erdeiné Marika, Viola és Eszter!

Ha ugyanarról a fáról beszélünk, akkor biztosan egyetértetek velem, hogy csodálatos látvány volt, amikor ez a parki tulipánfa virágzott. Azon csodálkoztam, hogy eleddig miért nem figyeltem fel rá. Miért kellet eltelnie tavasztól őszig ennek az időszaknak és csak most kerestem utána a tulipánalakú levél megtalálásakor!
Csak remélni tudom, hogy az igen pici tulipánfa csemete megmarad tavaszra is a kertünkben és megérem, hogy virágozzék is!

Üdvözlet és köszönet mégegyszer!

Torma Zsuzsanna

499
magyareszter - 2010. november 14. 14:01:50

Kedves Zsuzsa!

A tulipánfával kapcsolatban nekem is van élményem. Tudniillik Angliában láttam nagyon sokat belőle és azt hittem, hogy nálunk Magyarországon nincs. Pedig bizony van bőven, csak meg kell látni! Nyáron esténként sétálgattam itt nálunk Kispesten, a háztömb körül. Mindjárt az első napokban nagy meglepetés ért, mert az egyik kertben séta közben láttam gyönyörű, virágzó tulipánfát. Azt kívánom én is, hogy hamarosan Te is gyönyörködhess a kertedben elültetett kis fa virágaiban.

Sok szeretettel Eszter

277
farkas viola - 2010. november 13. 17:18:41

Kedves Zsuzsanna!
Te valóságos természet-búvár vagy. Szépen írtad le a kutatásaid eredményét. Kívánom, hogy mielőbb virágozzék a saját kis csemetéd.
Minden elismerésem a két sor betűhalmazhoz, ezt még nézni is rossz, nem hogy lemásolni.
/Küldtem Neked olvasnivalót, de még a Szférákat, 3 sem láttad, tudom, nincs időd/.
Szeretettel: Viola

686
T Pandur Judit - 2010. november 12. 23:32:19

Kedves Zsuzsa!

Nagyon nagy szeretettel mutattad be a tulipánfát, szinte ragályos Smile
Azonnal elhatároztam, hogy meg akarok ismerkedni vele! Smile
Sajnos nagy fáknak már nincs több hely a kertemben, de a vácrátóti arborétumban /az van hozzánk a legközelebb/ "örökbe fogadok" egyet. Smile

Judit

1119
tatos - 2010. november 12. 17:48:34

Kedves Zsuzsika.
Köszönöm szépen ezt a kedves bemutatást. Nagy élvezettel olvastam és megnyugtattál, hogy fagytűrő. Szeretem a virágait, amikor kibontja a kertekben. Gratulálok szeretettel megírt írásodhoz. Kívánom, hogy óriás nagyra nőjjön és sokáig gyönyörködhess még a magoncaiban is. Szeretettel Gyöngyi.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.