Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Jéga Szabó Ibolya: Karácsonyi készülődés szegényen és gazdagon.


Zavarban vagyok, mert a szegények karácsonyát nagyon jól ismerem a gyerekkoromból, a gazdagok karácsonyát legfeljebb filmen láttam, vagy a tévében. Mostani életem sem szegénynek, sem gazdagnak nem mondható. Olyan, mint a legtöbb emberé itt nálunk, aki karácsonykor elmondhatja, hogy szegények vagyunk, de jól élünk. Kerül az asztalra finom sült, gőzölgő húsleves, gyöngyöző bor, bejgli. is. Ám a fa alatti ajándékok már csak jelképesek, jól átgondoltak, sőt megbeszéltek. A családtagokat nem veti fel a pénz, hát jó előre tudatják egymással, hogy az idén nem sok jut a karácsonyi meglepetésekre. Hát igencsak meg kell gondolni kinek mit veszünk, hogy az ajándékozott meglepetésnek érezze, vagy legalább praktikusnak. Minden fillérnek helye van ezekben a válságos időkben. Januári fizetést már üres zsebbel várjuk, de elégedetten, mert joggal érezzük, hogy az idei karácsonynak is megadtuk a módját.

A gyermekkori igazán szegény karácsonyok már csak ködös emlékek , de vannak még kis hazánkban akik számára ma is még valóság. Manapság a városoktól távol élők nehezen jutnak munkához, a téli fűtés felemészti minden fillérjüket, a világításról nem is beszéltem. Annak is örülnek, ha gyerekeik lábára cipő kerül. Ott vannak a magára maradt öregek, akik a kis nyugdíjat is úgy osztogatják be naponta, hogy éhen ne haljanak, és meg ne fagyjanak. Az ő karácsonyuk egy fenyőág egy kis gyertya és a Mennyből az angyal.

Ide a nyugati határszélre sokan jönnek munkát, szebb életet remélve. Ha szerencsések, elkel a házuk áron alul, és itt egy ki panellakást, ha kapnak érte, de nem számít, főszempont a munkalehetőség, a gyerekek jövője.

Jönnek Erdélyből sok gyerekkel, a nyomorból menekülve. Lelakott, borzalmas albérletekben sínylődnek sokadmagunkkal, remélve munkát és jobb jövőt. Mi, akik a jobbléthez szoktunk, az elénk táruló mérhetetlen szegénység láttán, megrettenünk. Ám nekik ez a karácsony, akármilyen is, a remény boldogságát adja.

A gazdagok karácsonyát úgy képzelem, hogy csak a szentestét töltik el itthon családi körben, majd az újesztendőig elutaznak egy felkapott alpesi síparadicsomba gyerekestől-kutyástól. Ajándékaikat, az egész évben gondosan figyelt és feljegyzett elszólásaik alapján válogatják egymásnak, nem a bukszájuk szabja meg az árát. Gyerekeik úgy tapossák a legókockákat, mint a szegény gyerek a sarat. Nincs ámuló, vágyódó gyerekarc a kirakatnak nyomva, ők rámutatnak a vágyott ajándékra határozottan - ezt szeretném!
Egy biztos, ha szegény, ha gazdag, készülődik az ünnepre, ki így ki úgy. Én most takarítok, majd sütök, vásárolok, hogy a nagy készülődés gyümölcsét, hipp-hopp, eltüntessük néhány nap alatt. Várjuk az újesztendőt, lencsét eszünk, és reméljük, ha megéljük, hogy a következő év karácsonya gazdagabb lesz, vagy legalább olyan, mint az idei.

Írta: Jéga Szabó Ibolya
1423
Jega - 2011. január 10. 11:43:43

Köszönöm Gizella, hogy olvastál, reménykedjünk, hogy egyre több család karácsonya szól majd az igazi ünnepről, és a szeretetről. Üdv. Ibolya

1955
Kzella - 2011. január 09. 19:10:57

Kedves Ibolya!
Elolvastalak, ismerem az egyszerű karácsonyokat. Ugyanakkor a szeretet mindig megvolt a karácsony ünnepén.
Ez az emlék is kísér.Ez sok pénznél fontosabb. Ha mi a gyermekünknek egyszerű ajándékot veszünk (egy társasjáték) és játszunk vele az ünnepekben, szebb emléket visz magával, mint a mindent megkapó gyermek.

A leírásod nagyon szemléletes volt, szomorú hogy így van.
Üdv.
Gizella

230
Torma Zsuzsanna - 2010. december 27. 13:07:34

Kedves Ibolya!

Akár szegényen, akár gazdagon telnek el a karácsonyi ünnepek, a lényeg az, ami a szívünkben lakozik. Ha nincs szeretet érzés egymás iránt, akkor olyan mindegy is.
A gyermekkori Karácsonyok számomra is emlékezetesebbek voltak. Én is nagyon sajnálom, a nálunknál szegényebbeket. De talán a szívük mélyén ők is boldogok...legalább Karácsonykor.

Ez úton kívánok Neked és szeretteidnek nagyon boldog, békés Újesztendőt!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

1423
Jega - 2010. december 25. 22:31:31

Köszönöm Marcsi , hogy olvastál. Ezekről a dolgokról mindnyájan tudunk, mégis , ha leírjuk mélyebben belegondolunk.
Kívánok neked és a családodnak boldog békés ünnepet, és reményteljes újesztendőt. Szeretettel Ibolya.

696
marcsi - 2010. december 25. 12:50:12

Kedves Ibolya!
Meghatódva olvastalak. Sajnos a mai világban szembesülünk az általad leírtakkal. Igazad van, nem kell drága ajándék, a fa alá. Mindennél többet jelent a szeretet, a nyugalom, ez nem kerül semmibe. Én is emlékszem gyermekkorom karácsonyára, mindig nagyon szép volt. Igyekszem én is gyermekeimnek, unokáimnak széppé, varázslatossá tenni az ünnepet. Ilyenkor mindig gondolok azokra az emberekre is, akiknek nincs hova menni, fáznak, éheznek, betegek, idősek, magányosak... sorolhatnám még. Erőmhöz mérten próbálok segíteni, tiszta szívből teszem. Köszönöm, hogy olvashattalak.
Szeretetteljes, Békés Karácsonyt kívánok Neked és családodnak.
Szeretettel: Marcsi

1423
Jega - 2010. december 23. 23:24:55

Köszönöm kedves Zsike a a jókívánságokat. Kívánom én is, hogy boldog békés legyen az ünneped. Reménykedjünk, hogy a gyermekeinkre, unokáinkra szebb jövő vár.
Szeretettel Ibolya

2175
hzsike - 2010. december 23. 21:52:00

Kedves Ibolya! Minden szavad olyan valóságos és olyan emberi, hogy öröm olvasni Téged.Igen, az ember szinte naponta szembesül a leírtakkal, sajnos a mai világban sem ismeretlen fogalom a szegénység sőt, egyre több embert érint.Én is sokat gondolok arra az ünnepi asztalnál, hogy kicsiben hogyan segíthetnék, de ez csak egy egy alkalom.A gyerekeimért imádkozom, hogy legalább annyi jó jusson nekik is az életükben mint nekünk, mert ők is megérdemelnék.Szívemből kívánok Neked és Kedves Családodnak békés és Szeretetben Gazdag Karácsonyt! Szeretettel: Zsike

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.