Torma Zsuzsanna: Ez évben az Év vadvirága a leánykökörcsin


„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az „Év madarát”, a Nyugat-magyarországi Egyetem pedig az „Év fáját” választja meg minden évben. E mozgalmak nyomán a honi botanikusok az idei évtől megválasztják az „Év vadvirágá”-t. A kezdeményezés célja, hogy évről-évre ráirányítsa a figyelmet a látványos és veszélyeztetett vadon élő virágos növényünkre. A magánkezdeményezésű ötletet követő internetes vita, majd szavazás eredményeként 2011-ben a leánykökörcsinre (Pulsatilla grandis) esett a választás.” (Somogyi Hírlap 2011. január 27-ei számából)
„A leánykökörcsin a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó növényünk, melynek „bundás” bimbói márciusban jelennek meg. A virágok gyakran már a talaj közelében kinyílnak. A virágzás általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart, de még májusban is találkozhatunk virágzó példányokkal. Az egész növényt „sűrűn álló szőrök borítják”, ami megvédi a kora tavaszi fagyoktól. A halványkék vagy kékes-ibolya színű kehely alakú és általában felálló virága 6 sziromlevélből áll. A sziromlevelek legalább kétszer olyan hosszúak, mint a porzók. A nemzetség többi fajának virágai sötétebb árnyalatúak és – egy fajt (tátogó kökörcsin) kivéve – bókolóak. A virágban található feltűnő sárga színű porzótömeg és a porzószerű nektárképző mirigyeiből áradó illat magához csalogatja a méheket és dongókat, gazdag nektárzsákmányt kínálva a megporzásért cserébe. A páratlanul szárnyalt tőlevelek csak az elvirágzás után fejlődnek ki. Virágzás után a szár megnyúlik és megjelennek a páratlanul szárnyalt tőlevelek, valamint továbbra is megfigyelhetőek az örvösen álló keskeny sallangokra osztott fellevelek. A termések repítő készülékeikkel látványos bóbitát alkotnak. A repítő készülékek segítik a magok terjedését, és egyben az „ültetésről” is gondoskodnak, mivel nedvesség hatására visszacsavarodnak, kissé befúrva a magot a talajba. Hazánk középhegységeinek és dombvidékeinek számos élőhelyén, hegyi- és irtásréteken, sztyeppréteken, sziklagyepekben, kartsz-bokorerdőkben, homoki és lösz gyepekben megtalálható.
A növény minden része mérgező, de a népi gyógyászat egykor felhasználta: a virágából és leveléből készült teát asztmás görcsök és fejfájás csillapítására, valamint vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására is alkalmazták. Egy 16. századi kódex tanúsága szerint juhok himlőjét gyógyították vele és festéket készítettek belőle. A magyar elnevezésben a kék színt jelentő ótörök „kök” szó rejtőzik. Védett, természetvédelmi értéke 10.000,-Ft.

Hazánkban a leánykökörcsin mellett további 4 kökörcsinfaj – a tátogó, a magyar, a fekete és a Zimmermann-kökörcsin – fordul elő. Mindegyik védett növény.
Az „Év vadvirága” kezdeményezés sikerének záloga az összefogás és tenni akarás. Botanikusok és nem szakmabeliek, hivatásos és amatőr természetvédők, pedagógusok és diákok egyaránt sokat tehetnek az év vadvirágáért. A leánykökörcsin, többi honos vadvirágunkkal együtt a nemzeti vagyon része, megóvása közös érdek és közös feladat.

(Wikipédiából” és “Vadonlesőből)

Közreadta: Torma Zsuzsanna
230
Torma Zsuzsanna - 2013. március 25. 12:14:53

Köszönöm!

2319
Pataki Glica - 2011. február 14. 17:33:23

Kedves Zsuzsanna! Hálásan köszönöm, hogy a csodálatos "virágaimra" fölhivtad mások figyelmét!
Drága Viola, örömmel tölt el a Találkozásunk...
www.patakiglica.b...
Szeretettel várnak a Virágok!
Sok-sok puszi:Glica

230
Torma Zsuzsanna - 2011. február 08. 15:21:11

Kedves Viola!

Örülök, hogy "virtuális szomszédok" lehetünk. Igaz, hogy az én kertemben nincs ilyen virág, s talán még az erdőinkben sem nagyon. De ha lesz rá időm, akkor keresgélni fogok utána. Itthon a hátsó kertünkben van fehér hunyor, láttam, hogy éppen az ősz végén, tél elején-közepén hozott egy-két virágot. De a kökörcsint nem tudnám pontosan beazonosítani, mármint azt, hogy élőben láttam-e már ilyet, vagy sem?
De, ha olvasod Pataki Katalin gyönyörű írásait, akkor abból még több növényt, virágot megismerhetünk, még ha csak látatlanban is, mert Ő tudja sok virág nevét és látott is olyanokat, de nem biztos, hogy mindenki így van ezzel.Én is csak azokat ismerem, ami a környékünkön előfordul.

Örülök, hogy jól indult a napod!

Üdv.:Torma Zsuzsanna
Smile

277
farkas viola - 2011. február 08. 08:23:45

Kedves Zsuzsanna!
Örülök, hogy szomszédok lettünk, bár ilyenekkel áldott volna meg az Isten!
Ide csalt a virág színe, azután a tartalom, jól indul a mai napom, köszönöm. Jó lenne itt látni a kertemben is.
Szeretettel: Viola Pfft

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.