Pataki Katalin: A kígyók

Nagyon sajnálom Szöszi, hogy a betegség itthon marasztalt és nem mehettél iskolába. A doktor néni finom gyógyszereket írt föl neked, de anya tudja, hogy a gyerekek gyorsabban gyógyulnak ha mesét hallgatnak.
Gyere kicsi lányka vedd be a pirulákat, bújj az ágyba, és anya elmeséli mi minden van a nagy világba.
Mond anya láttál e már olyan kígyót aki koronát viselt a fején? Olyan kígyót, aki gyémánttal kirakott trónon ült?
Nem Szöszi nem láttam a koronás kígyót. Én az áruló népének kő emlékeivel találkoztam.
Anya meséld el nekem miért kellett kővé lenniük a kígyóknak? Miért haragudtak meg rájuk az istenek?

A világ kezdetén nem volt annyi gonoszság, civakodás, mint mostanság. Ezen a csodálatos bolygón mindennek és mindenkinek jutott hely. Amikor az istenek látták, milyen szépet teremtettek, magára hagyták a Föld nevű bolygót és elmentek egy másik világba. Így történhetett meg az a szomorú eset, hogy a szárazföld önmagával összeveszett és mérgébe több darabra szakadt. Ebből indult ki minden baj! Az állatok és a növények akaratuk ellenére elváltak családjuktól, rokonaiktól és soha többé nem találkoztak. Pontosan azon az éjszakán mikor ez a tragédia bekövetkezett a kígyók nagy családja gyűlést tartott. A kígyókirály őfelsége elé járultak valamennyien, döntéseket akartak hozni a jövőjüket illetően. Voltak kisseb nagyobb vitás ügyek, amelyeket itt lehetett dűlőre vinni. Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy rezeg a föld a hasuk alatt. Reggel, amikor fölkelt a Nap, látták mi is a valóság. Egy szigeten találták magukat, amelyet olyan sok víz ölelt körül, hogy nem lehetett látni a másik partot. A kígyók így azt gondolták, hogy mindenki odaveszett csak ők maradtak életbe.
Ez az elszakadás különös változást idézett elő a csúszó-mászók természetében. A gyenge jellemű, alantas kígyók szervezkedni kezdtek, s a kígyókirály életére törtek, aki szövetségesek nélkül maradt. A gonosz állatok mérgezett ajándékot vittek őfelségének, ám semmi rosszra nem gondolva elfogadta hű alattvalói figyelmességét. Egy hét múltán uralkodó nélkül maradt a kígyók apraja- nagyja. Nagy és pótolhatatlan veszteség érte a kígyók népét, és gyászba borult a lelkük. Tanácstalanokká lettek, hiszen többé senki nem hívta össze a tanácsot. Mindenki ment a feje után, és azt tette, amit jónak látott. Ha a másiknak ez nem tetszett, jó kupán vágta az illetőt. A kígyók egyre gonoszabbá, alattomosabbá lettek.
Mindenkit rettegésbe tartottak a szigeten. Madárszülők keresték rémült csipogással gyermekeiket, akik eltűntek, míg ők oda voltak élelmet hozni.
A fák tövébe kapart odúkból is elvesztek a gyerekek, mert minden hová be csusszantak a gonosz kígyók és elrabolták a kicsikéket. Azért rabolták el a gyerekeket, mert gyávák voltak ahhoz, hogy a szülőkkel meg küzdjenek. Az idők folyamán a denevérek is társultak a gyalázatosan viselkedő kígyók társaságához.
Végül mégis csak betelt a pohár. Úgy gondolta a Sarki Csér, útra kel és megkeresi az isteneket, majd panaszt emel a denevérek és a kígyók ellen.
Gondolatát tett követte, szelek hátán világgá ment, s meg is találta az illetékest. Mindent aprólékosan elmesélt, milyen sokat sír a madár nép. Akkora a bánat a kis odúkba, hogy már alig fér. Mesélt –mesélt végül szól az Isten: ELÉG!!!
A háborgó Isten, viharfelhőkön a sziget fölé érkezett. Karját széttárta, tenyerét a sziget fölé fordította s lecsapott végzetes villámaival. Dübörgés és villámlások közepette menydörgő hangján az átkot kimondta: „Minden kígyó, nagy és kicsi még az is aki a homok alatt a tojásban lakik, legyen most azonnal KŐVÉÉÉ!!! „
A gomolyfelhő tetején állva, haragja csendesedik. Az Isten most tenyerét fölfelé fordítva szelídebb hangon szól: „Denevérek kik bűnösök vagytok, elveszem tőletek a Napot!”

Ezért láttam a smaragdzöld szigeten, olyan sok kígyózó kőkerítést. Az emberek a kezdet kezdetén a földön fekvő kőkígyókra újabb köveket tettek. Századokon át az új nemzedékek ezt cselekedték, s cselekszik a mai napig. Ez az egyetlen ország, ahol ma sem él kígyó.

- Anya! Nálunk élnek kígyók?
- Igen! Méghozzá Viperák!
- Méregfoguk is van, amivel nagyot harapnak?
- Csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat.
- Mit kell tenni, ha megmar a kígyó?
- Elsősorban az ellenanyagot megkapni. Ajánlatos a kígyófejét is magunkkal vinni…az a biztos! Dr. Vital Brazil a Butantan Intézetben sokat tett ebben az ügyben. Ám erről, majd holnap mesélek…

Szép álmokat Szöszi lányka!
Szép álmokat! Jó éjszakát édesem.

Írta: Pataki Katalin
2319
Pataki Glica - 2011. szeptember 06. 11:24:38

Veronika- Álom és valóság, Mese és történelem. Így sikerült turmixolni....örülök, hogy tetszik.
Szeretettel:Glica

2319
Pataki Glica - 2011. szeptember 03. 12:39:34

Szia drága Viola! Köszönöm, hogy itt jártál.
Remélem, szépet álmodtál?
Sok-sok puszika:Glica

277
farkas viola - 2011. szeptember 03. 04:37:46

Kedves Glica!
Nekem is tetszett a meséd, bár most hajnal van. El is álmosodtam, vissza is fekszem.
Szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.