Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Winczheim Tibor: Az új itallerakat - 2. helyezett (2011. november)

- Isten hozta bátyám! Miben lehetek szolgálatjára? – kérdezte a zselézett, tüskehajú eladófiú a belépő öregembert.
- Tudja fiam, én igazándiból csupán egy üveg ásványvízért jöttem volna, de hát illen kínálat mellett vinnék valami finomat a mamának. Mit ajánlana?
- Talán ezeket a kék színű italokat: tele vannak sejtfehérje-növelővel, izom-lazítóval, koffeinnel és teinnel, idegnyugtatóval és serkentővel, valamint boldogsághormon termelését elősegítő hormonokkal. Talán még Viagra is van bennük, azért olyan szép kék a színük. Úgy a keményen sportolók, de még egész nap a komputerek előtt punnyadó fiatalok is esküsznek rá, s viszik, mint a cukrot. Állítólag napi egy flaskával sikerül akár 5-ször is, kihúzás nélkül, ha érti, mire gondolok bátyám-uram…
- Elmégyen ám fiam abba a… Mindjárt mondok valami cifrát! Hol kell nekem ilyen lötty? Normálisabb italja nincsen? – rivallt rá az öreg. Mik vannak azokban a hosszúnyakú szögletes üvegekben?
- Már mondom is kedves uram! - hadarta kissé megszeppenve a tüskehajú: - Először is víz. Elsőrendű, jó magyar csapvíz. Aztán gyümölcs-sűrítményt helyettesítő ízesítő anyag, cukrot pótló vanádium ciklamát–anhidriddel. Van bennük továbbá hígulást megakadályozó sűrítmény és besűrűsödést gátló hígítmány. Ezen felül speciális színező és fényérzékeny anyagok az ultraviola sugarak megszűrésére. Továbbá egy hangyányi ízfokozó, oxidánsok, és antioxidánsok, hogy mindenkinek kedvében járjunk, továbbá a szokásos vitaminok, nyomelemek, tartósítószerek és egyéb szütymékek. Tetszik kérni belőlük?
- Ugyan már fiam! Meg van maga veszve!? Ezek az összetevők mérgezőbbek az én szőlő-permetlevemnél is! Valami egyszerű, de természetes italjuk nincsen?
- Hogyne lenne bátyámuram! – tüsténkedett a zselézett-fejű, miért nem ezzel tetszett kezdeni? Na nézzük csak: ezekben a rekeszekben vannak az igazi italok: hozzáadott cukor, ízesítőanyag, emulgeátor, színezőanyag és minden nélkül. Milyen ízben tetszik kérni?
- Kérdés, hogy milyenek vannak egyáltalán?
- Már mondom is: itt van pl. a paradicsom-kovászos uborka kombináció, vagy a fokhagymás-mangó, esetleg padlizsános-sütőtök curry ízesítéssel, de bizonyára nem lehet rossz a kapros-kelbimbós- cseresznye sem. Melyikből adhatok?
- Egyikből sem. Nekem egyszerű ital kell. Gyümölcsital. Érti? Gyü-mölcs-i-tal. Olyan, mint hogy alma lé. Vagy körte lé. Esetleg narancs vagy datolya lé. A zöldségleveket is meg tudom inni. Gyermekkoromban például nagyon szerettem a sárgarépa- meg a sütőtők levet. Meg a paradicsom italt. Naturon, esetleg kevés törött borssal. De semmiképpen sem kardamon, vagy bazsalikomos-citromfű ízesítéssel! Tartanak ilyen egyszerű, de jó ízű zöldség- vagy gyümölcsleveket?
A fiatalember magába roskadva, sajnálkozva tárta szét két kezét:
- Mintha csak Trabantra szeretne befizetni… Sajnos, bátyámuram, az idő elrohant, az igények megnőttek, az ízlések, s vele együtt az árúk fajtáji, ízviláguk, kiszerelésük, minden, de minden megváltozott, vagy, ha úgy tetszik, a kor követelményeihez igazodtak. Én igazán szeretnék a maga kedvébe járni, de ilyen, hogy alma- meg körte lé… De ugye nem akar engem megtréfálni? Minden energia- üdítő- és gyümölcsitalt ismerek, de az Ön által keresett portékáról még csak nem is hallottam! Mit mondott? Paradicsomlé? Meg sütőtök-lé? Ezek valóban léteztek, vagy valahol teccett róluk olvasni?
- Ó! Nemcsak ilyeneket gyártottak, de volt őszi-lé, szőlőlé, meg…
- Stop! Várjon csak!
A fiú szemében kigyúlt az értelem, fejbőre bizseregni kezdett a zselés frizurája alatt, szinte füstölt...
- Maradjon papa, ne mozduljon! - és olyan elánnal rohant be a raktárba, mintha az élete függne tőle. Vigyorgó pofával, magasra tartott kézzel hozta a világmegváltó italt.
- Bingó! Megvan! Szőlőlé! Ezt keresi? Most, hogy róla beszélt, eszembe jutott. De a nyitva tartásunk eddigi 3 hete alatt a kutyának sem kellett, ezért beraktuk a raktárba, ne legyen láb alatt. De csak ez van és ebből is csak egy rekesszel.
- Rendben van, ezt kérem!
- Az annyi, mint hogy 24 Euró.
- Hohó, álljon meg a menet, nekem nem kell az egész rekesz, én csak
ezt az egyetlen üveget kérném!
- Én is csak egyetlen üvegről beszélek.
- Ezt nem mondja komolyan! Egyetlen üveg gyümölcsléért már csak nem áldozhatom fel a napi nyugdíjamat! Meg különben is: mitől ilyen drága ez a portéka? Arany van benne?
- Kedves bátyámuram! Az árakat nem én állapítom meg, de minél kevesebbet gyártanak valamiből, az annál drágábba kerül. Érti ugye?
- Persze, persze, rendben van, na! Értek én a szóból! Akkor tudja, mit adjon fiatal barátom?
- Nos? Kérjen tisztelt uram bármit, amit csak itt lát!
- Tuggya, mit? Adja azt az üveg ásványvizet!

Írta: Winczheim Tibor
277
farkas viola - 2011. november 26. 03:29:29

Kedves Tibor!
Nagyon tetszik az írásod. A sok szörnyű adalék leírása, nem semmi!
Szeretettel gratulálok: Viola

227
kondrakati - 2011. november 20. 17:58:57

Nagyon jól mulattam írásodon, no de csak azért, mert én általában vizet iszok, bár az is kitudja, mit tartalmaz manapság...

2603
orkutya - 2011. november 06. 20:42:48

Kedves Lányok (Ida, Katalin, és Róza)!
Szívből örülök, hogy tetszett az írásom. Higgyétek el, valóban, csakis, és kizárólag a természetes ital az igazi! Amióta fatornyos kis falumban felfedeztem egy házi készítésű itallerakatot, csak hozzájuk járok. Nincs is jobb a 100%-os alma-, ill. körte levüknél, és az 53fokos gyümölcs pálinkájuknál! Egészségünkre!: TiborGrin

2135
mami - 2011. november 06. 10:14:34

Kedves Tibor!

Nagyon jól, fordulatosan, a minden napjainkról megírt történet. Itt is igaz a mondás, hogy a téma az utcán hever. Te lehajoltál érte, és de jól tetted!!!!

Szeretettel: Róza

2678
Emperor - 2011. november 02. 15:24:06

Ez telitalálat Tibor.
Ételünk, italunk mérgekkel és egyéb szütymékekkel, ahogyan Te írtad nagyon találóan, van tele. Csak az egészséges, amit magad termelsz és magad készítesz. Én legalábbis így vagyok vele.

Nagyon jó, aktuális írás.

Üdvözletem
Ida

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.