Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tóth Melinda: Anya csak egy van... - - 2. helyezett (2012. április)

Jó ideje azon gondolkodom, hogyan is írjam ki magamból az „anyát”. Mikor huszonegy évesen szerelemből férjhez mentem sokan bolondnak hittek, hiszen ez nem az a kor volt, amikor az ember lánya ilyesmire adja a fejét. Igazából akkor nem is vettem figyelembe ki mit mond, és miket gondol ezzel kapcsolatban. Azt tudtam, hogy szerelmes vagyok és boldog. Kilenc hónap gyönyörű várakozás után megszületett első gyermekünk, majd két év és nyolc hónapra rá a második. A születés pillanatánál fájdalmasabb és csodálatosabb érzés talán nincs is a világon. Amikor karjaidba zárhatod azt a csöppnyi kis életet, amit addig a szíved alatt hordoztál! E pillanatban minden nyűgödet, bajodat elfelejted. Minden addigi rossz élmény megszűnik létezni számodra. Megkapod Istentől az anya szerepét. Érzed, minden meg fog változni, hiszen a legjobbat szeretnéd nyújtani neki, ne kelljen hiányt szenvednie majd semmiben. Csodával határos módon megindul az ősi anyai ösztön benned és tudod táplálni a kis jövevényt. Magad sem tudod, hogyan biztosítasz neki minden jót, de egy valamit tudsz, hogy tengernyi szeretet adsz majd neki, szíved minden melegével és bármire képes leszel érte.

Otthon szoptatsz, büfiztetsz, pelenkát mosol, majd kezdődik minden megint elölről. Közben nem érted néha miért sír, hiszen elláttad rendesen. Kicsit szomorú leszel és ideges, mert nem tudja elmondani mi bántja. Hallottam már olyan anyákról, akik az otthon töltött évek alatt úgy érezték nem elég hasznosak, megszűnt az önbecsülésük vagy éppen leépült az önbizalmuk. Én egy percig nem szembesültem ilyen érzésekkel. Sőt. Elmondhatom, nem szűkült be a tudatom, hasznossá tudtam magam tenni és trampli sem lettem. Most is tudom, meddig kell befizetni az osztálypénzt, mikor kezdődik a tavaszi szünet, mely napokon van testnevelés óra, mikorra kell kivasalnom az ünneplő ruhákat, és ha hétvégén névnapra vagyunk hivatalosak milyen ajándékot veszek. Nem tűnnek nagy dolgoknak. Ha ezeket kézben és észben tartja az egy anya, akkor olajozottan működik a családi fogaskerék. A gyermek megkapja a nyugodt, harmonikus hátteret és jó hangulatban nő fel. Sosem éreztem, hogy ezekkel a dolgokkal áldozatot hoznék, vagy netán lemaradnék az élet nagy dolgairól. Régimódi sem lettem azt hiszem.

Késő este munkából hazatérve elkészítem másnapra a szendvicseket, elmosogatok, elindítom a mosógépet, és ha úgy adódik, felvarrok egy-egy leszakadt gombot. Szó nélkül összehajtogatok pár ruhadarabot, megöntözöm a virágokat. Mikor fáradtan, nyújtózkodva bemegyek a szobába, megállok az asztalnál. Kiteszem a befizetni való osztálypénzt. Listát készítek, mit kell holnap bevásárolni, írok pár sort az iskolába, miért is hiányzott tegnap a gyerekem. Fogmosás után megnézem az ajtók zárva vannak-e, majd lekapcsolom az udvari lámpát. Pár szót váltok a fent lévőkkel, akik még a számítógép vagy a tévé előtt ülnek. Beállítom az ébresztő órát, kiteszem a másnapi ruhákat. Mikor mindenki lecsendesedett elképzelem a jövőbeli terveimet.
Megkérdem magamtól ismét: van ezekben bármi különleges? Gyakran napi 16 órát dolgozom. Tudományos munkatárs vagyok az emberi kapcsolatok és a gyermekfejlődés területén Ezért nem jár fizetség, de az elismerés jólesik. Higgyétek el, ez a legelhivatottabb szakma a földön.
Anyának lenni egy nagyszerű karrier. Nem is értem honnan ez a végtelen erő, szeretet és mosolygás mely fáradhatatlanul, mindig kísér. Embert próbáló feladat, mégis pillekönnyed, mely erőssé teszi vállaimat annyira, hogy még a világ terheit is el bírnám cipelni. Valami belső energia vezérel, ami lehetővé teszi, hogy akkor is tovább menjek, mikor már mindenki régen feladta. Betegség vagy bánat idején is ellátom szeretteimet panaszkodás nélkül. Oly mély érzéseket hordozok magamban, amelyekkel minden körülmények között szeretem gyermekeinket, még ha néha mélyen megbántanak is.
Senki nem kérdezte meg, akarom-e ezt a feladatot.
Csinálom, sosem fáradhatok. Olyannak kell lennem, mint egy jóságos tündérnek. Minél többet adok magamból, annál több szeretet tudok nyújtani. Fáradhatatlan a testem és lelkem, szívem tele csordultig boldogsággal. Leszögezhetem tehát, hogy anyának lenni a legcsodálatosabb szeretet-szolgálat. Ha jól műveled a legszebb és legelismerőbb fizetséget kapod érte cserébe: a gyermeki hálát és az ő odaadó szeretetét.
Vannak, akik megpróbálják az anyaságot egy könnyed, laza, rózsaszín cukormázzal bevonni.
Nekik azt üzenem, nagy hibát követnek el, hiszen anya csak egy van.

Tóth Melinda
3075
toth69 - 2012. április 09. 09:48:14

Kedves Katalinka, Ermi-Enigma!
Köszönöm
Meli Smile,

2279
ermi-enigma - 2012. április 09. 08:48:08

Anyaság....szépen megírva...

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.