Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Jéga Szabó Ibolya: Könnyű kérdés, nehéz válasz
- Ma nem érek rá kisfiam! Mama a temetőbe megy.
- Mit csinálsz a temetőben?
- Virágot viszek a sírokra és rendbe teszem őket.
- Miért kell a halottaknak virág, ha nem is látják azokat.
- Hát, ez igaz, de magunk miatt kell, hogy ne felejtsük el őket. (És azért, hogy ti is hozzatok virágot a mi sírunkra, mert ezt láttátok tőlünk, de ezt már nem mondtam hangosan)
- Mama, igaz, hogy a temetőben kísértetek is járnak, főleg este. Mesélték az isibe, hogy egy néni meghalt ijedtében, mert rákiáltott a kísértet, hogy látom félsz öreganyám, én is féltem, amíg éltem. A néni összeesett, és azon nyomban meghalt.
- Ez csak mendemonda kisfiam, nincsenek kísértetek, csak a mesébe, egyébként este bezárják a temetőt.
- Mama, az állatok is a mennybe kerülnek, ha meghalnak? Az isiben mondták a gyerekek, hogy az állatok nem gonoszok, tehát mind a mennybe kerülnek.
- Nem tudom kisfiam, nem is biztos, hogy van menny és pokol. Onnan még nem jött vissza senki, hogy elmondja, mi van odaát.
- Szerintem sincs Mama, mert ha volt is, már biztosan betelt. Annyi ember biztosan nem fér el, amennyi meghalt már az ősember óta, és még az a sok ártatlan állat is oda került. Ha örökké élnénk, nem kellene az a sok temető és sírkő, és virágot sem kellene vinni.
- Ez igaz, de hogy férnénk el a Földön, ha csak születnénk, és nem halnánk meg.
- Hát úgy Mama, hogy, aki eléri az öregkort, az bemegy az öregek otthonába és nem kell neki ház.
- De kisfiam, az egész Föld tele lenne öreggel, és öreg otthonnal, nem is férne el más ház már a bolygón. Azt se tudnád, hogy melyik öreganyáddal beszélsz, annyi lenne. Nem lehetne számon tartani a rokonokat, igaz nem is kellene, mert mindenki rokona lenne valakinek, és akkora káosz okozna ez az öröklét, hogy soha ki sem keverednénk belőle.
- Akkor a nagyon-nagyon öregeket elvinnék a Holdra, és több hely maradna itt.
- Ott elpusztulnak, nincs levegő, és a napsütötte felén megsülnének, a másikon meg megfagynának. Szerintem jobb, hogy nem élünk örökké. Tudod kisfiam, ezek a dolgok jól vannak megcsinálva, és úgy jók, ahogy vannak. Minden és mindenki megszületik, majd leéli életét és elpusztul, a helyébe újak születnek, ezért fogok én meghalni, mert te már megszülettél.
- Te, Mama, csak ne halj meg, mert még sok dolgod van, ki jön értem az isibe akkor? Azok az öregek haljanak meg, akiknek már nincs semmi elintézni valójuk
- Nem csak öregek halnak meg, meghalnak a gyógyíthatatlan betegek, akik fiatalok is lehetnek, és sokan vesztik az életüket a háborúkban, autóbalesetben, repülőgép szerencsétlenségben, földrengésekben, árvizekben. Sok kisgyerek hal meg úgy, hogy nem figyel, baleset érheti, és meg is halhat, ezért mondja a Mama, hogy vigyázz kisfiam magadra

Írta: Jéga Szabó Ibolya
1423
Jega - 2012. augusztus 18. 21:42:01

Kedves lexirózsa, Titanil, Zsófi és Zsuzsa köszönöm a hozzászólásaitokat. Szeretettel Ibolya

230
Torma Zsuzsanna - 2012. augusztus 16. 16:12:40

Kedves Ibolya!

Nagyon aranyos kis párbeszédet írtál meg, ami elhangzott a gyermek és a nagyanya részéről!
Okos kérdésekre még okosabb válaszok!
Nagyon tetszett!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

2952
bruxinelli - 2012. augusztus 10. 03:41:14

Kedves Ibolya
A gyerekek csacskának tűnő beszédéből, tanulhatnának a felnőttek. Ha odafigyelnénk rájuk,az egyszerűnek tűnő kérdéseikben bizony sokszor bölcs megállapítás húzódik meg. Ez pontosan azért figyelemre méltó mert mi felnőttek már túlságosan komplikáltan gondolkodunk és elsiklunk a lényeges dolgok felett.A kisfiú ábrázolásában is ezt látni, milyen jók a meglátásai pl. nem kellene az a sok sírkő. Az aggódása a Földünkért! Benne van a kérdésében a válasz is. A betonrengeteg a temetőben,szükséges ez egyáltalán ?
Rövid de pörgős novellád nagyon tanulságos.
Szeretettel gratulálok,Zsófi

1403
titanil - 2012. augusztus 09. 19:59:55

Kedves Ibolya!

Nagyon szép történetet írtál az unoka kérdéseiről és a mama válaszairól. Valóban sok mindenre nem tudjuk a választ, és ezt nehéz egy kisgyerekkel megértetni. Viszont a gyerekek állandó kérdéseket tesznek fel nekünk.
Gratulálok írásodhoz!
Sok szeretettel: Titanil

3300
kandracs roza - 2012. augusztus 09. 19:45:35

Kedves Ibolya!!!bizony nehéz felelni a sok kérdésre..gratulálok.Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.